Prostat kanserine ameliyatsız çözüm
Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri, ‘Brakiterapi’ yöntemiyle bir saatte neştersiz tedavi ediliyor. Ameliyat sonrası ortaya çıkan idrar kaçırma ve sertleşme sorunu da ortadan kalkıyor
Orta yaşın üzerindeki erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanseri ameliyatı tarihe karışıyor. 'Brakiterapi' denen yöntemle artık ne hastanın prostatı alınıyor, ne de mesanesi açılıyor. En önemlisi, ameliyat sonrası oluşan; idrar kaçırma, idrar yolu darlığı, cinsel gücün kaybı gibi riskler ortadan kalkıyor.
CİNSEL GÜÇ AZALMIYOR Brakiterapi yöntemi, 10 cm'lik iğneyle prostat dokusuna yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren radyoaktif kaynaklarla, kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanıyor. Yumurtalıklarının alınması, mesanenin açılması gibi kabul edilmesi zor radikal ameliyatın yerini alan bu yöntem, tıp dünyasında devrim olarak nitelendiriliyor. Brakiterapi yöntemi, ileri yaşlardaki hastalara, kalp, şeker ve tansiyon rahatsızlığı olan riskli gruplara da rahatlıkla uygulanıyor.
TÜRKİYE'DE 10 BİN DOLAR Memorial Hastanesi Üroloji Servisi'nden Doç. Dr. Semih Özkan, Brakiterapi'nin normal ameliyatla karşılaştırıldığında, ciddi avantajlarının ortaya çıktığını belirtiyor: "Bir saatlik uygulamanın ardından, hasta kendi kendine evine gidebiliyor. Ameliyatta ise en az 15 gün yatılıyor. "Prostat kanserinin erken tanı ve tedavi ile iyileşme şansının yüksek bir hastalık olduğunu da vurgulayan Özkan, bu nedenle, 50 yaşını aşan erkeklerin yılda bir kez prostat kontrolünden geçmeleri halinde, prostat kanserinden ölümlerin yaşanmayacağını da ifade ediyor. Amerika'da bu uygulamanın bedeli 30 bin dolar, Türkiye'de ise 10-15 bin dolar arasında değişiyor.
|