|
|
|
|
|
|
Önlem almamaktan kork
*Trişinelloz nedir? Hastalığa neden olan ve Trişinelloz olarak adlandırılan bu parazit, domuz, at eti ve etçil bazı vahşi hayvan etlerinin çiğ ya da iyi pişirilmeden yenmesiyle bulaşıyor. Enfeksiyona özellikle de enfekte etlerin çiğ veya iyi pişmemiş olarak tüketildiği toplumlarda rastlandı.
*İnsan ve hayvanlarda enfeksiyon nasıl oluşur? Bir insan ya da hayvan, enfekte trişin kistleri içeren larvaları yedikleri zaman mide asidini kapsülü eritmesi sonucu larvalar serbestleşir. Larvalar ince bağırsaklara geçer ve bir iki gün sonra olgunlaşır; Çiftleştikten sonra dişiler larva doğurur. Larvalar damar yoluyla kaslara ulaşır. Kas içinde kurtçuklar bir kapsülle çevrilir. Enfeksiyon bu kapsüllü kurtçukları içeren etin tüketilmesiyle bulaşır.
*Bende bu hastalık var mı? Sizde veya çevrenizde yukarıdaki belirtilerden bazıları varsa, ve eğer siz kaynağı şüpheli olan pişmemiş et (özellikle çiğ köfte) yemişseniz bu hastalık için risk altındasınız demektir.
*Bu hastalık bulaşıcı mıdır? Hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Enfeksiyon sadece Trişinella ile enfekte olan çiğ ya da pişmemiş et yemek ile bulaşır.
*Trişinellozis olduğumu düşünürsem ne yapmalıyım? Size en yakın sağlık kurumuna başvurunuz.
*Trişinellozis nasıl tanınır? Trişinellozis kesin tanısı kan testleri yada kas biyopsisi ile konur.
*Bu hastalık nasıl tedavi edilir? Uygun, etkili, güvenli ilaçlar vardır. Tedaviye mümkün olduğu kadar erken başlanmalıdır. Tedavinin kararı belirtilere, pişmemiş et yeme öyküsüne ve laboratuvar test sonuçlarına göre değişir.
*Türkiye'de daha önce görüldü mü? Türkiye'de 1050'den bugüne kadar iki Trişinellozis vakası bildirilmiştir.
* Trişinellozis'den nasıl korunabilirim? Menşei belli olmayan çiğ ve az pişmiş et yiyen memelidir. İyi pişirilmiş etlerde bu hastalık açısından bir risk yoktur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|