|
|
Kanser hastaları için komple sporcu oldu
Onkolojik cerrahi ve meme ile sindirim sistemi kanserleri üzerinde uzmanlaşan Prof. Dr. Tekinel, spor yaptığı için çok daha başarılı kararlar aldığını, zinde bir beyin ve vücutla çalışmanın mesleğine olumlu yansıdığını söylüyor.
İstanbul Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekinel, kanser hastalarının ve yakınlarının çok iyi tanıdığı bir isim. Onkolojik cerrahi ve meme ile sindirim sistemi kanserleri üzerinde uzmanlaşan Prof. Dr. Tekinel, iyi bir beyne, iyi bir göze ve son derece hassas ellere sahip. Bunun avantajını hayatı boyunca iyi kullanan Prof. Dr. Tekinel, spora da yaptığı bu çok hassas işte daha başarılı olabilmek için başlamış. Prof. Dr. Mehmet Tekinel, spor yaparak çok daha başarılı kararlar aldığından, zinde bir beyin ve vücutla çalışmanın mesleğine olumlu yansıdığından söz ederek, şunları söylüyor:
GÖZÜ ESKRİMDE "Sporun en önemli yararı, kişinin vücudunu daha iyi tanımasını sağlaması. Spor yapan kişi adeta vücudunu keşfediyor. Vücut, bir ambalaj olmaktan çıkıyor. Ona iyi bakarsanız, onu iyi taşırsanız, mesleki başarınızla birlikte hayatınız ve ruh sağlığınız da iyiye gidiyor." Mehmet Tekinel, hastalarına çok daha iyi konsantre olabilmek, ameliyatlarında daha iyi sonuçlar alabilmek ve zorlu vakalarda, bütün ruhu ve bedeniyle kendini işine verebilmek için, ekstrem sporlara merak sarmış. Sporu sadece koşmak ve yürümekle sınırlamayan Prof. Dr. Tekinel, kürek çekip, su kayağı ve motokros yapmış. Şimdilerde vaktinin büyük bölümünü bisiklete ayırıyor. Bir de snowboard ve kideboard yapıyor. Eskrimde de gözü var. Yakında öğrenmek istiyor ama vakit yaratmakta bir hayli zorlanacağını da gizlemiyor.
BAŞARIYI İSTİYOR Kanser cerrahisinde tıp dünyasının saygıyla andığı bu genç hekim, 2000 yılında Güney Afrika'da Camel Thropy finallerine katılma başarısını da göstermiş. Daha bireysel, daha ekstrem sporları tercih etmesinin nedenini 'bilinmeyeni bilmek ve başarıyı istemek' olarak açıklayan Tekinel, hastalarının karşısına daha dinç ve daha sağlıklı çıkmayı seviyor. O kendine iyi bakmalı ki, kanserli hastalarına daha faydalı olabilsin. Bunu da en iyi spor yaparak başaracağına inan Prof. Dr.Mehmet Tekinel, komple bir sporcu haline gelmesinin öyküsünü şöyle anlatıyor:
SAMİMİYET ŞART "Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni 1985'de bitirdim. Sonra Fransa Lyon Tıp Fakültesi'nde cerrahi ihtisası yaptım. iki yıl şef olarak çalıştım. 1994'de Türkiye'ye döndüm. 1994-1998 yılları arasında, International Hospital'de çalıştım. 1998'de de İstanbul Cerrahi Hastanesi'nin kurucuları arasında yer aldım. O gün bugündür, bu hastanede ağır kanser cerrahisi yapıyorum. Ağır kanser cerrahisi, sadece referans ile olacak bir iştir. Başarı referanslara bağlı olarak artar ya da azalır. 2001'de, Türkiye'nin ilk laparoskopik kalın bağırsakrektum kanseri ameliyatını yapmayı başardık. Hekim olmak, hele kanser cerrahisi yapmak, bütün ruhunuzla kendinizi işe vermenizi gerektiriyor. Hastanıza samimi olmak zorundasınız. Doğa ile mücadele etmek gibi bir şey bu. Bu yoğunluktan sonra, hastalarımın karşısına aynı dinginlik ile çıkabilmek için spora başladım."
HEDEFLERİ BÜYÜK 42 yaşındaki Prof. Dr. Tekinel, çok daha genç gösteriyor. Kayak sporunda Türk Milli Takımı'na seçilen, 15 yaşından beri su kayağı yapan bu sportmen profesör, 1998 yılında düzenlenen ilk uluslararası yarışmanın da birincisi olmuş. Sporda belli bir süreden sonra kazanma hırsından arınıp, zevk almanın ağır bastığını söyleyen Prof. Dr. Tekinel, eskrim öğrenmek isteğinden söz ediyor. Hayatına hastaları ve ameliyatları dışında sadece sporu alan ve bunun getirileri ile mesleğinde daha da başarılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekinel, sporun kendisine realist olmayı öğrettiğini söylüyor. Prof. Dr. Tekinel, "Spor yapan bir insanın verdiği kararlar çok daha isabetli oluyor. Spor sayesinde vücudunuzu keşfediyorsunuz"diyor.
Didem ÜNSAL
|