Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekim

1 EKİM

-Cezayir'de şiddet olaylarında bir ayda 75 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

-Pakistan'ın kuzeybatısındaki Kuzey Veziristan bölgesinde, burkasının altına bombaları gizleyen bir kadın tarafından düzenlenen intihar saldırısında 15 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

-Irak'ta hükümetin verilerine göre, saldırılar ve şiddet eylemlerinde bir ayda 884 sivil öldü.

-Irak'ın kuzeyinde günde yüz kişinin koleraya yakalandığı, ülke genelinde kolera vakalarının sayısının 2839'u bulduğu açıklandı.

-Yemen'in, Kızıl Deniz kıyısı açıklarındaki Cebel Ettayrr adasında bulunan yanardağın faaliyete geçmesi sonucu yanardağın püskürttüğü lavlardan 8 kişi öldü.

-Çin Halk Cumhuriyeti'nin 58. kuruluş yıl dönümü başkent Pekin'in tarihi Tiananmen Meydanında 200 bin kişinin katılımıyla kutlandı.

-Japonya'da şimdiye kadar sadece risk altındaki işletme ve kurumlar için uygulanan erken deprem uyarı sistemi bütün halka yönelik hizmete girdi.

-Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail Savaş uçaklarının geçen ay "kullanılmayan bir askeri binaya saldırdığını" ve Şam'ın misilleme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

-Suriye, savaş halindeki Irak'ın vatandaşlarına yönelik vize uygulaması başlattı.

-Polonya'da daha iyi ücret ve sağlık sektörüne yatırımın artırılması talebiyle düzenlenen protesto eylemleri çerçevesinde 2 bine yakın doktor istifa etti.

-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Amerikalı ünlü sinema yönetmeni David Lynch'i, Legion d'Honneur nişanıyla ödüllendirdi.

2 EKİM

-Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da, Güney Kore Devlet Başkanı Roh Mu-hyun ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, tarihlerindeki ikinci zirvede bir araya geldi.

-ABD, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili Pekin'de yapılan altılı görüşmelerde sağlanan geçici anlaşmayı onayladı.

-İngiltere Başbakanı Gordon Brown Irak'ın başkenti Bağdat'ı ziyaret etti.

-Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Irak'ın parçalanması yönündeki girişimlere şiddetle karşı olduklarını açıkladı.

-Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in bu görev için yeniden aday olmasını protesto için 85 milletvekili parlamentodan topluca istifa etti.

-Pakistan hükümeti, sürgündeki eski Başbakan Benazir Butto hakkındaki yolsuzluk davalarından vazgeçme kararı aldı.

-Alternatif Nobel olarak da bilinen "Doğru Yaşam Ödülü"ne barış, biyolojik çeşitlilik ve yenilenebilir enerjiyi teşvik için gösterdikleri çabalar dolayısıyla bu yıl Sri Lanka, Kenya, Kanada ve Bangladeşli eylemciler layık görüldü.

-Disk atma dalında 1956, 1960, 1964 ve 1968'de üst üste 4 kez olimpiyat şampiyonu olan Amerikalı efsane atlet Al Oerter, 71 yaşında kalp krizinden öldü.

3 EKİM

-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilileri, dört yeni petrol sözleşmesini onayladı.

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta yola yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda, Polonya'nın Bağdat Büyükelçisi yaralandı.

-Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik 6'lı görüşmelerde anlaşmaya varıldı ve Kuzey Kore yönetimi, nükleer tesisleri 2007 yılı sonuna kadar kapatmayı kabul etti.

-Pakistan'da, ordunun temmuz ayında aşırı dinci militanlara yönelik baskınından sonra kapatılan başkent İslamabad'daki Lal Mescid yeniden açıldı.

4 EKİM

-Pyongyang'daki tarihi zirvede bir araya gelen Kuzey ve Güney Kore liderleri, ateşkesle sona eren 1950-53 Kore savaşını resmen bitirecek barış anlaşmasına varılması konusunda anlaşmaya vardı.

-Kuveyt, Irak'ın federal bölgelere ayrılmasını öngören hiçbir planı kabul etmeyeceğini açıkladı.

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da içinde 27 kişinin bulunduğu uçağın yerleşim yerine düşmesi sonucu 50 kişi öldü.

-Pakistan lideri Pervez Müşerref'le sürgünde yaşayan eski Başbakan Benazir Butto'nun, iktidarın paylaşılmasının yolunu açacak bir anlaşmaya vardığı bildirildi.

-Japonya, terörle mücadele önlemlerinin artırılması çerçevesinde, gelecek aydan itibaren ülkeye girecek yabancıların parmak izinin alınması ve vesikalık fotoğraflarının çekilmesi kararı aldı.

5 EKİM:
Hindistan, nükleer kapasiteye sahip balistik füze denemesi yaptı.

6 EKİM

-Pakistan'da Pervez Müşerref yeniden devlet başkanlığına seçildi.


-Motorlu taşıt olmaksızın sadece kas gücüyle dünyayı dolaşan ilk insan olmak için 13 yıl önce yola çıkan İngiliz maceracı Jason Lewis, pedallı kayığıyla Londra'nın doğusundaki Thames nehrindeki Greenwich'de bir iskeleye yanaşarak, serüvenini tamamladı.

7 EKİM: Irak hükümetinin kurduğu soruşturma komitesi, Amerikan Blackwater özel güvenlik firması adına çalışan görevlilerin, geçen ay hiçbir kışkırtma olmadan 17 sivili öldürdüğünü ortaya koydu.

8 EKİM

-İngiltere'nin saygın düşünce kuruluşlarından Oxford, yayınladığı raporda, ABD ve müttefiklerinin Irak ve Afganistan'daki savaşını "felaket" olarak niteledi.

-İran, iki hafta önce kapattığı kuzey Irak sınırını yeniden açtı.

-2007 Nobel tıp ödülüne, kök hücreyle ilgili çalışmalarından dolayı İtalya doğumlu ABD vatandaşı Mario R. Capecchi, İngiliz Martin J. Evans ve Amerikalı Oliver Smithies layık görüldüler.

9 EKİM

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine yapılan itiraza ilişkin bir başvuruda Türkiye'yi haksız buldu.

-2007 Nobel Fizik Ödülüne, "dev manyetik dirençle" (GMR) ilgili çalışmaları nedeniyle Fransız Albert Fert ve Alman Peter Grünberg layık görüldü.

10 EKİM

-2007 Nobel Kimya ödülünü, otomobillerdeki katalizörlerin nasıl çalıştığı, yakıt hücrelerinin işleyişi, demirin neden paslandığının ve ozon tabakasının neden inceldiğinin anlaşılmasına da yardımcı olan katı yüzeylerdeki kimyasal süreç konusundaki çalışmaları nedeniyle
Almanya'dan Gerhard Ertl kazandı.

-Irak'taki ABD ordusunun, bu ülkede yaklaşık 25 bin kişiyi gözaltında tuttuğu, geçen yıla göre bu yıl gözaltına alınanların sayısının 10 bin fazla olduğu bildirildi.

-İlk kez Malezyalı bir astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bilimsel araştırmalara katılmak üzere Rus Soyuz TMA-11 aracıyla uzaya gitti.

-Karadeniz ile Baltık Denizi'ni bağlayan petrol boru hattı anlaşması Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Polonya ve Litvanya'nın bakanları tarafından imzalandı.

11 EKİM

-ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı, 21'e karşı 27 oyla kabul edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, tasarının kabul edilmesinden üzüntü duyulduğunu bildirdi. Beyaz Saray, tasarının ''Kongre'de nihai olarak kabul edilmesini engellemek için çabalarını sürdüreceklerini'' kaydetti. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Ankara'dan gelen talimat çerçevesinde istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye döneceğini açıkladı.

-İngiltere İçişleri Bakanlığı, Avrupa Adalet Divanının, 1963'te imzalanan ve 1973 yılında uygulama hükümlerini içeren ek protokolle Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde bireysel girişim ve yerleşim haklarını düzenleyen Ankara Anlaşması ile ilgili kararını ''ilke olarak'' uygulamaya karar verdiğini bildirdi.

-Kuzey Kore, konvansiyonel veya kimyasal başlık taşıyabilen kısa menzilli füze demesi yaptı

-Birleşmiş Milletler Amerikan hükümetinden, Irak'ta suça karışan özel güvenlik firmaları çalışanlarının soruşturulmasının sağlanmasını istedi.

-Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırp güçlerinin binlerce kişiyi katlettiği Srebreniça'da kurbanların gömüldüğü bir toplu mezardan, 1995'deki katliamda öldürüldüğü sanılan 225 kişinin kalıntıları çıkarıldı.

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir grup Batı Trakyalı Türk gencinin açtığı davada, ''örgütlenme ve dernek kurma hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesini ihlal ettiği'' hükmüne vardığı Yunanistan'ı mahkum etti.

-2007 Nobel Edebiyat Ödülünü 87 yaşındaki İngiliz yazarı Doris Lessing kazandı.

-Fransız arkeologları, Suriye'nin kuzeyinde, kırmızı, siyah ve beyaz renklerin kullanıldığı, 11 bin yıllık dünyanın en eski duvar resmini buldular.

12 EKİM

-2007 Nobel Barış Ödülü'nü, küresel ısınmaya karşı mücadelesiyle son dönemde öne çıkan eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) kazandı.

-Yönetmenliğini Fatih Akın'ın yaptığı ve Almanya adına Oscar ödülüne aday gösterilen ''Yaşamın Kıyısında'' adlı film, Kuzey Almanya Film Ödülü'ne layık görüldü.

13 EKİM:
Azerbaycan, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesini kınadı.

14 EKİM

-59. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nın son gününde Türkiye, gelecek yılki fuar için İspanya'nın Katalonya bölgesinden konuk ülke statüsünü devraldı.

-Irak'ta, The Washington Post Gazetesi için çalışan Iraklı gazeteci öldürüldü. Irak'ta, savaşın başladığı 2003 yılından beri toplam 118 gazeteci ve medya kuruluşlarında çalışan 41 kişi öldürüldü.

15 EKİM

-Sırbistan'dan geçen yıl Haziran ayında ayrılarak bağımsızlığını kazanan Karadağ, AB ile aday ülke statüsü için ilk adım sayılan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı imzaladı.

-Hindistan, şiddetli depremlerin yol açtığı dev dalgalara (tsunami) karşı kıyıda yaşayanları uyarmak için sismik istasyonlardan alınan verileri 13 dakika içinde ulaştırabilecek erken uyarı sistemini kurdu.

16 EKİM

-ABD Temsilciler Meclisi'nde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya destek veren 7 milletvekilinin, toplu olarak tasarıdan imzasını çekmesiyle tasarıdan imzasını çeken milletvekilleri sayısı 17'ye ulaştı. 435 üyeli mecliste, tasarıya destek verenlerin sayısı 216'ya indi.

-Brezilyalı ve Arjantinli paleontologlar, Arjantin'in Patagonya bölgesinde, 88 milyon yıl önce yaşamış 32 ila 34 metre boyunda şimdiye kadar bilinmeyen bir türde olan dev bir otobur dinozorun fosilini bulduklarını açıkladılar.

-Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Sekreteri Jacques Diouf, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ''gezegenin miktar ve katile olarak tüm nüfusa yetecek kadar gıda ürettiğini ancak bu gece aç yatacak insan sayısının 854 milyonu bulduğunu'' söyledi.

17 EKİM

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM'de yaptığı görüşmede, Kıbrıs'ta özlü müzakerelerin yeniden başlaması yolunda bir girişimde bulunmasını istedi ve Genel Sekretere güven arttırıcı paket önerisinde bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müzakerelere başlanması konusunda ''iki taraftan da kesin taahhüt
gelmediği sürece şu anda belli bir girişimde bulunmasının çok zor olduğunu'' söyledi.

-ABD Temsilciler Meclisinde bekleyen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı destekleyen milletvekillerinden 4'ünün daha imzalarını çekmesiyle tasarıdan imzalarını geri alan milletvekillerinin sayısı 21'e ulaştı.

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İtalya Genelkurmay Başkanlığının resmi davetlisi olarak gittiği Roma'da yaptığı açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen Ermeni iddialarını içeren tasarının Kongre'de kabul edilmesi durumunda, Türkiye-ABD ilişkilerinin eskisi gibi olamayacağını belirtti.

-ABD Başkanı George Bush, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının faydadan çok zarar getireceğini, Amerikan Kongresinin Osmanlı İmparatorluğunun tarihiyle uğraşmaması gerektiğini söyledi.

-ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının genel kurula gelip gelmeyeceğinin kesin olmadığını söyledi.

-Kadın hakları savunucularından Pınar İlkkaracan, New York'ta ''Peter-Patricia Gruber 2007 Uluslararası Kadın Hakları Ödülü''ne layık görüldü.

-Avrupa Konseyi, Abdullah Oğuz'un yönettiği, Zülfü Livaneli'nin romanından uyarlanan "Mutluluk" filminini insan hakları ödülüne layık gördü.

18 EKİM

-ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile bir füzesavar savunma sistemi geliştirmek konusunda birlikte çalışmaya karar verdiklerini açıkladı.

-Rusya, kıtalararası balistik füze denemesi yaptı.

-Fransa'da, hükümetin emeklilik sisteminde yapmayı planladığı değişiklikleri protesto etmek için kamu toplu taşıma araçlarındaki grev, ülke genelinde ulaşımı felce uğrattı.

-Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 8 yıllık gönüllü sürgün hayatından sonra ülkesine döndü. Karaçi'de Butto'yu karşılayan yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı destek gösterileri sırasında Butto'nun konvoyunun yakınında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 136 kişi öldü, 250 kişi yaralandı. Butto, saldırıdan yara almadan kurtuldu.

-İngiltere'nin dünya çapında tanınan sinema oyuncusu Deborah Kerr 86 yaşında öldü.

-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eşi Cecilia Sarkozy boşandı. Sarkozy, Fransa tarihinde görevi sırasında boşanan ilk cumhurbaşkanı oldu.

19 EKİM

-Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, Avrupa anayasasını değiştirmeye izin verecek reform anlaşması taslağı üzerinde uzlaşmaya varıldı. AB Dönem Başkanı Portekiz, Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda reddedilen AB anayasasının boşluğunu dolduracak yeni anlaşma metninin AB liderlerince
kabul edildiğini bildirdi.-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Amerikan kongre üyelerine bir mektup göndererek, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Ermeni tasarısının geçirilmemesini istedi.

-Nobel Tıp Ödülü (1962) sahibi Amerikalı Dr. James Watson, ırkçılıkla suçlanmasına neden olan bir hafta önceki, ''Afrikalıların beyazlar kadar zeki olmadığı'' yönündeki açıklamaları üzerine çalıştığı araştırma enstitüsü tarafından açığa alındı. Watson bir hafta sonra da çalıştığı kurumdan istifa etti.

20 EKİM: IMF ve Dünya Bankası'nın ''Yükselen Piyasalar'' adlı dergisi, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı, Avrupa bölgesinden ''Yılın Merkez Bankası Başkanı'' seçti.

21 EKİM

-Terör örgütünün Hakkari'de düzenlediği kanlı saldırının ardından ABD Başkanı George Bush, terör örgütünün saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve hemen durması gerektiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, saldırıları sert dille kınadıklarını bildirdi.
Irak hükümeti, terör örgütü PKK'yı kınadığını, ''terör eylemlerini" sona erdirmeye yönelik önemli adımlar attıklarını açıkladı.

-ABD güçlerinin, Irak'ın başkenti Bağdat'ın Sadr semtinde düzenlediği, suçluların hedef alındığını açıkladığı hava saldırısında 49 kişi öldü. Iraklı yetkililer, ölenler arasında kadın ve çocukların da olduğunu söyledi.

22 EKİM

-AB dönem başkanı Portekiz ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Hakkari'deki terörist saldırıları kınadı.

-Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Amerikan güçlerinin, Bağdat'ın Sadr semtinde düzenlediği hava saldırısında sivillere yönelik aşırı şiddet kullanılmasını protesto ettiğini söyledi.

-ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneyinde çıkan yangında yaklaşık 1.300 ev kül oldu.

-Çin'de bir ayakkabı fabrikasında çıkan yangında 34 kişi öldü.

23 EKİM

-Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Tery Davis ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'deki son terör saldırılarını kınadı.

-Avustralya'da üç yıl üst üste 40 yaş altı en zengin iş adamı seçilen, cep telefonu şirketi Crazy Jonh's'un sahibi 42 yaşındaki Türk asıllı Mustafa İlhan, kalp krizinden öldü.

-Kosova'nın başkenti Priştine'nin Belediye Meclisi, Türkçenin resmi diller arasında yer almasını oy birliğiyle kabul etti.

-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, şiddet ve yoksulluk nedeniyle yaklaşık 4,5 milyon Iraklının yurt dışına kaçtığı ya da ülke içinde başka yerlere sığındığını ve bu sayının sürekli arttığını bildirdi.

-Fransa'da Ulusal Nüfus Bilim Araştırma Enstitüsü tarafından yayımlanan araştırmada, yaklaşık 140 milyon kadının, Afrika'nın bazı kesimleri, Orta Doğu'nun bazı bölgeleri ve Güneydoğu Asya ülkelerindeki sünnet uygulamasından mağdur olduğunu ortaya kondu.

-Louvre müzesinde Fransız mühendis Pascal Cotte tarafından kızılötesi ve morötesi sensörlü dijital tarama yöntemiyle yapılan ve 3 yıl süren inceleme sonucu, Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'nın aslında kaşları ve kirpikleri olduğu, bunun restorasyon sırasında silindiği ortaya çıktı.

-Suriye'nin doğusundaki Mari arkeolojik alanında M.Ö. 2500 yılına ait çivi yazılı metinler bulundu.

-Amerikan uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilmek üzere fırlatıldı. Mekik, yörüngedeki istasyona, İtalya'da üretilen "Harmony" modülünü götürdü.

-Uluslararası Af Örgütü, Filistin topraklarında yıl başından bu yana Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmalar yüzünden 350 kişinin öldüğünü açıkladı.

24 EKİM

-Avrupa Parlamentosu genel kurulu Türkiye raporuyla ilgili yaptığı oylamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasını öngören değişiklik önergelerini reddetti.

-Irak'ta şiddet olaylarında Ekim ayında ölen sivillerin sayısı, uluslararası haber ajansları tarafından 900 civarında olarak duyuruldu.

-Bosna'nın doğusunda Srebreniça'da katledilenlerin gömüldüğü sanılan yeni bir toplu mezar bulundu. Mezar, Srebreniça katliamı kurbanlarından 2 bin kadarının toplu mezarlardan çıkarıldığı Kamenica bölgesinde bulunan onuncu toplu mezar oldu.

-BM'nin desteklediği, 100'den fazla haber ajansının katıldığı, 3 gün süren 2. Dünya Haber Ajansları Kongresi, İspanya'nın Estepona kentinde başladı. Dünya haber ajanslarının ilk zirvesi A.A'nın ev sahipliğinde Nisan 2003'de İstanbul'da yapılmıştı.

-BM Ana Sözleşmesinin 24 Ekim 1945'de kabulünün ardından ilan edilen ''BM Günü'' tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı.

-İngiltere'de düzenlenen açık artırmada, 13. yüzyıldan kalma tamamen altın yazma olan bir Kuran-ı Kerim 2,3 milyon dolara satıldı, alıcının adı açıklanmadı.

-Fatih Sultan Mehmet'in İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından yapılan ve yakın zamanda İngiltere'deki ünlü National Galeri'de de sergilenen portresi, Sotheby's müzayede evinde yapılan açık artırmada 468.500 sterline alıcı buldu. Eseri satın alan kişinin adı gizli tutuldu.

-Avrupa Parlamentosu'nun bu yıl ilk kez verdiği sinema ödülüne (Le Prix Lux), yönetmen Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filmi layık görüldü.

-Japon araştırmacılar, söz ve hareketlerle iletişim kurabilen insansı robot yaptı.

-Çin, 2020'ye doğru Ay'a astronot gönderilmesini öngören uzay programının ilk aşaması olan Ay keşif uydusunu uzaya gönderdi.

25 EKİM

-Avrupa Parlamentosu 2007 Saharov insan hakları ödülü, Sudanlı insan hakları avukatı Salih Mahmut Osman'a verildi.

-Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo, yolsuzluktan ömür boyu hapse mahkum edilen ve ev hapsinde tutulan eski Devlet Başkanı Joseph Estrada'yı affetti.

-ABD, Orta Doğu ve Irak'taki terör örgütlerine destek verdiği, füze satışları ve nükleer silah niyetleri olduğu gerekçesiyle İran'a, Savunma Bakanlığı ve Devrim Muhafızlarını da kapsayan yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. İngiltere, Washington'ın İran'a yeni yaptırımlar uygulama kararını desteklediğini bildirdi.

26 EKİM

-Küba devriminin önderlerinden, dünyaca tanınan gerilla lideri Che Guevera'nın öldürüldüğü operasyona katılan ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) eski bir ajanı, Che'nincesedinden kestiği bir tutam saçını ve iki fotoğrafını ABD'de açık artırmaya çıkararak, 119 bin 500 dolara sattı. Che'nin saçı ve iki fotoğrafı, Houston'da kitapevi bulunan Bill Butler tarafından satın alındı.

-Rusya'da faaliyet gösteren insan hakları örgütü Memorial, Stalin döneminde ölen 2.6 milyon insanın isminin yer aldığı liste yayınladı.

-Çek parlamentosunun alt kanadı, ABD'nin füze kalkanı projesi çerçevesinde ülkeye bir radar üssü kurulması talebiyle ilgili ulusal çapta referandum düzenlenmesini reddetti. Prag hükümetinin Washington ile anlaşmaya varması durumunda, anlaşmanın meclis tarafından onaylanması gerekecek.

27 EKİM: ABD, füze kalkanı projesi çerçevesinde Pasifik'te Hawai açıklarında füze denemesi yaptı.

28 EKİM

-Bulgaristan'da yapılan yerel seçimlerin ilk turunda, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi, 29 belediye başkanlığı kazandığı, 21 belediye başkanlığında ise ikinci tura kaldı.

-Arjantin'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini "First Lady" Cristina Fernandez de Kirchner önde tamamladı.

-ABD'nin New York, San Francisco, Chicago kentlerinde binlerce kişinin katıldığı savaş karşıtı gösteriler düzenlendi.

29 EKİM

-Irak'ta, başkent Bağdat'ın güneyindeki Kerbela vilayeti, Amerikan askerlerinin kontrolünden Irak hükümetinin denetimine geçti.

-BM, Afganistan'da yıl başından bu yana çeşitli yardım kuruluşlarının 34 çalışanının öldürüldüğünü bildirdi.

-Rusya, Kazakistan'daki Baykonur İstasyonundan kıtalararası füze denemesi yaptı.

-Kanser hastalığına dikkat çekmek amacıyla bir kanserle mücadele grubunun düzenlediği dünyanın en yüksek yerindeki konser, Everest dağında verildi.

30 EKİM

-Irak'ta haftalık El Yum'un gazetesinin yazı işleri müdürü Şehab Muhammed El Hit öldürüldü. Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin verilerine göre, ABD'nin mart 2003'te işgalinden sonra Irak'ta öldürülen gazetecilerin sayısı 122'ye yükseldi. Medyada
çalışan 41 kişi de çeşitli saldırılarda hayatını kaybetti.

31 EKİM

-İspanya'nın başkenti Madrid'de 11 Mart 2004 tarihinde 191 kişinin ölümüne ve 1.841 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırılarıyla ilgili 28 kişinin yargılandığı davada 21 kişi, 3 ile 42 bin 924 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, 7 kişi beraat etti.

-Orta Amerika ülkelerinden Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi vuran tropik Noel fırtınası 43 kişinin ölümüne yol açtı.

-Amerikalı astronotlar şimdiye kadarki en büyük karadeliği keşfetti. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya'dan 1,8 milyon ışık yılı uzaktaki IC 10 adlı cüce galaksi yakınında, Cassiopeia takımyıldızında bulunan karadeliğin güneşin kütlesinden en az 24 kat
büyük olduğunu duyurdu.

-KKTC'de Girne'ye bağlı Karaman köyünde yaşayan, 100 yaşındaki İskoç Margaret McKenzie McAlpine (Peggy), Beşparmak Dağları'nda yamaç paraşütüyle atlayış yaptı. McAlpine, dünyanın yamaç paraşütüyle atlayan en yaşlı kadını olarak Guiness Rekorlar Kitabına geçti.