Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mart

1 MART

-Almanya'da 54. Berlinale Film Festivalinde ''Altın Ayı'' ödülünü kazanarak bir anda üne kavuşan yönetmen Fatih Akın, Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye bağlı NDR televizyonuyla birlikte ''Chiko'' adlı sinema filmini çekmeye başladı.

-İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Adam Ingram, Bosna'da görev yapan 600 dolayındaki İngiliz askerinin birkaç hafta içinde çekileceğini açıkladı.

-Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Plüton'un keşfi için bir yıl önce uzaya gönderdiği "New Horizons" aracı Jüpiter'in uydusu Io'daki dev volkanik püskürmenin fotoğraflarını gönderdi.

-Manisa Celal Bayar Üniversitesinin İngiliz Spor Hekimliği Dergisinde yayımlanan araştırmasında, Hepatit B virüsünün spor karşılaşmalarındaki temas sırasında ter yoluyla yayılabileceği belirtildi.

2 MART

-İtalya Başbakanı Romano Prodi, senatonun ardından meclisten de güvenoyu aldı. Mecliste bugün yapılan güven oylamasında, Prodi liderliğindeki merkez sol hükümetin görevi sürdürmesi 253'e karşı 342 oyla kabul edildi.

-Çeçenistan parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aday gösterdiği eski Başbakan Ramazan Kadirov'u yeni başkan olarak seçti. Parlamentoda bugün yapılan oylamada, 56 milletvekili Kadirov lehinde oy kullanırken bir milletvekili karşı, bir milletvekili çekimser oy kullandı.

-İnsansı robot Dexter, üretildiği California'daki araştırma laboratuvarında kendi kendine yürümeyi öğreniyor. ABD'de üç mühendisin kurduğu bağımsız araştırma grubu olan Anybots'un 6 yıllık çalışmasının ürünü olan Dexter, ticari öncüllerinin tersine yürümeyi hatalarından ders alarak öğreniyor.

-Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Cassini uzay aracının yeni açılardan çektiği Satürn ve halkalarının fotoğraflarını yayınladı. NASA'nın web sitesinde yayınlanan yeni fotoğraflar, Cassini tarafından Satürn gezegeninin üzerinde ve altındaki açılardan son iki ayda çekildi.

3 MART: Pakistan, nükleer başlık taşıyabilen, kısa menzilli karadan karaya füze
denemesi yaptığını, denemenin başarıyla sonuçlandığını açıkladı.

5 MART

-Guantanamo'da 5 yıldır mahkemeye çıkmadan bekletilen tutsakların bir kısmı, tutukluluklarına karşı itirazlarının dinlenmesini sağlamak amacıyla ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu.


-Dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft'un Live OneCare adlı güvenlik yazılımı, Windows işletim sistemini hedefleyen virüsleri tespit eden ve durduran programların testinde sınıfta kaldı.

-Rusya Stratejik Bombardıman Uçakları Kuvvetlerinden sorumlu General Igor Hvarov, Rus Hava Kuvvetlerinin ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanını kolayca etkisiz hale getirebileceğini söyledi.

-Çocukluk dönemi obezitesinin, kız çocuklarının ergenliğe erken geçmesine yol açtığı belirlendi.

6 MART

-Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Hille kentinde düzenlenen çifte intihar saldırısında 115 kişi öldü.

-Bilim adamları, Atlas okyanusunun ortasında keşfedilen tuhaf "kara deliği" incelemeye başladı. İngiliz araştırmacılar, "deliğin", arzın merkezinin oluşumu ve bileşenleri hakkında kıymetli bilgiler sağlayacağını düşünüyor.

-ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin eski başdanışmanı Lewis Libby, Washington'u sarsan, "bir gizli ajanın kimliğinin medyaya sızdırılması" skandalında adaleti engellemek, yeminli yalan ifade vermek ve soruşturma sırasında yalan söylemekten suçlu bulundu.

-İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin öncülük ettiği bir uluslararası kamuoyu araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de AB'nin imajının giderek olumsuz bir hal aldığı belirtildi. Türklerin yarısından fazlasının İran, Rusya, ABD ve İsrail'e de olumsuz baktığı belirtildi.

8 MART

-Portekiz meclisi, kürtajın yasallaştırılmasıyla ilgili yasa tasarısını kabul etti. 11 Şubatta yapılan referandumda, seçmenlerin yüzde 60'ı kürtajın yasal olması için "evet" demiş, ancak katılımın yüzde 50'nin altında olmasından dolayı referandumun sonucu geçersiz sayılmıştı.

-Bilim adamları, Mars'ta bir zamanlar örgü gibi yoğun bir yeraltı su sistemi bulunduğu görüşünü dile getirdi.

9 MART

-Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, ülkenin en yüksek yargı organının başında bulunan İftihar Muhammed Çaudri'yi görevden aldı.

-İsviçre'de sözde Ermeni soykırımını "inkar" yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle Lozan'da yargılanan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, para cezasına çarptırıldı. Lozan mahkemesi, 6 Martta başlayan duruşmalar sonunda bugün verdiği kararda, Perinçek'i 90 gün hapis cezası karşılığında her günü 100 İsviçre Frangı (yaklaşık 115 YTL) olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdı ve bu cezayı iki yıl tecil etti.

10 MART

-Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan taslak rapora göre, küresel ısınma nedeniyle 20 yıl içerisinde yüz milyonlarca kişi susuz kalacak.

-Irak'ta BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleriyle komşu ülkelerin katıldığı toplantı, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari tarafından resmen açıldı.

11 MART

-Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, cumhurbaşkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı.

-İspanya'nın başkenti Madrid'de, 11 Mart 2004 tarihinde 3 trende düzenlenen terör saldırılarında ölen 192 kişinin anısına, Atocha tren istasyonunun önüne, dünyanın en büyüğü olduğu belirtilen cam anıt dikildi.

13 MART

-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin liderlerine ortak mektup yazarak, Temsilciler Meclisi'nde bekleyen Ermeni tasarısının geçmesinin yol açacağı ciddi sakıncaları vurguladı.

-Kıbrıs Rum yönetimi, adanın batısındaki Limnidi (Yeşilırmak) sınır kapısının ''geçişlere hazır olması'' amacıyla bölgede çalışmalara başladı.

14 MART

-Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) mühendisleri, Mars'ın yörüngesindeki Yörünge Kaşifi'nin (Mars Reconnaissance Orbiter-MRO) kamerasıyla elde ettiği görüntülerden, Kızıl Gezegen'in üç boyutlu haritasını hazırladılar.

-Hindistan ile Pakistan arasında yapılan barış görüşmeleri, yeni bir anlaşmaya varılmadan sona erdi.

-Yeni yapılan bir araştırma, en az 5 dakika yürümenin sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

-Bilim adamları, Satürn'ün en büyük uydusu Titan'ın yüzeyinde "denizler" tespit etti.

15 MART

-ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Amerikan Kongresindeki Ermeni tasarısının geçmesi durumunda, İncirlik Hava Üssü'nün kapatılabileceğini ve ABD Hava Kuvvetlerinin Türk hava sahasından yararlanma imkanlarının kısıtlanabileceğini söyledi.

-Mars gezegeninin güney kutbunun altının buzul katmanlarıyla dolu olduğu belirlendi.

16 MART: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programının devam edeceğini bildirdi.

17 MART

-İsveç'te on yıllarca süren iktidarlarıyla refah toplum modelinin mimarı olarak nitelenen ancak geçen yılki seçimleri kaybeden Sosyal Demokrat Parti, yeni lider olarak Mona Sahlin'i (50) seçti.

-Mars'ta keşiflerine her gün bir yenisini ekleyen bilim adamları, bu kez Kızıl Gezegen'in yüzeyinde yer altı mağarası olduğunu düşündükleri yedi giriş tespit ettiler.

18 MART: Finlandiya'da seçimlerde oy sayımı hemen hemen tamamlandı ve Başbakan
Matti Vanhanen'in partisi, küçük farkla seçimden birincilikle çıktı.


19 MART

-Bilgisayar korsanlarınca "hack"lenerek dışarıya spam ve virüs gönderen bilgisayar sayısının geçen yıl yüzde 30 arttığı belirlendi.

-Finlandiya parlamentosu, dün yapılan genel seçimlerden sonra da dünyada en çok kadın üyenin bulunduğu parlamento olma özelliğini korudu. 200 sandalyeli parlamentoya 84 kadının seçildiği, bunun da yüzde 42'lik bir orana karşılık geldiği belirtildi.

20 MART

-Irak'ın idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile aynı cezaya çarptırılan yardımcısı Taha Yasin Ramazan 2003'te başlayan Irak savaşının yıl dönümünde asılarak idam edildi.

-Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu (WWF), dünyada büyük tehlike altındaki 10 nehirden 5'inin Asya'da bulunduğunu bildirdi. WWF'nin raporunda, Asya'da 870 milyon kişinin faydalandığı Yangçe, Mekong, Salween, Ganj ve İndüs nehirlerinin çok büyük tehlike altında olduğu belirtildi.

-Amerikalı araştırmacılar, laboratuvar ortamında, farelerde sıtmaya neden olan parazite direnç gösteren sivrisinekler yetiştirmeyi başardı.

21 MART: Dünyanın düşük maliyetli ve özel girişime ait ilk roketi Falcon 1'in
(Şahin 1) uzaya gönderildi.

22 MART

-Irak'a sürpriz ziyarette bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı sırasında patlama oldu.

-Dünya Sağlık Örgütü, temiz ve hijyenik su yokluğundan dünyada yılda 1.6 milyondan fazla insanın öldüğünü bildirdi.


24 MART: BM Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer programı ve uranyum zenginleştirme
faaliyetlerini askıya almadığı için bu ülkeye karşı yaptırımlar içeren ikinci bir karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

25 MART: Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan'ın kalp krizi geçirerek öldü.

26 MART

-IBM, yüksek çözünürlüklü bir sinema filminin tamamını 1 saniyede iletebilecek kapasitede bir yonga (çip) geliştirdiğini açıkladı.

-''The Runningman'' (Koşan Adam) lakaplı İngiliz Robert Garside, 6 kıtada koşarak 3 yıl önce yolculuğunu tamamlamasının ardından, bugün Guinness Rekorlar Kitabı tarafından resmen dünya çevresinde ilk koşan insan olarak kabul edildi.

-BM'nin Kosova özel elçisi Martti Ahtisaari, Kosova için "tek uygun seçeneğin" bağımsızlık olduğunu bildirdi.

-Yetişkinlerden alınan kök hücrelerle kalbin onarımı konusunda ümit verici iki yöntem denendi. ABD'nin New Orleans kentinde toplanan Amerikan Kardiyoloji Kongresi'ne sunulan bildirilere göre, miyokard enfarktüsü sonucu hasar gören kalp kaslarının tedavisi için denenen yöntemler ümitvar sonuçlar sağladı.

28 MART: ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesini kınayan, Türkiye'nin, TCK'nın 301'inci maddesini kaldırmasını ve Ermenistan ile ilişki kurmasını isteyen tasarıyı yumuşatılmış haliyle kabul etti. Komitenin oturumunda bu tasarının da içinde olduğu, gündemdeki bütün yasal düzenlemeler oy birliğiyle benimsendi. Tasarı, Türkiye'nin en fazla rahatsız olduğu Ermeni iddialarına yapılan atıfın değiştirilmiş haliyle benimsendi.


29 MART

-Nijerya'da kaza yapan tankerden sızan yakıtı almaya çalışan 93 kişi yanarak öldü.

-ABD'nin eğitimli nüfusuyla göze çarpan San Francisco kenti, çevre için son derece zararlı plastik süpermarket torbalarını yasaklayan ilk şehir olacak. Çevreciler ve süpermarket yöneticileri arasında uzun süredir devam eden görüşmeler sonunda San Francisco Belediye Meclisinde yapılan oylamada, market ve bakkalların müşterilerine doğayı tehdit eden plastik torbalardan vermelerini yasaklayan tasarı 1'e karşı 10 oyla kabul edildi.

30 MART

-Türkiye, BM'de bugün imzaya açılan Engellilerin Haklarına İlişkin Uluslararası Sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden biri oldu. Sözleşmeyi Türkiye adına, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin imzaladı.

-BM İnsan Hakları Konseyi, İslam dinine hakaretin tüm dünyada yasaklanması çağrısında bulunulan bir kararı kabul etti.

31 MART: Irak'ın Telafer kentinde hafta başında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 152 olduğu açıklandı.