Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eylül

1 EYLÜL

-İngiltere'nin, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 1914 yılından bu yana en yağışlı yaz aylarını geçirdiği açıklandı.

-İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'alema ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "yeni hükümetini oluşturan ve yeni cumhurbaşkanını seçen Türkiye ile AB'ye tam üyelik müzakereleri sürecinde çabaları tazelemenin tam zamanı olduğunu" bildirdi.

-Pakistan'ın, sürgündeki eski başbakanlarından Benazir Butto, ülkesine dönüşünün "çok yakın" olduğunu söyledi.

-İngiliz ordusunun 1930'lu yıllarda yüzlerce Hindu asker üzerinde hardal gazının etkilerini araştıran deneyler yaptığı ortaya çıktı.

2 EYLÜL

-İngiltere'nin Irak savaşının başladığı dönemdeki Genelkurmay Başkanı Sir Michael Jackson'dan sonra, Irak'ta savaş sonrası politikalar konusunda çalışan en kıdemli subay olan emekli Tümgeneral Tim Cross da ABD'yi sert dille eleştirdi ve Washington'un Irak politikalarının "ölümcül hatalarla malul olduğunu" söyledi.

-İran hükümeti, Irak'ın kuzeyini bombaladıkları iddialarına ilişkin olarak, "ordusunun ülke sınırlarının güvenliğini korumakta kararlı olduğunu" bildirdi.

-Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "Atina'nın, Türk-Yunan ilişkilerinin düzeltilmesini hedeflediğini" söyledi.

-ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, Kuzey Kore'nin bu yıl sonuna kadar tüm nükleer programını açıklamayı ve tesislerini hizmet dışı bırakmayı kabul ettiğini bildirdi.

3 EYLÜL

-Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 20 yıl daha görevinde kalma planlarını açıkladı.

-İngiliz askerleri, Irak'ın Basra kentinden çekilmeyi tamamladı ve İngilizlerin kentteki varlığı sona erdi. Basra vilayetinin kontrolünün tümünü Iraklılara bırakmada bir adım olarak değerlendirilen çekilme, İngilizlerin Irak'ı tamamen terk etmesinin de yolunu açtı.

-ABD Başkanı George Bush, Irak'a bir günlük beklenmedik bir ziyaret yaptı.

4 EYLÜL

-Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in akrabası, "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan El Mecid'e verilen idam cezası onandı.

-Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani, Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yana ilk kez Kerkük'ten Türkiye'ye düzenli ham petrol sevkıyatına başlandığını açıkladı.

5 EYLÜL

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile 8 Temmuz 2006'daki görüşmenin ardından ilk kez bir araya geldi.

6 EYLÜL

-İtalyan tenoru Luciano Pavarotti, 71 yaşında öldü. Pavarotti'ye geçen yıl pankreas kanseri teşhisi konmuştu.

-Suriye, hava sahasını ihlal eden İsrail savaş uçaklarına ateş açtığını açıkladı. İsrail bu saldırıyı haftalarca yalanladı ancak daha sonra, "bir nükleer tesis inşaatını vurduk" açıklaması yaptı.

-Avrupa Birliği, çocuklarda hiperaktivite seviyesi ile gıdalardaki koruyucu ve katkı maddelerinin tüketimi arasında ilişki belirleyen İngiliz bilimsel araştırmasını değerlendirme kararı aldı.

7 EYLÜL

-Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, terör örgütü PKK ve uzantısı PJAK'a karşı operasyon düzenlemelerinin mümkün olmadığını söyledi.

-İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Türkiye'nin AB üyeliğinin, İngiltere, AB ve Türkiye için iyi olacağını belirtti.

8 EYLÜL

-ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa Dairesi yetkililerinden Kurt Volker, Kosova'nın statüsüyle ilgili olarak BM Güvenlik Konseyinde bir uzlaşmaya varılamaması halinde, ABD'nin Kosova'nın bağımsızlığını tek taraflı olarak tanımaya hazır olduğunu söyledi.

-AB dönem başkanlığı görevini yürüten Portekiz'in kuzeyindeki Viana do Castelo kentinde düzenlenen AB Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısına katılan Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "2013 yılına kadar belli olan reform programımız var, fasıllar açılsa da açılmasa da biz bildiğimiz yolda reformlarımıza devam edeceğiz" dedi.

9 EYLÜL

-Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 2001 yılındaki ABD müdahalesiyle devrilen Taliban grubuna görüşme çağrısı yaptı.

-Irak'a komşu ülkeler toplantısı Bağdat'ta yapıldı.

10 EYLÜL

-Pakistan'ın sürgündeki eski Başbakanı Navaz Şerif, 7 yıl aradan sonra ülkesine döndü. Havaalanında gözaltına alınan Şerif, daha sonra sınır dışı edildi.

-ABD'nin Avrupa'ya kurmak istediği ancak Moskova'nın şiddetle karşı çıktığı füze kalkanı projesi konusunda, ABD ve Rusya heyetleri arasında Paris'te görüşmeler yapıldı.

-ABD'nin Irak'taki komutanı Orgeneral David Petraeus, gelecek yaza kadar Irak'tan yaklaşık 30 bin Amerikan askerinin çekilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

11 EYLÜL

-ABD'nin Irak savaşının planlayıcılarından olan eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez verdiği röportajda, Irak savaşı konusunda vicdanının rahat olduğunu ve geceleri rahat uyuduğunu söyledi.

-11 Eylül terör saldırısında hayatını kaybedenler için New York'ta anma töreni düzenlendi.

-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin meclis başkan yardımcısı Kemal Kerkuki, Kerkük'te yapılması planlanan referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

-Suriye, 6 Eylüldeki saldırıdan ötürü İsrail'i, ''egemenliğine ihlal ve tecavüz ettiği'' gerekçesiyle BM'ye şikayet etti.

12 EYLÜL

-Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, New York'ta 2004'te BM hakemliğini kabul ettiği için pişmanlık duyduğunu ifade ederek, ''Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni bir çabada BM'nin hakemliğine asla izin vermeyeceğini'' söyledi.

-İklim değişiminin Avrupa'yı, dünyanın geri kalanından daha hızlı etkilediği, artan ısının Akdeniz'i tuzlu ve durağan bir göl durumuna getirebileceği bildirildi.

13 EYLÜL

-BBC'ye konuşan, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye'nin son 10 yılda ülkeyi AB'ye sokmak isteyen "ılımlı siyasi İslamcılar" ile "sırtını Silahlı Kuvvetlere dayamak isteyen" laiklik yanlıları arasında mücadeleye sahne olduğunu söyledi.

-Irak'ta petrol üretimi ve paylaşımını düzenleyecek kanuna ilişkin görüşmeler, Kürtler ve Şii-Sünni taraflar arasındaki anlaşmazlıktan ötürü çıkmaza girdi.

14 EYLÜL

-Rusya'da yeni başbakan Viktor Zubkov parlamentodan onay aldı.

-BM, özellikle bazı sağcı partilerin sömürü aracı olarak kullandığı Avrupa'da İslamofobi (İslam korkusu) olgusunun artma eğiliminde olmasını kınadı.

-İnternet arama motoru Google 10. yılına girdi.

15 EYLÜL


-Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Kuzey Buz Denizi'ndeki erime sonucu buzulların kapladığı alanın, uydudan ölçümlerin başladığı 1978'den sonraki en alt seviyesine indiğini ve Avrupa'dan Büyük Okyanusa kutup üzerinden kestirme deniz yolunun açıldığını duyurdu.

-Irak'taki radikal Şii lideri Mukteda Sadr'a bağlı siyasi hareket, koalisyon hükümetinden çekildiğini açıkladı.

16 EYLÜL

-Yunanistan'da milletvekili seçimleri yapıldı.

-Tayland'ın güneyindeki Puket havaalanına inişe geçen yolcu uçağının kötü hava koşulları nedeniyle piste çakılması sonucu 90 kişi öldü.

-Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran'ın nükleer krizinin ''en kötü şey olan savaşa hazırlıklı olmayı'' zorunlu kıldığını, ancak müzakerelere öncelik vermek gerektiğini söyledi.

17 EYLÜL

-Yunanistan'daki genel seçimleri, Başbakan Kostas Karamanlis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) kazandı. PASOK yenilgiyi kabul etti.

-İsrail Dışişleri Bakanlığı, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in İran'ın nükleer programı konusunda, "en kötüsüne hazırlıklı olmak gerektiği" yönündeki açıklamalarından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

-Irak hükümeti, 9 Iraklı sivilin ölümüne neden olan olayın ardından Amerikan özel güvenlik şirketi Blackwater'ın ülkede çalışmasını yasakladı.

-ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak'ta demokrasinin yerleşmesinin zaman alacağını, bunun için sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

18 EYLÜL

-Çin, nükleer programı yüzünden İran'ın savaşla tehdit edilmesine karşı olduğunu, diplomatik çözümü tercih ettiğini bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in İran'ın nükleer programı konusunda "savaş ihtimalini" dile getirdiği açıklamalarını "ciddiye almadıklarını" açıkladı.

-Yönetmen Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filmi Almanya adına Oscar'a aday gösterildi.

19 EYLÜL

-Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi bundan vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.

-Washington'da bulunan Ermeni Patriği Mesrob II Mutafyan'ın 20 Eylülde ABD'de Georgetown Üniversitesi'nde yapması öngörülen ''Türkler ve Ermeniler Arasındaki Çıkmaz Aşılmalı'' başlıklı konuşma, ABD'deki Ermeni lobisinin baskıları sonucu iptal edildi.

20 EYLÜL

-BM Genel Kurulu için ABD'ye gelecek olan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, 11 Eylül terör saldırısının düzenlendiği, yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu alanı ziyaret etme ve saygı duruşunda bulunma isteği, ABD makamlarınca geri çevrildi.

-Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin, 2008'de yapılacak seçimle makamı devredince de ''dizginleri elde tutacağı'' anlamına gelen açıklamalar yaptı.

-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ''Türkiye'ye Avrupa'da yer yok'' dedi.

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nin düzenlediği toplantıda, "terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'ta varlığı ve buradan Türkiye'ye yaptığı saldırıların, Türk-ABD ilişkilerinde rahatsızlık yarattığını" söyledi.

21 EYLÜL

-ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı ülkelerin, enerji konusunda İran'da yeni yatırımlara girişmemeleri gerektiğini açıkladı.

-Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ABD'nin Irak konusunda yalnız kaldığını söyledi.

-Biri parlamenter iki İtalyan siyasetçi KKTC vatandaşı oldu. KKTC Bakanlar Kurulunun 22 Ağustos tarihli toplantısında alınan ve Resmi Gazetede yayımlanan karar uyarınca, İtalyan parlamenter Maurizio Turco ile Perduca Marco, Yurttaşlık Yasası uyarınca herhangi bir koşul aranmaksızın KKTC vatandaşlığına kabul edildi.

-Fransa'da muhalefetteki Sosyalist Parti Sözcüsü Benoit Hamon, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, ''fiziksel olarak ufak tefek olmasından doğan sendromun kurbanı olduğunu'' söyledi.

-Washington Post gazetesi, ABD'nin İsrail'e, nükleer tesis inşaatı olduğu iddia edilen yapıya 6 Eylülde düzenlediği hava harekatı öncesinde istihbarat sağladığını iddia etti.

22 EYLÜL

-KKTC'nin Gazimağusa ile Suriye'nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979'da yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra yeniden başladı.

-ABD'de federal savcılık, Amerikan çıkışlı bazı silahların, özel güvenlik şirketi Blackwater'in çalışanları tarafından gizlice Irak'a sokulup karaborsada satıldığı ve sonunda terör örgütü PKK'ya ulaştığı yönündeki bazı bulgular üzerine soruşturma başlattı. Şirket, iddiayı reddetti. Blackwater'ın adı bir süre önce sivil katliamına karışmıştı.

23 EYLÜL

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı, BM'de dışişleri bakanları seviyesinde düzenlenen, Irak üst düzey toplantısı yapıldı. Toplantıya, 5 daimi BM üyesi, G-8 ülkeleri, bölge ülkeleri, AB, İslam Konferansı Teşkilatı ve Arap Birliği temsilcileri katıldı. Toplantıda BM'nin Irak'taki rolünü artırmasına ve genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantısının İstanbul'da ekim ayında düzenlenmesine büyük destek verildiği belirtildi.

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan, New York'taki Türkevi'nde Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüştü.

24 EYLÜL

-Fransa'nın eski başbakanlarından olan ve planlanan kurumsal reformları incelemek için kurulan komisyonun başkanlığına getirilen Edouard Balladur, AB üyeliği için zorunlu referandumu öngören ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren anayasa maddesinin kaldırılmasını önerdi.

-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'ın, İsrail veya bir başka ülkeye saldırma niyetinin olmadığını, ABD'nin de İran ile savaşa hazırlandığını düşünmediğini söyledi.

25 EYLÜL

-ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Amerikan silahlarının terör örgütü PKK'nın eline geçtiği yönündeki iddiaların ciddiye alındığını ve bu konuda soruşturma açıldığını, iddiaların doğruluğunun kanıtlanması durumunda sorumluların bulunup yargılanacağını söyledi.

-Yeni piyasaya sürülen madeni 1 ve 2 Avro'lar üzerinde yer alan Avrupa haritasında, Trakya bölgesinin, AB ülkeleri maliye bakanlarının aldığı ortak kararla silindiği bildirildi.

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin 62'nci Genel Kurulu açılışında yaptığı konuşmada, ''Önümüzdeki yıllara baktığımızda, büyük ya da küçük, zengin ya da fakir fark etmeden, ülkelerin tek başlarına çözemeyecekleri büyük problemlerle karşı karşıya olacağımızı görüyoruz'' dedi ve değişen dünyanın daha güçlü bir BM'ye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

26 EYLÜL: ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, terör örgütü PKK meselesinin Türk halkı için hassas bir konu olduğunu anladıklarını ve bu meseleye çözüm bulunması için hem Irak, hem de Türkiye ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

27 EYLÜL

-BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştü.

-ABD'nin sekiz eski dışişleri bakanının, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak mektup göndererek, 1915 olaylarıyla ilgili karar tasarısını genel kurulda oylatmamasını istediği açıklandı.

28 EYLÜL

-Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD senatosundan geçen Irak'ın gevşek federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören planı ''felaket'' olarak niteleyerek, reddetti.

-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Cabbar Yaver, Irak ile Türkiye arasında varılan terörle mücadele anlaşmasıyla ilgili olarak kendi yönetimleriyle görüşülmesi gerektiğini iddia ederek, "anlaşmayı sadece terörle mücadele ve istihbarat paylaşımıyla ilgili rutin bir anlaşmaysa destekleyecekleri" söyledi.

-ABD Başkanı George Bush, ABD'nin iklim değişikliği sorununu "ciddiye aldığını" ancak küresel ısınmayla mücadelenin ekonomik büyümeyi engellememesi gerektiğini söyledi.

29 EYLÜL

-ABD'nin, füze kalkanı projesi çerçevesinde Pasifik'te yaptığı füze denemesi başarıyla sonuçlandı.

-Irak Başbakanı Nuri Maliki, Amerikan Senatosunun Irak'ın üçe bölünmesi planını kınadı.

30 EYLÜL: Afganistan'da Taliban, ABD önderliğindeki NATO askerleri çekilmedikçe Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmeyi ve hükümetine katılmayı reddettiğini açıkladı.