kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanser hastaları için komple sporcu oldu
Kanser hastaları için komple sporcu oldu
Prof. Dr. Tekinel'den öneriler

Kanser hastaları için komple sporcu oldu

Onkolojik cerrahi ve meme ile sindirim sistemi kanserleri üzerinde uzmanlaşan Prof. Dr. Tekinel, spor yaptığı için çok daha başarılı kararlar aldığını, zinde bir beyin ve vücutla çalışmanın mesleğine olumlu yansıdığını söylüyor.

İstanbul Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekinel, kanser hastalarının ve yakınlarının çok iyi tanıdığı bir isim. Onkolojik cerrahi ve meme ile sindirim sistemi kanserleri üzerinde uzmanlaşan Prof. Dr. Tekinel, iyi bir beyne, iyi bir göze ve son derece hassas ellere sahip. Bunun avantajını hayatı boyunca iyi kullanan Prof. Dr. Tekinel, spora da yaptığı bu çok hassas işte daha başarılı olabilmek için başlamış. Prof. Dr. Mehmet Tekinel, spor yaparak çok daha başarılı kararlar aldığından, zinde bir beyin ve vücutla çalışmanın mesleğine olumlu yansıdığından söz ederek, şunları söylüyor:

GÖZÜ ESKRİMDE
"Sporun en önemli yararı, kişinin vücudunu daha iyi tanımasını sağlaması. Spor yapan kişi adeta vücudunu keşfediyor. Vücut, bir ambalaj olmaktan çıkıyor. Ona iyi bakarsanız, onu iyi taşırsanız, mesleki başarınızla birlikte hayatınız ve ruh sağlığınız da iyiye gidiyor." Mehmet Tekinel, hastalarına çok daha iyi konsantre olabilmek, ameliyatlarında daha iyi sonuçlar alabilmek ve zorlu vakalarda, bütün ruhu ve bedeniyle kendini işine verebilmek için, ekstrem sporlara merak sarmış. Sporu sadece koşmak ve yürümekle sınırlamayan Prof. Dr. Tekinel, kürek çekip, su kayağı ve motokros yapmış. Şimdilerde vaktinin büyük bölümünü bisiklete ayırıyor. Bir de snowboard ve kideboard yapıyor. Eskrimde de gözü var. Yakında öğrenmek istiyor ama vakit yaratmakta bir hayli zorlanacağını da gizlemiyor.

BAŞARIYI İSTİYOR
Kanser cerrahisinde tıp dünyasının saygıyla andığı bu genç hekim, 2000 yılında Güney Afrika'da Camel Thropy finallerine katılma başarısını da göstermiş. Daha bireysel, daha ekstrem sporları tercih etmesinin nedenini 'bilinmeyeni bilmek ve başarıyı istemek' olarak açıklayan Tekinel, hastalarının karşısına daha dinç ve daha sağlıklı çıkmayı seviyor. O kendine iyi bakmalı ki, kanserli hastalarına daha faydalı olabilsin. Bunu da en iyi spor yaparak başaracağına inan Prof. Dr.Mehmet Tekinel, komple bir sporcu haline gelmesinin öyküsünü şöyle anlatıyor:

SAMİMİYET ŞART
"Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni 1985'de bitirdim. Sonra Fransa Lyon Tıp Fakültesi'nde cerrahi ihtisası yaptım. iki yıl şef olarak çalıştım. 1994'de Türkiye'ye döndüm. 1994-1998 yılları arasında, International Hospital'de çalıştım. 1998'de de İstanbul Cerrahi Hastanesi'nin kurucuları arasında yer aldım. O gün bugündür, bu hastanede ağır kanser cerrahisi yapıyorum. Ağır kanser cerrahisi, sadece referans ile olacak bir iştir. Başarı referanslara bağlı olarak artar ya da azalır. 2001'de, Türkiye'nin ilk laparoskopik kalın bağırsakrektum kanseri ameliyatını yapmayı başardık. Hekim olmak, hele kanser cerrahisi yapmak, bütün ruhunuzla kendinizi işe vermenizi gerektiriyor. Hastanıza samimi olmak zorundasınız. Doğa ile mücadele etmek gibi bir şey bu. Bu yoğunluktan sonra, hastalarımın karşısına aynı dinginlik ile çıkabilmek için spora başladım."

HEDEFLERİ BÜYÜK
42 yaşındaki Prof. Dr. Tekinel, çok daha genç gösteriyor. Kayak sporunda Türk Milli Takımı'na seçilen, 15 yaşından beri su kayağı yapan bu sportmen profesör, 1998 yılında düzenlenen ilk uluslararası yarışmanın da birincisi olmuş. Sporda belli bir süreden sonra kazanma hırsından arınıp, zevk almanın ağır bastığını söyleyen Prof. Dr. Tekinel, eskrim öğrenmek isteğinden söz ediyor. Hayatına hastaları ve ameliyatları dışında sadece sporu alan ve bunun getirileri ile mesleğinde daha da başarılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekinel, sporun kendisine realist olmayı öğrettiğini söylüyor. Prof. Dr. Tekinel, "Spor yapan bir insanın verdiği kararlar çok daha isabetli oluyor. Spor sayesinde vücudunuzu keşfediyorsunuz"diyor.

Didem ÜNSAL

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kalp Kardesliği
 TAMER'den AYDAN'a mesaj bombardımanı
 Ebru'nun villa krizi
 12 yaşında ama Bvlgari kolunda
 Fırıncı Nusrettin yılın esnafı seçildi
 Ömrümü sigara ve alkolle savaşa adadım
 Boyu 5 katlı apartmandan yüksek
 Eski 45'likler bu partide
 İETT şoförleri artık herkese gülümseyecek
 Müren'in Pontiac'ı Kentmen'in Ford'u
 Seramik tutkusu stresten arındırıyor
 NEO Kavuklu'ya karşı!
 En büyük merakı yerel kültürler
 Kalbiniz kırıldıysa
 Yıllar sadakat düşmanı
 Sevgi Sözcükleri
HAKAN & UTKU
Popstar'la ilgili el değmemiş gerçekler
Popstar matruşka...
AYŞE TÜTER
Prenses makarna
ÖNCELİKLE makarnayı bol tuzlu suda...
69 kişiyi ölüme terk edip kaçtılar
70 mülteciyi Rodos'a götüren iki Türk kaptan tekneyi denizde bırakıp...
Elele ölümü beklediler
Arkadaşlarının Paris'te balayı hediye ettiki Türk çift, Almanya'dan...
İngiliz tabloid gazeteleri kadınların hakimiyetinde
İngiltere'nin popüler tabloid gazetelerini artık kadınlar yönetiyor.
Verda çıldıracak
Verda çıldıracak
Verda Penso'nun eski flörtü Nurettin Hasman'ın, Eda Taşpınar...
Birinci yıl şerefine
Birinci yıl şerefine
Ender Mermerci, Ramazan ayından bu yana New York'ta kızı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.