kapat
09.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kadından alınan kalp erkeği kurtarıyor

Araştırmalar kadından nakledilen kalbin yeni vücuda daha hızlı uyum sağladığını gösterdi. Sürecin tersine işleyip işlemediği araştırılıyor...
Amerikalı doktorlar tarafından yapılan bir araştırma organ nakli, kalp krizi ve kalp hastalıkları tedavisinde önemli bir gelişme sağladı. Kadın vericiden alınarak erkek bir hastaya nakledilen kalp, yeni vücudunda kısa sürede kendisini onarmaya başlıyor. New York Tıp Fakültesi Kardiyoloji Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Piero Anversa tarafından yapılan araştırmaya göre erkek hastanın hücreleri, kadından nakledilen bu yeni kalbe doğru 'göç etmeye' başlıyor. Doktorların "göçmen hücreler" diye adlandırdığı bu hücreler, nakledilen kalpte onarıma başlıyor. Göçmen hücreler kati bir fonksiyonu olmayan ve bulunduğu organın özelliklerini alan kök hücrelerin niteliklerini taşıyor. Kalpte yeni kaslar ve damarlar oluşması için çalışmaya başlıyor.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda özellikle kalp krizi geçirdikten sonra kalbin büyük hasar gördüğü ve dokularının kendisini onaramadığı, bunun da ikinci bir kalp krizi ve ölümle sonuçlanabileceği belirtiliyordu. Dr. Anversa'nın çalışmasının hem organ nakli yapılan, hem de kalp krizi geçiren hastaların tedavileri için önemli bir kaynak oluşturacağı belirtiliyor. Dr. Anversa, "Araştırmamız şu anda sadece kadın vericiden alınıp erkek bir hastaya nakledilen kalpler üzerinde yürütülüyor. Çünkü kromozom özelliklerinden dolayı kadın ve erkeğin hücrelerini ayırt edebiliyoruz. Bu sayede nakil edilen kalpte onarımı yapan hücrelerin kime ait olduğunu biliyoruz. Ancak bu, sadece karşı cinsten nakledilen kalp kendisini onarabiliyor anlamına gelmiyor" dedi. Araştırmanın henüz gelişme aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.

GÖÇMEN HÜCRENİN KÖKENİ
Kalbin kendisini onarma özelliğinin bulunduğunu belirlediklerini söyleyen araştırma ekibi, beraberinde birçok sorunun da geldiğinin altını çiziyor.

İlki, kalbi onaran "göçmen hücrelerin" nereden geldikleri... Diğeri ise yeni doku oluşmasının kalbin çalışmasına katkıda bulunup bulunmadığı. Çalışma New England Journal of Medicine adlı saygın tıp dergisinde de yayınlandı.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır