Seramik tutkusu stresten arındırıyor
Ankara'daki 'Atölye Çamurdan', iki kız kardeşin bundan 10 yıl önce kurduğu bir seramik atölyesi. Kardeşler, katılımcıların stres atarak, çamura aşık olduğunu söylemeden geçemiyor.
Son zamanlarda özellikle kadınlar, pek çok özel tasarım yaratmanın mümkün olduğu seramik kurslarına, büyük ilgi gösteriyor. Stüdyo ortamında 'çamura hayat veren' kadınlar, günlük hayatın stresini atarken, kendilerine farklı bir sosyal ortam yaratmanın da keyfini yaşıyor. Çamurla ateşin buluşarak, hayat bulduğu mekânlardan biri de Ankara'da bulunan "Atölye Çamurdan". Seramiğe gönül veren iki kardeşin, Funda Özkan ve Tuğba Ülker'in kurduğu atölye, on yıldan bu yana seramik meraklılarına hizmet veriyor.
SERAMİK İŞLERİNİN ÖNÜNDE 1993 yılında atölye açmaya karar verdiklerini söyleyen Ülker, "Farklı branşlardan, farklı birikimlerle geldik. Ben ODTÜ Endüstri Tasarımı mezunuyum, Funda ise Şehir Plânlaması. Okulda seçmeli ders olarak seramik sanatçısı Semra Yener'den ders aldım. Okul bitince bu atölyeyi kurduk. Funda da daha sonra aramıza katıldı. Zamanla seramik tutkusu, işlerimizin önüne geçti. 10 yıldır bu atölyeyi işletiyor ve katılımcılara stüdyo seramiği üzerine bilgilerimizi aktarıyoruz" dedi. Ülker, atölyenin kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla bir sergi düzenlemeyi ve kurslarına katılan herkesin bir eserini sergilemeyi düşündüğünü söylüyor. Kurslara daha çok ev hanımları ile emekli kadınların rağbet ettiğini anlatan Ülker, erkeklerin katılımının çok az olmasından yakınıyor. Tuğba Ülker, katılımcıların günlük hayatın stresini bir avuç çamurla atmayı keşfettiklerini söylüyor. "Kurs sonunda bir ürün ortaya çıkardıklarında ise bu ürünü bir yere hediye olarak götürmek onlara büyük haz veriyor. 'Ben yaptım' demenin yanı sıra, ürünün bireye özel olması da apayrı bir keyif" diye sürdürüyor sözlerini.
ÖZEL TASARIM ÜRÜNLER Seramikçiliği, uzun bir üretim faaliyeti gerektirdiği için zahmetli ve zor bir sanat olarak tanımlayan Funda Özkan, "Malzeme olarak fabrikaların atölyeler için ürettiği kil kullanılıyor. Çamur yoğrularak şekil veriliyor ve kurumaya bırakılıyor. Daha sonra ilk fırınlama işlemi gerçekleştiriliyor. Fırından çıkartılan ürün renklendirildikten sonra ürün yeniden fırınlanıyor. Tüm bu işlemler sonucunda başarılı bir sonuç elde etmek ise tekniğin doğru kullanımına bağlı" diye konuşuyor. Atölyede düzenlenen kurslara 40 kişilik bir katılım var. Katılımcıların arasında, 8 yıldır devam edenlerin yanı sıra, atölye ihtiyacı için gidenler de bulunuyor.
|