kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oxford’lu Bakan bu kampusa çok imrendi
Oxford’lu Bakan bu kampusa çok imrendi
Yazdığı Makalede İeü'yü Anlattı

Oxford’lu Bakan bu kampusa çok imrendi

İzmir'de üç yıl önce sessiz sedasız eğitime başlayan ve geçen süre içinde eğitim kalitesini doruğa ulaştıran İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni ziyaret eden İngiliz Bakan ülkesine dönünce, "Keşke bizim üniversitelerimiz de böyle olsa" diye makale yazdı.

İNGİLTERE'NİN Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Denis MacShane'i hayran bırakan ve dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi'nin kriterlerini yakaladığı ifade edilen İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), farklı eğitim felsefesi ve dijital teknolojiyle entegre eğitimiyle kısa sürede başarıyı yakaladı. İzmir Ticaret Odası öncülüğünde İTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi, eğitime başladığı 2001 yılından sonra hızlı bir büyüme süreci yaşadı. Üç yıl önce Balçova'da büyükşehir belediyesine ait 5 yıldızlı Grand Plaza Oteli'ni kiralayıp baştan sona yenileyerek kampus haline getiren İEÜ, kısa sürede başta Ege olmak üzere Türkiye'de gençlerin tercih ettiği üniversitelerden biri haline geldi.

HER ÖĞRENCİYE BİR BİLGİSAYAR
İlk yıl 291 kayıt yaparak eğitime başlayan İEÜ'nün öğrenci sayısı bu yıl 2 bin 600'e ulaştı. İzmir'in önde gelen işadamları ve profesyonel yöneticilerinin de ders verdiği İEÜ'de her 10 öğrenciye bir öğretim görevlisi düşüyor. Eğitim dilinin İngilizce olduğu üniversitede ikinci dil de zorunlu. Öğrenciler Fransızca, İtalyanca, Almanca ve Rusça dillerinden birini seçip ikinci dil olarak öğreniyor. Türkiye'de bir ilke de imza atan İEÜ, lisans eğitimi için kayıt yaptıran her öğrenciye bir laptop hediye ederek farklılığını ortaya koyuyor. Öğrencilerine ücretsiz internet imkanı da sunan İEÜ'nün 27 bin metrekare kapalı alana sahip kampusunda bu öğretim yılından itibaren kablosuz erişim de devreye girdi. Öğretim üyelerinin laptopa bağlı datashowla dersleri işlediği üniversitede, öğrenciler üniversitenin abone olduğu bilgi bankalarından da 220 bin dergi ve dersleriyle ilgili uluslararası kaynaklara ücretsiz ulaşabiliyor. İEÜ, bu bilgi bankalarına abonelik için her yıl 120 bin dolar ödeme yapıyor.

İHTİYACA GÖRE BÖLÜM
İEÜ'nün bir diğer farklı özelliği ise iş dünyasının pratikte ihtiyaç duyduğu bir çok bölümü Türkiye'ye kazandırması. Moda Tasarımı, Yazılım Mühendisliği, Lojistik ve Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği bölümleri Türkiye'nin ilk eğitim verilen bölümleri oldu. Ayrıca bu yıl Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Tasarımları Enformatik Sistemler Mühendisliği, Bilgisayar Oyunları ve Sanatları bölümleri de eğitime açılacak. Amaçlarının modern ekonominin ihtiyaç duyduğu meslekleri öğrencilere kazandırmak olduğunu belirten İEÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, "Embriyonix" ismini verdikleri birimle yeni fikirleri olan öğrencilerine destek verdiklerini söyledi. Bu birimden başka üniversite öğrencilerinin de yararlanabildiğini belirten Prof. Dr. Sezgin, yeni fikirlerini geliştirmek isteyen öğrencilere küçük çaplı sermaye desteği verecek bir şirket kurma çalışmalarının da son aşamaya geldiğini dile getirdi. Sezgin, Embriyonix'in işleyişini şöyle anlattı:

EMBRİYONİX PROJE FABRİKASI
"Önce gerek İEÜ gerekse de başka üniversitelerin öğrencileri, bu birime projelerini sunuyorlar. Projeler İzmir Ticaret Odası ve Ege Sanayici ve İşadamları Derneği üyesi işadamları ve öğretim üyelerinin oluşturduğu bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Eğer projeleri kabul edilirse, kendilerine bilgisayar gibi her türlü teknolojik destek veriliyor. Bu konuda özellikle yeni bilgisayar yazılımlarıyla ilgili projelere büyük önem veriliyor". İEÜ'nün iş dünyasının yıllardır ihtiyacı olan nitelikli personel ihtiyacından doğduğunu ifade eden İEÜ Mütevelli Heyetİ Başkanı Ekrem Demirtaş, İSE "Bizim en büyük farkımız da esnek yönetim ve eğitim modeli. Şu an Türkiye iş dünyasının çok ihtiyaç duyduğu tasarım ve bilgisayar yazılımları eğitimi üzerine odaklandık. Ancak, yarın dünyada ön plana çıkan her türlü konuda yeni bölümler açacağız. Biz öğrencilerimiz öğrenciliğin ötesinde bir meslek vermek için mücadele ediyoruz" dedi. Demirtaş, bu amaçla bir Meslek Eğitim Kampusu kuracaklarını da anlattı.

Erhan GÜLENÇ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...
 Vatikan’da dinler arası hoşgörü konseri
 "Eşkal"iyle başı dertte
 Operasyonlara Hız Verildi
 İlaçlı bira ile soyuldu
 Firdevs 7 koca alsa ne olur ki ?
 Hiperaktif çocuklara özel
 Bolu Tüneli Patates Deposu Olacak MI?
 Hacılara 30 bin ek kontenjan da yetmedi
 Kürtlerin Rock starı İstanbul'u titretti
 İstanbul her gün başka mevsim
 Tarkan Popstar'ı Yorumladı
 Türkiye'nin "Oxford"u
ERDAL ŞAFAK
Cidde-Davos
Şu sıralar dünyada "forum"dan geçilmiyor.
AHMET HAKAN COŞKUN
Hababam Sınıfı yeniden çekilir mi?
En son söylenmesi...
MEHMET BARLAS
Hem sol parti, hem de statükocu parti olmak!
Türkiye'de...
ÖMER ÇELİK
Değişim, ekonomi ve kadın
*CİDDE
Yöntemleri ve...
UMUR TALU
Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir
VERGİLERİN...
EMRE AKÖZ
Eczanelerin ve eczacıların artık değişmesi...
MEHMET ALTAN
Özgür Üniversite için öneri yenilemesi...
YÖK Genel...
F. Bahçe lige hayat verdi
F. Bahçe lige hayat verdi
Kural hatası nedeniyle yeniden oynanan maçta perdeyi yeni transfer...
Şampiyonluk 7 yıl ambargolu
Şampiyonluk 7 yıl ambargolu
“Bir haftalık kampla yaptıklarımız ortada. Bu takımla en az 7 yıl...
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı
Cidde'de konuşan Başbakan 'dünya değişime katılanlar ve değişimi...
Emine Erdoğan, Bayan Bush'a gümüş gülapdan götürüyor
Emine Erdoğan, Bayan Bush'a gümüş gülapdan götürüyor
EMİNE ERDOĞAN, BAYAN BUSH'LA İNGİLİZCE KONUŞACAK
BAŞBAKAN...
Karlıdağlar Mezarı Oldu
Karlıdağlar Mezarı Oldu
Geçtiğimiz cuma günü 'it dalaşı' eğitimi uçuşu sırasında Kütahya'nın...
SABAH bunu neden manşet yapmadı
SABAH bunu neden manşet yapmadı
Neşter Operasyonu'nu manşet yapmadık. Çünkü yakın tarihte benzer...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.