Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şubat

1 ŞUBAT

-İsrail, Kassam ve Katyuşa gibi kısa menzilli füzeleri havada vurabilecek savunma sistemi geliştirdi.

-KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, 30 Nisan 2006'da yapılan konut ve nüfus sayımının ilk kesin sonuçlarına göre KKTC'de de-facto nüfusun 265 bin 100, du-jure nüfusun ise 256 bin 644 olduğunu açıkladı.

-İran'ın uzun mesafe uçuşları konusunda çalışmalar yaptığı bildirildi. İngiltere'de yayımlanan "Jane's Defence" dergisinin haberine göre, İran ordusu havada yakıt ikmali yapmanın yollarını arıyor ve pilotlarını uzun uçuşlar için eğitiyor.

-Eski ABD Başkanı Yardımcısı Al Gore, dünyanın ilgisini küresel ısınmanın tehlikelerine çekme konusunda gösterdiği yoğun çabaları nedeniyle bu yılki Nobel barış ödülüne aday gösterildi.

2 ŞUBAT

-Kosova Başbakanı Agim Çeku, hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) Özel Elçisi Martti Ahtisaari'nin, Kosova'nın nihai statü öneri paketini kabul ettiğini bildirdi.

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin, bazı ülkelerle anlaşarak, Akdeniz'de petrol arama girişiminde bulunmasından doğan sorunun, diyalog yoluyla çözülmesini istediğini söyledi.

-ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İran ile savaşmayı planlamadıklarını, bu ülkenin Irak'ta şiddeti körükleyecek eylemlerini engellemeye çalıştıklarını söyledi.

-Gazze Şeridi'nde El Fetih ile Hamas arasında başlayan ve aralıksız 24 saat devam eden kanlı çatışmalarda 21 kişi öldü.

-Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, "bağımsızlık yolunu açabileceği" gerekçesiyle BM özel elçisi Martti Ahtisaari'nin Kosova'nın statüsüyle ilgili planını reddetti.

-İran'ın Natanz tesisinde 3.000 yeni santrifüjün kurulması için altyapı çalışmalarına başladığı iddia edildi, ancak bu iddia İran tarafından yalanlandı.

-BM İklim Raporunda, küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığı ve asırlarca süreceği belirtildi.

-Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İklim Değişikliği konulu panelde, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu tarafından 21 sayfalık rapor yayımlandı.

-İsrail basını, Suriye'nin bu hafta bütün İsrail topraklarını tehdit eden 700 kilometreden fazla menzile sahip balistik bir füzeyi başarıyla denediğini yazdı.

3 ŞUBAT

-İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'daki Türk izlerini anlatan "Mısır'da Türkler ve Kültürel Mirasları" adlı kitabı, Kahire Kitap Fuarında yılın kitabı seçildi.

-Çin, "Büyükayı" adı verilen yön verme uydusunu başarıyla fırlattı.

4 ŞUBAT

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir Sünni mahallesine havan topu mermisi düştü, patlamada 15 kişi hayatını kaybetti.

-Hindistan'ın, başarılı bir kısa menzilli süpersonik balistik füze denemesi yaptığı bildirildi.

-Afganistan'da, NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü
ISAF'ın komutası İngiltere'den ABD'ye geçti.

5 ŞUBAT

-Orta Afrika ülkesi Kamerun kıyılarında bir teknenin batması sonucu 63 kişinin öldüğü, yaklaşık 40 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

-ABD Başkanı George Bush, Irak ve Afganistan'daki askeri harcamalarda kullanılmak üzere yaklaşık 235 milyar dolarlık artış talebini içeren bütçe tasarısını Kongre'ye sundu. Bush'un, Demokratların kontrolündeki Kongre'ye sunduğu planla birlikte, bütçenin toplam miktarının 2,9 trilyon dolara yükselmesi öngörülüyor.

-Çevre örgütü Greenpeace, genetiği değiştirilmiş bitkilerle beslenen hayvanlardan elde edilen süt, et ve yumurta gibi ürünlere bilgilendirici etiket zorunluluğu getirilmesi için topladığı 1 milyondan fazla imzayı AB Komisyonuna sundu.

-Fransa'nın başkenti Paris'te, 13 bölücü terör örgütü yandaşı, ''terörizme mali kaynak sağlamak'' suçlamasıyla gözaltına alındı.

-İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Irak'ta son günlerde artan kanlı intihar saldırılarını ''cinnet'' olarak nitelendirdi.

-Amerikalı astronot Sunita Williams, en uzun uzay yürüyüşünü yapan kadın oldu. Williams, astronot arkadaşı Michael Lopez-Alegria ile birlikte, Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) soğutma sistemini tamir etmek amacıyla yaptığı 22 saat 27 dakikalık uzay yürüyüşüyle kadınlararası en uzun uzay yürüyüşü rekorunu kırmış oldu.

-Yunanistan'da ana muhalefet partisi PASOK'un hükümet aleyhinde verdiği gensoru önergesi mecliste yapılan oylamada reddedildi.

6 ŞUBAT

-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal'in, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geldikleri bildirildi.

-Moskova, Avrupa'da füze kalkanı kurmaya çalışan Washington'a anlaşma önerisinde bulundu.

-Bolivya'da, hükümetin vergileri artırmasını protesto eden binlerce madenci, bugün sokaklara döküldü.

-Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki uluslararası havaalanında intihar saldırısı düzenlendiği, eylemci dışında ölen olmadığı bildirildi.

-Dünyadaki ''çocuk askerler'' konusunda, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen uluslararası konferansın sonunda, çocukların silah altına alınmasına derhal son verilmesi istendi.

-Irak'ta bugün düzenlenen saldırılarda, 10 kişinin öldüğü bildirildi.

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs'ın son olarak Lübnan ile Akdeniz'de petrol arama anlaşması imzalamasının ardından başlayan gerginlik üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup gönderdi.

-Ukrayna'da önceki yıl yapılan "Turuncu Devrim"in eski müttefikleri, muhalefet cephesinde yeniden güçlerini bileştirme kararı aldı.

7 ŞUBAT

-Fransa cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy, rüşvete, terörizme, organize suçlara karşı mücadele için ''Akdeniz Birliği'' kurulmasını önerdi ve Türkiye'nin bu birlikte yer alabileceğini savundu

-El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı, İsrail'in, Kudüs Eski Kent'teki Haremüşşerif yakınlarındaki kazı çalışmalarını sürdürmesi durumunda, sinagoglara saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulundu.

-ABD'nin New York kentinde bir taksici, otomobilinde unutulan ve içinde 31 adet elmas yüzük bulunan çantayı sahibine iade etti.

-Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, ''Batı Trakya halkının, yeni bir sayfa açarak ilerlemekte kararlı olduğunu'' söyledi.

-Avrupa ve ABD'den 96 hukuk fakültesinin katıldığı Avrupa Hukuku Sanal Mahkeme Yarışmasında 12 finalist arasında kalmayı başaran İstanbul Yedi Tepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı, Hollanda'nın Maastricht kentinde yapılan finalde de başarılı bir sunum sergileyerek, dereceye girdi.

-Yunanistan tarafından Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesine alternatif olarak geliştirilen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi ile ilgili anlaşma, Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan arasında 13 yıl süren pazarlıklar sonunda bugün imzalandı.

-Afrika ülkesi Angola'da aşırı yağış ve fırtınanın yol açtığı sellerde 114 kişinin öldüğü bildirildi.

8 ŞUBAT

-İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıya uğramaları durumunda dünyadaki tüm Amerikan çıkarlarına saldıracakları tehdidinde bulundu.

-Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde Filistin'deki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen Hamas ve El Fetih'in kurulacak ulusal birlik hükümetinde bakanların dağılımı konusunda ilke anlaşmasına vardığı bildirildi.

-İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz'in, Başbakan Ehud Olmert'e hitaben bir yazı göndererek, Haremüşşerif yakınlarındaki hafriyat çalışmalarının durdurulmasını istediği, Olmert'in ise bu talebi reddettiği bildirildi.

-İran ordusu, Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde devam eden askeri tatbikatta orta menzilli füze denedi.

-Amerikan savaş uçaklarının, Bağdat'ın batısında düzenlediği hava saldırısında 13 kişinin öldüğü bildirildi.

-Bağdat'ın güneyindeki Aziziye'de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 15 kişi öldü.

9 ŞUBAT

-Romanya'dan Türkiye'ye gitmeye çalışan, ancak motoru arızalandığı için Karadeniz'de akıntıya kapılarak sürüklenmeye başlayan Türk balıkçı teknesini Bulgaristan Sahil Güvenlik botu kurtardı.

-Pakistan'da aileler arasındaki anlaşmazlığa son vermek amacıyla 4 yaşındaki kız çocuğu, 45 yaşındaki adamla evlendirildi.

-Ocak ayındaki sıcaklık düzeyinin tüm dünyada rekor seviyelere ulaştığı, Japon bilim adamlarının bu durumu küresel ısınmaya bağladığı bildirildi.

10 ŞUBAT

-Belçika'da, ulusal posta idaresine bastırılan Atatürk pulları piyasaya sürüldü.

-İran, Irak'taki Amerikan askerlerine yönelik saldırılara karıştıkları iddialarını reddetti.

-ABD'de 18 yıl hapis yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan eski idam mahkumu John Thompson, 14 milyon dolar tazminat almaya hak kazandı.

11 ŞUBAT


-Irak'ta 14 kişi idam edildi.

-İsrail Hava Kuvvetleri, Hetz füzesiyle başarılı bir gece denemesi yapıldığını açıkladı.

12 ŞUBAT

-Batı Afrika ülkelerinden Gine'de sıkıyönetim ilan edildi. Devlet Başkanı Lansana Conte, 23 yıllık yönetimini sona erdirmeyi amaçlayan muhalefet gösterileri üzerine, sıkıyönetim ilan etti.

-İsrail'in Kudüs Belediyesinin, Haremüşşerif yakınlarındaki hafriyat çalışmalarını askıya aldığı bildirildi.

-İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema, Türkiye'nin AB'ye katılımının "çok önemli bir siyasi anlamı" olacağını söyledi.

13 ŞUBAT

-Irak, Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini 17 yıl aradan sonra yeniden açtı.

-İspanya'da Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ETA örgütünün yöneticilerinden "Carmen" kod adlı Belen Gonzalez Penalva, 467 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

14 ŞUBAT

-Fransız hızlı treni TGV, saatte 533 kilometre hıza ulaşarak rekor kırdı.

-Türkmenistan'da 11 şubatta yapılan başkanlık seçimini Gurbanguli Berdimuhammedov kazandı.

15 ŞUBAT

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alu Alhanov'u Çeçenistan Başkanlığı görevinden alarak, Rusya Adalet Bakan Yardımcısı olarak atadı.

-Moritanya Havayolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı iç hat seferini yaptığı sırada kaçırıldı.

-Avrupa Temel Haklar Ajansı'nın 1 Mart 2007'de faaliyetlerine başlaması kararlaştırıldı. Brüksel'de toplanan AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi, merkezi Viyana'da bulunacak ajansın, temel haklar konusunda "gözlem ve izleme" işlevi göreceğini bildirdi.

16 ŞUBAT

-NASA'nın gönderdiği en gelişmiş uzay aracı Mars Yörünge Kaşifi, Mars'ta su bulunabileceğine dair yeni kanıtlar gönderdi.

-Avustralya'da fırtınaya yakalanarak "jet gibi" 7 bin metre yükselen Alman kadın paraşütçü ölmedi.

-Almanya'nın Dortmund kentinde Türklere ait iş yerlerine saldırı düzenlendi.

17 ŞUBAT

-İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi yönetimiyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle Fransa'da mahkum olan eski Gironde Bölgesi Valiliği Genel Sekreteri Maurice Papon, 96 yaşında öldü.

-İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer teknolojinin kendileri için çok önemli olduğunu, bu nedenle nükleer programdan vazgeçemeyeceklerini söyledi.

18 ŞUBAT

-ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kuzey Kutbu'nda geceleri görülen hareketli ve renkli ışıkların (Aurora borealis) kökeni üzerindeki esrar perdesini kaldırabilmek amacıyla 5 uydu taşıyan bir füze fırlattı.

-Belçika'da Fransız polisinin isteği doğrultusunda gözaltına alınan bölücü terör örgütün Avrupa'daki başlarından Canan Kurtyılmaz'ın Fransa'ya iade edildiği bildirildi.

19 ŞUBAT

-Sudan'ın batısındaki Güney Darfur eyaletinde aşiretler arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 100 kişinin öldüğü bildirildi.

-Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, bir Japon otomobilinin yolda bozulup trafiği tıkamasının ardından, ülkedeki tüm Japon otomobillerine el konulması talimatı verdi.

-Hindistan'ın kuzeyinde, bir trende patlama sonucu çıkan yangında 64 yolcu öldü.

20 ŞUBAT: Filistin meclisi, Arap ülkelerinden, Haremüşşerif yakınlarında hafriyat çalışması yapan İsrail ile ilişkilerini kesmesini istedi.

21 ŞUBAT

-Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik diyalog ve uzlaşı arayışları çerçevesinde Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, KKTC Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Yönlüer ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'u bir araya getirdi.

-Amerikalı gökbilimciler, ilk kez Güneş gibi bir yıldızın çevresinde dönen bir gezegenin atmosferinin bileşenlerini analiz ettiklerini açıkladılar.

-Uganda'da, kaçak cin içen 22 kişi öldü, 9 kişi hastaneye kaldırıldı.

22 ŞUBAT

-Salkım bombalarının yasaklanması amacıyla düzenlenen uluslararası konferans, Norveç'in başkenti Oslo'da başladı.

-Brezilya, İran'a nükleer araç ve teknoloji transferi ve satışını yasakladı.

23 ŞUBAT

-ABD, salkım bombalarının yasaklanmasına ilişkin Oslo deklarasyonunu reddetti.

-Ünlü Amerikan Forbes dergisinin ''2006 Yılının En Pahalı On Evi'' sıralamasında, iki Türk evi yer aldı.

-Meksika Senatosu, Irak'ta savaşmayı reddeden Meksika kökenli bir Amerikalı askerin yargılanmasını kınayan önergeyi oybirliğiyle kabul ederken, ABD'yi Irak halkına "soykırım" ve "katliam" yapmakla suçladı.

24 ŞUBAT

-Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak'ın kuzeyinde ilan edilen yönetimin başkanı Mesud Barzani ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, ülkedeki petrol kaynaklarının işletilmesi ve paylaşımıyla ilgili olarak mutabakat sağlandığını açıkladılar.

-Bilim adamlarının son araştırmaları, şempanzelerle insanların yalnızca 4 milyon yıl önce birbirlerinden ayrıldıklarını ortaya koydu.

-Irak'ın batısındaki Habbaniye'de bir camiye namaz çıkışında düzenlenen bombalı saldırıda, 35 kişi öldü, 62 kişi yaralandı.

25 ŞUBAT

-Somali'nin kuzeydoğusu açıklarında korsanlar, BM'nin gıda yardımı taşıyan bir yük gemisini ele geçirdi.

-İran, uzaya ''roket'' fırlatmayı başarıyla test ettiğini açıkladı. İran devlet televizyonu, ''uzay füzesi'' diye tarif edilen roketin başarıyla fırlatıldığını duyurdu.

-Kuyruklu yıldıza inmek için uzaya gönderilen AB'ye ait Rosetta uzay aracı, Mars gezegeni yakınında yapması planlanan kritik manevrayı başarıyla gerçekleştirdi.

26 ŞUBAT

-Paylaşım programlarının önde gelenlerinden BitTorrent, anlaşmaya vardığı 20th Century Fox, Lions Gate, MTV Networks, Paramount Pictures, Warner Bros, Home Entertainment ve MGM gibi büyük film şirketlerinin, yapımlarının internet üzerinden ücret karşılığında indirilmesine olanak sağlayan web sitesini başlattı.

-Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistan devletini, Srebrenitza soykırımından doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Bununla birlikte mahkeme, Sırbistan'ın bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar verdi.

27 ŞUBAT

-Irak'ın batısındaki Ramadi kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 18 çocuk öldü.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada bir milyara yakın insanın çeşitli nörolojik sıkıntılar çektiğini açıkladı.

28 ŞUBAT

-İtalya Başbakanı Romano Prodi, senatodan güvenoyu aldı. Senatoda yapılan güven oylamasında, Prodi'nin başbakan olarak kalması 157'ye karşı 162 oyla kabul edildi.