En büyük merakı yerel kültürler
Dr. Elif Dağlı, dünyanın tanıdığı sigara karşıtı bilim kadınlarının başında geliyor. Dağlı'nın en büyük kişisel merakı ise el işleri ve keşfedilmemiş yerel kültürler.
Türkiye'nin en başarılı kadın tıp profesörlerinden bir tanesi. Ailesine, hastalarına, yetiştirdiği doktorlara özgüvenin nasıl bir itici güç olduğunu anlatan, kanıtlayan bir hekim. Türkiye'yi birçok yerde temsil etme başarısını göstermiş isim... Hayatında, tıbbın yanı sıra, diğer uğraş alanları, hobilerinin de özel bir yeri var. Uğraşları da saymakla bitmiyor. Dekorasyon, mimari, el işleri, yemek yapmak, çinicilik ve dünyanın tüm yerel kültürlerine merak duyan, okuyan, araştıran bir insan. Konuşurken söylediklerine olan inancı hissedilen bir bilim insanı. Elif Dağlı, Türkiye'nin en başarılı çocuk hekimlerinin başında. Ama onu farklı bir yere taşıyan en önemli özelliği, çalışmak ve başarı üzerine kurulu hayatı. Anne tarafının birçok üyesine Osmanlı arşivlerinde rastlanıyor. Babasının dedesi eski maliye nazırlarından Abdurrahman Paşa. Baba tarafı, Kırım'dan gelen bir aile. Çocuklarla, hasta çocukları iyileştirmeye adanan bir ömrün içine, yine kendisi gibi doktor olan 23 yıllık eşi Tuncer Dağlı ile iki çocuk da sığmış.
EŞİ DE KENDİ GİBİ DOKTOR Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, kendisi gibi aynı fakülte hastanesinde görev yapan Çocuk Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncer Dağlı ile olan yaşamlarını, birlikte yürüyen bir işe benzetiyor. Çünkü, her ikisi de yoğun çalışan çift, neredeyse birbirlerini göremez bir şekilde yaşıyor. İki erkek kardeşi daha olan Prof. Dr. Dağlı, İstanbullu anneanne Mediha Hanım ile, Kırımlı babaannesi Reşide Hanım'ı saygıyla anıyor. Ailesinin çalışmaya ve disipline verdiği özenin sonradan babasına da geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Dağlı, "İşini doğru yapmamak, onların kafasında haysiyet zedeleyici bir şeydi. Anne tarafım da çok mükemmeliyetçi bir yapıya sahip. Benden bir yaş küçük olan Abdurrahman, 23 yıldan beri ABD'de yaşıyor. ODTÜ Elektrik mezunu. Şu anda Silikon Vadisi'nde çalışıyor. Benden 12 yaş küçük olan Emre ise, ODTÜ Bilgi İşlem Bölümü'nde" diye konuşuyor. Orta ve liseyi okuduğu TED Ankara Koleji'ni birincilikle bitirmesinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirmediği için annesinin çok kızdığını anlatan Elif Dağlı'ya böyle bir çalışma temposuyla geçen hayatının zor gelip gelmediğini soruyoruz: "Hayır" diyor. "Ben böyle büyüdüm."
GERÇEK BİR SİGARA KARŞITI İngiliz Kraliyet Çocuk Sağlığı Akademisi Kurucu Üyesi olan Prof. Dr. Elif Dağlı, 1998-2002 yılları arasında Avrupa Solunum Derneği'nin başkanlığını üstlenmiş. 1998-2000 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü'nün, sigara ve sağlık konusunda danışmanlığını yapan Prof. Dr. Elif Dağlı; sigara savaşında Türkiye'nin öncü bilim insanlarının başında geliyor. Dağlı'nın en sevdiği uğraşı, ev dekorasyonu. Ev tekstili, dekorasyon malzemelerinin nerede, nasıl ve ne kadara bulunacağını çok iyi bilen Prof. Dr. Dağlı, "Neredeyse, bir katolog haline geldim" diye konuşuyor. "Tahta boyamacılığından, abajur yapmaya kadar ev eşyası üretmeyi çok seviyorum. Çinicilik de önemli bir tutkum. İznik Çini Vakfı'nın çalışmalarını vakit buldukça izliyorum. Endülüs İspanpası ve Fas'a gidip bavulunu yer karolarıyla dolduran ilk insan benim herhalde. Bir de yerel kültürler çok hoşuma gidiyor. Meksika, Kuzey Afrika, bizden de Urfa, Mardin, çok ilgimi çekiyor. Aborjinleri de ilgiyle araştırıyorum. Onlara ait tablolar aldım. Amerikan, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda yerlilerinin kültürlerini ilgiyle araştırıp, okuyorum. Dünyadaki yerel dokuyu anlamaya çalışmak benim için müthiş keyif. Bir diğer hobim, bahçe işleri, bir de iyi yemek yapmak."
|