kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı

Cidde'de konuşan Başbakan 'dünya değişime katılanlar ve değişimi seyredenler olarak ikiye ayrılıyor' dedi. Erdoğan, Arap dünyasına 'birbirimize güvenmeliyiz' çağrısı yaptı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 5. Cidde Ekonomik Forumu'nda, Arap alemine seslendi ve "Birbirimize güvenmeliyiz. Türkiye'ye yatırım yapın" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin, AB ile Ortadoğu ve Avrasya ülkeleri arasında köprü görevi üstlenmeye hazır olduğunu da söyledi. Değişim çağrısı da yapan Erdoğan, "Dünya değişimi kabul edenler ve etmeyenler diye ikiyi ayrılıyor" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, dün 5. Cidde Ekonomik Forumu'nda bir konuşma yaptı. Erdoğan, son 10 yılda dünyanın siyasi açıdan önemli değişiklikler geçirdiğini, iki bloklu soğuk savaş döneminin sona ermesiyle birlikte, yeni dünya düzeni tartışmalarının başladığını ifade etti. Bu yeni düzende, teknolojiyi yöneten ve iyi kullanan ülkelerin başarılı olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu küresel köy içinde kapılarını açarak birbiriyle daha yakın ekonomik siyasi ilişkiler kurmak suretiyle birlikte kazanan ya da kapılarını kapatarak endişe içinde kendini izole edenler ayırımı başlamıştır. Dünya değişime katılanlar ve değişimi seyredenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu çerçevede Türkiye değişimi kucaklayan ve kazananlar arasına katılan bir ülke olma yolunda inançlı çabasını başlatmıştır."

'BİRBİRİMİZE GÜVENMELİYİZ
Başbakan Erdoğan, Ortadoğu ülkeleriyle ilişkiler ağı içinde ciddi bir sorun bulunmamasına karşın, bu ülkelerle ticaret hacminin bir türlü beklenen seviyeye ulaşmadığını söyledi. Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri ile müşterek yatırımlar yaparak ürettiklerini ihraç etme imkanı olduğunu belirten Erdoğan, "Önce burada güvenini tesis etmemiz şart. Birbirimize olan güveni kaybetmişiz. Önce bu güveni kazanmaya mecburuz. Ortadoğu'da güveni sağladığımızda, istikrarı sağladığımızda bunun neticesini alacağız" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ TANITIN'
Erdoğan, Lübnan Devlet Başkanı Hariri'yle de biraraya geldi. Lübnan'ın, Ortadoğu'nun Paris'i olarak adlandırıldığını ve medya konusunda önemli bir merkez olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye'yi Arap dünyasına tanıtmada önemli katkınız olabilir" dedi. Başbakan Erdoğan forumda yaptığı konuşmadan sonra da Cidde Kenti'ndeki Türk okulunu ziyaret etti. Burada Türk öğrenciler ve vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, öğrencilere Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirini okudu. Erdoğan, Siirt'te okuduğu şiir yüzünden cezaevine girmek zorunda kaldığını hatırlattı ve "Ben bir şiir kazazedesiyim" dedi.

GECEYARISI UMRE ZİYARETİ
Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bazı işadamlarıyla birlikte dün gece Mekke'ye gitti. Burada Kabe'yi tavaf eden Erdoğan, umre ziyaretini de gerçekleştirmiş oldu. Erdoğan ve beraberindekilerin Kabe ziyaretini gizli tutmak için büyük çaba gösterdikleri gözlendi. Başbakan bugün öğle saatlerinde Türkiye'ye dönecek.


NOTLAR

* Tayyip Erdoğan, "haremlikselamlık" olarak ayrılan salona hitabı öncesinde, "siyasette kadınlara öncelik veren kişi" olarak tanıtıldı. Erdoğan, konuşması sırasında en çok alkışı, cam paravanla erkeklerin oturduğu bölümden ayrılan "harem"ten aldı.

* Erdoğan'ın Forum'da yaptığı konuşmanın metni çok iyi değildi. Ancak soru-cevap bölümünde bu açığı kapattı. Erdoğan'ı dinleyenler, "soru-cevap bölümünde iyi bir performans çıkardı" yorumu yaptı.

* Daha önce açıklanmasına rağmen ABD eski Başkanı Bill Clinton, forumu dinlemeye gelmedi.

* Başbakan Erdoğan, 5. Ekonomik Forumu için geldiği Cidde'de önceki gün de büyük ilgi gördü. Önceki gün akşam forumun açılışı sebebiyle Mekke Bölge Valisi Prens Abdulmajeed Bin Abdülaziz, Erdoğan onuruna Hilton Oteli'nde akşam yemeği verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'a yemekte Suudi işadamları yoğun ilgi gösterdi. Erdoğan aracına binene kadar işadamlarıyla sohbet etti.

Bülent AYDEMİR

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Emine Erdoğan, Bayan Bush'a gümüş gülapdan götürüyor
 Müstakbel damat kaleci çıktı
 AKP'de teşvik tartışması büyüyor
 Karne için fahiş ücret alınmayacak
 atv 19.00
"atv Ana Haber Bülteni"
 atv 19.45
"Spor Haberleri"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Show TV 20.15
"Spor"
 Star 19.30
"Ana Haber"
 Star 20.10
"Spor"
İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...
İzmir’de ‘Trişinellozis’ şüphesiyle gözaltına alınan 40 kişinin...
Vatikan’da dinler arası hoşgörü konseri
Dinler arasındaki diyaloğu artırmak için Vatikan’da düzenlenen ve...
Nilüfer, Kayahan'ın yasağına aldırmadı
Nilüfer, Kayahan'ın yasağına aldırmadı
Nilüfer, Kayahan'ın kendisine koyduğu şarkı yasağına kulak asmadı ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.