|
|
|
|
|
|
Genleri bozuk gıda yiyoruz DİKKAT! DİKKAT!
Amerika’da tüketilen gıdaların yüzde 70’inin genleriyle oynanmış olması, büyük tartışmalara yol açtı. Bazı Avrupa ülkeleri bu besinleri tamamen yasaklarken, Türkiye ithal besinler açısından risk altında
Şu sıralar Amerika, senelerdir son derece güvenli ve faydalı olarak gördüğü genetik olarak modifiye edilmiş besinleri sorguluyor. Bazaar dergisi son sayısında bu konuya geniş bir yer ayırdı. Aslında domatesin dona karşı dayanıklı olması için balık geni vermek veya bakteri geniyle mısırın zararlı böceklere karşı dayanıklılığını artırmak son derece masum görünüyor. Laboratuvarlarda yaratılan, genetik olarak modifiye edilmiş besin mucizesi daha çok insanın doymasını, çiftçilerin daha verimli ürün almasını ve daha az böcek zehiri kullanarak, çevrenin daha az zarar görmesini sağlıyor.
YARDIMLAR GERİ ÇEVRİLDİ Peki bu tablonun neresi kötü? Sayısı gün geçtikçe artan bir grup uzman, "pek çok yanı" diyor. İngiliz kamuoyu ve Avrupa da, GM (Genetik modifiye) yiyeceklere burun kıvırıyor. Hindistan ve Zambiya hükümetleri ise içinde genetik olarak modifiye edilmiş besin maddeleri bulunduğundan şüphelendikleri yiyecek yardımını geri çevirdi. 1994 yılında FDA ilk GM yiyeceğinin satılmasına onay verdi; bu artık bulunmayan bir çeşit domatesti. Bundan yaklaşık iki sene sonra yeni nesil GM yiyecekleri ortaya çıktı (bir türdeki istenen özelliklere sahip olan genlerin diğer türe eklenmesiyle yaratılan besinler). O zamandan beri Amerika'da GM besinlerin üretimi ve kullanımı gün geçtikçe arttı. Özellikle de soya fasulyesi ve mısır...
AMERİKA'DA ÇOK YAYGIN Amerikan Tarım Bakanlığı'na göre, ülkedeki soya fasulyesinin yüzde 81'i, mısırın yüzde 40'ı genetik olarak modifiye edilmiş. Bu gen, mısırın zararlıları öldüren bir toksin salgılamasını sağlıyor. Genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar her yerde Amerikalılar'ın karşısına çıkabiliyor; konserve kutularda, kavanozlarda veya poşetli gıdalarda.
BİZ DE RİSK ALTINDAYIZ Peki Türkiye'de durum nedir? İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, "Ülkemizde sadece kontrollü olarak deneme çalışmaları yapılıyor ama henüz genetik olarak modifiye edilmiş besin yetiştirilmesine izin verilmiyor" diyor. "Yasal yöntemlerle GM tohum almak imkansız. Bu arada bütün dünyada genetik olarak modifiye edilmemiş soya bulmanız neredeyse olanaksız." Fakat lüks marketlerin raflarını dolduran Amerikalı ürünlerin çokluğu, bizim de genetik olarak modifiye edilmiş ürünlerle haşır neşir olduğumuzu düşündürüyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|