Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mayıs

1 MAYIS

-ABD Dışişleri Bakanlığının 2006 yılı terörizm raporunda PKK, terörist örgütler listesinde yer almayı sürdürürken, örgütün faaliyetlerini kuzey Irak'tan organize ettiği belirtildi.

-Irak İçişleri Bakanlığı, Irak'taki El Kaide lideri Ebu Eyyüb El Masri'nin bir "iç çatışmada" öldürüldüğünü açıkladı, örgüt haberi yalanladı.

-İngiltere'nin Danduee Üniversitesinden bilim adamları, kanserle mücadele eden bir gen belirledi.

-Amerikan sivil toplum örgütü "Freedom House"un 2006 basın özgürlüğü raporunda, Türkiye "kısmen özgür ülkeler" sınıfında değerlendirildi.

-Türkiye ve İran milli kütüphaneleri arasında işbirliği için mutabakat zabtı imzalandı.

2 MAYIS

-ABD Başkanı George Bush, Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesini öngören yasa teklifini veto etti.

-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer programlarını engellemek için kendilerine saldıracakların ''elini keseceklerini'' söyledi.

-Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Kıbrıs'ta yeni nesillerin yetişmesiyle birlik çözüm olanaklarının azaldığını" söyledi.

-Avusturya'da hükümet, seçimlerde oy kullanma yaşını 16'ya indirdi. Böylece, Avrupa Birliği'nde ilk defa bir ülkede seçimlerde oy kullanma yaşı 16 oldu.

3 MAYIS

-Kıbrıs Rum yönetimi Savunma Bakanı Nikos Simeonidis öldü.

-ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF), Türkiye'de Müslümanlar ve azınlık dini mensuplarının bir araya gelme ve ibadet etme özgürlüğünün anayasayla koruma altında bulunduğunu belirterek, ancak bazı alanlarda dini özgürlüklerin tam olarak ifade edilmesine izin verilmediğini ileri sürdü.

-Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov, kendi sınırları içinde asker nakilleri konusunda NATO'ya artık bilgi vermeyeceklerini söyledi.

-Çin, 1987'de kapatılan Çinhay'daki ilk nükleer silah üretim ve araştırma üssünü turizme açtı.

4 MAYIS

-İki gün süren Genişletilmiş Irak Konferansı Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesinde yapıldı. Türkiye'nin Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından temsil edildiği toplantılara katılanülkelerin temsilcileri, Irak'ın yeniden yapılandırılması için yaklaşık 30 milyar dolarlık yardım yapma sözü verdi.

-Anne karnındaki bebeğin cinsiyetini 6. haftada belirleyen basit bir yöntem geliştirildi. Ancak yeni yöntem, kürtaj sayısını artırabileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi.

-ABD, İsrail ve Filistin'e, her iki tarafın alması gereken detaylı önlemler ve bunlara ait takvimi içeren yeni bir "uygulama belgesi" sundu.

-Osmanlı dönemi izlerinin en belirgin olduğu Kosova'nın Prizren kentindeki Gazi Mehmet Paşa Camisi'ne bağlı kütüphanenin iç ve dış restorasyonuyla eski kitapların korunmasını amaçlayan proje tamamlandı.

-Yazar Orhan Pamuk'a Berlin Hür Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

5 MAYIS

-Kamerun'un Doulala kentinden Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek üzere havalanan ve içinde 9 kişilik mürettebat dahil 155 kişinin bulunduğu Kenya Havayollarına ait yolcu uçağı düştü.

-Mekke Valisi Abdulmacit bin Abdulaziz, uzun süren hastalığında ABD'de 65 yaşında vefat etti.

6 MAYIS

-Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turunu, Halk Hareketi Birliği(UMP) adayı Nicolas Sarkozy kazandı.

-Ünlü sanatçı Yıldız Kenter Güngör Dilmen'in kaleme aldığı "Ben Anadolu" isimli oyununu, ilk sahnelenişinden 20 yıl sonra ilk defa Londra'da sergiledi.

7 MAYIS: Azerbaycan ile Mısır arasında ikili işbirliğini arttırmayı amaçlayan 12 anlaşma Kahire'de imzalandı.

8 MAYIS

-Sevgilisini kayırmakla suçlanan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, iddiaları araştırmak üzere oluşturulan özel kurul tarafından bankanın etik kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu.

-Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'taki faaliyetleri karşısında Türkiye'nin endişelerini paylaştığını bildirdi.

9 MAYIS

-İngiltere'de Adalet Bakanlığı kuruldu.

-İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin 62. yıl dönümü kutlandı.

-Fransa Cumhurbaşkanı Jacquas Chirac, bugün bakanlar kuruluna son kez başkanlık etti.

-"Sun21" adlı katamaran türü tekne, tek damla yakıt harcamadan sırf güneş enerjisinden yararlanarak Atlas okyanusunu geçmeyi başardı.

-Fransız ressamı Paul Cezanne'ın suluboya tablosu 25,5 milyon dolara satıldı.

10 MAYIS

-2006 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un, otobiyografik özellik taşıyan ''İstanbul, Hatıralar ve Şehir'' adlı kitabı Fransızca yayımlandı.

-Avustralya'da bir biyoteknoloji firması, kanser ilacını doğrudan kanser hücrelerine zerk eden bir yöntem geliştirdiğini açıkladı.

-Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a, Brüksel Katolik Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

11 MAYIS

-İngiltere Başbakanı Tony Blair, 27 Haziran'da görevi bırakacağını açıkladı, Maliye Bakanı Gordon Brown da Blair'in yerine aday olacağını duyurdu.

-Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Hristodulos Paşardis, 3 Mayıs'ta hayatını kaybeden Nikos Simeonidis'in yerine Savunma Bakanı oldu.

12 MAYIS

-Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen 52. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan 268 puan alarak finale kalan 23 ülke arasında birinciliği kazandı. Türkiye adına ''Shake it up shekerim'' adlı şarkıyla yarışan Kenan Doğulu 4. oldu.

-Ermenistan'da demokrasi sınavı olarak görülen genel seçimler yapıldı ve 5 partinin yüzde 5 barajını aştığı açıklandı.

-Afganistan'da Taliban'ın halen etkin lideri olan Molla Dadullah'ın, NATO'nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirildiği açıklandı.

13 MAYIS

-AB Ortak Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye'nin Avrupa'nın yanında tutulması gerektiğini söyledi.

-Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) eski Başkanı George Tenet, "Kardak krizi sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkmasını ABD'nin engellediğini" söyledi.

-İzlanda'da dün yapılan parlamento seçimlerini, iktidardaki merkez sağ eğilimli Bağımsızlık Partisi kazandı.

14 MAYIS

-Almanya'nın Bremen eyaletinde dün yapılan meclis seçimlerinde, 4 Türk kökenli milletvekili adayı eyalet meclisine girmeyi başardı.

-Schengen ülkeleriyle İsviçre ve Lichtenstein'da yaşayan Türk vatandaşlarına Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gidişlerinde 5 günlük vizesiz transit geçiş hakkı sağlandı.

-Güney Kıbrıs'ta, Hristodulos Paşardis'in Savunma Bakanlığına atanmasıyla boşalan Kıbrıs Rum yönetimi sözcülüğü görevine Vasilis Palmas getirildi.

-AB savunma bakanları, birliğin askeri ihtiyaçlarının karşılanması için ortak savunma sanayi ve teknolojisi oluşturma konusunda uzlaştı.

15 MAYIS

-Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Irak'a Müslüman barış gücü gönderilmesini önerdi.

-Irak polisi, bombalı saldırıların düzenlendiği yerlerden foto muhabiri ve kameramanların görüntü almalarını engellemeye başladı.

-Amerikalı astronomlar, kainatın yaklaşık dörtte birini oluşturan kara (veya karanlık) maddeden oluşan bir halka tespit etti. Bu keşif, esrarengiz maddenin varlığını gösteren en çarpıcı kanıt oluyor.

16 MAYIS

-Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin beş yıl sürecek cumhurbaşkanlığı görevi başlarken, Jacques Chirac, 12 yıllık cumhurbaşkanlığı görevinin ardından, bugün Elysee Sarayı'na veda etti.

-60. Uluslararası Cannes Film Festivali, festival sarayında düzenlenen törenle başladı. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk da jüride yer alıyor.

17 MAYIS

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin eski Orta Doğu barış süreci özel koordinatörü Perulu Alvaro De Soto'nun yerine İngiliz Michael Williams'ı atadı.

-Fransa'nın yeni Başbakanı Francois Fillon oldu.

-Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılan, Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın temsil ettiği 34. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Dışişleri Bakanları Toplantısının sonuç bildirisinde, "Dünyanın karşılaştığı derin sorunların hızlı çözülmesi için BM'nin yapısının mutlaka reformdan geçirilmesi" istendi.

-AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Avrupa ve dünyada barışa katkılarından ötürü Almanya'dan ''Karlspreis'' (Şarl Ödülü) ödülünü aldı.

-Dünyanın en büyük uçağı olan An-225'in baştasarımcısı Petro Balabuyev öldü.

-İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri (İKT) Ekmeleddin İhsanoğlu'na dünya barışı ve Müslümanlar arasında birliği güçlendirme çabaları nedeniyle İslamabad Uluslararası İslam Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

18 MAYIS: Kazakistan parlamentosu, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in ömür boyu bu görevde kalmasına olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

19 MAYIS

-Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) öncülüğünde bu yıl 26'ncısı düzenlenen geleneksel Türk Günü Yürüyüşü, New York'ta geniş katılım ve büyük coşkuyla yapıldı.

-Romanya'da Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun azline ilişkin referandumda halk, cumhurbaşkanı lehine oy kullandı.

20 MAYIS

-Irak'ta 2004 yılından bu yana ABD öncülüğündeki yeniden yapılandırma çabalarına katılan Güney Kore, ilk kez bu ülkede bir askerini kaybetti.

-Lübnan'ın kuzeyindeki Filistin mülteci kampına yerleşen radikal dinci Fethülislam örgütü ile ordu arasında çatışmalar çıktı. Hükümet, orduyu kuzeyde düzeni sağlamakla görevlendirdi.

21 MAYIS

-Türkiye'deki cumhuriyet mitinglerinden esinlenen ABD'deki Türkler, Washington'da, ''Sonsuza Kadar Laik Türkiye'' miting ve yürüyüşü düzenledi.

-İranlı foto muhabiri Cihangir Razmi, İran'da 1979 yılında çektiği ve 1980 Pulitzer ödülüne layık görülen fotoğrafının ödülünü New York'ta düzenlenen törenle resmen aldı.

22 MAYIS

-Türkiye'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alındığının açıklanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington'un aynı konudaki özel temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'un, terör örgütü PKK'ya karşı mücadelede çabalarını sürdüreceğini bildirdi.

-Almanya Federal Meclisi Sol Parti üyesi Sevim Dağdelen, Türk-Alman Dostluk Federasyonunun 2007 "Politika Dostluk Ödülü"ne layık görüldü.

-Kıbrıs Rum yönetimi, "Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki ekonomik kalkınmayı ve işbirliğini daha fazla geliştirmeyi" amaçlayan "önlemler paketini" açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ise Kıbrıs Türk ekonomisine olumlu katkıda bulunmasının söz konusu olmayan "önlemler paketinin" Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul
edilebilir bir çözüm bulma çabalarına vurulmuş öldürücü darbe olduğunu söyledi.

-İngiliz dağcı Rod Baber, "dünyanın çatısı" Everest Dağı'ndan cep telefonu ile konuşarak, en yüksekten mobil telefon ile konuşma rekoru kırdı.

-Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya'nın, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilebileceğini" söyledi.

23 MAYIS

-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran'ın nükleer programına ilişkin raporunda, "İran'ın BM Güvenlik Konseyinin 1747 sayılı kararıyla istediği adımların hiçbirini atmadığını" bildirdi. İran ise Nükleer Silahların Yayılmasının Önlemesi
Anlaşmasına (NPT) uyduğunu yineledi.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Avrupa'da füze kalkanı oluşturmasının "silahlanma yarışına hız vereceğini" söyledi.

-İsrail ordusu, Batı Şeria'da düzenlediği operasyonda aralarında bir bakan ve üç milletvekilinin bulunduğu 33 Hamas yetkilisini tutukladı.

24 MAYIS

-AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye ile müzakereleri sürdürmek için ellerinde ''sağlam bir yetki'' bulunduğunu ve ''üyelik müzakerelerinin sürmesinin hem Türkiye, hem de AB'nin çıkarına olduğunu'' bildirdi.

-Alman Federal Meclisinde temsil edilen 4 parti tarafından sunulan ''Kıbrıs Konusunda İlerleme - Almanya'nın AB Dönem Başkanlığı İçin Bir Görev'' başlıkla karar tasarısı, Sol Parti'nin çekimser oylarına karşılık diğer partilerin oylarıyla kabul edildi.

25 MAYIS

-ABD'de Demokratların çoğunlukta olduğu Kongre, savunma bütçesini, Başkan George Bush'un daha önceki vetosunun ardından, Irak'tan askerlerin çekilmesi takvimi olmadan onayladı.

-ABD'nin, füze kalkanı projesi çerçevesinde Pasifik'te yaptığı deneme başarısızlıkla sonuçlandı.

26 MAYIS

-Myanmar'daki cunta yönetimi, Nobel Barış ödüllü muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'nin ev hapsi süresini bir yıl uzattı.

-İsrail güçleri, Hamaslı Devlet Bakanı Vasfi Kabha'yı Batı Şeria'da tutukladı.

-Batum Uluslararası Havalimanı'nın açılış töreni Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla yapıldı.

-60. Cannes Film Festivali'nde en büyük ödül olan Altın Palmiye için yarışan yönetmen Fatih Akın'ın son filmi "Yaşamın Kıyısında", Ekümenik Jüri Ödülüne layık görüldü.

27 MAYIS

-Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini yineledi.

-Fatih Akın'ın ''Yaşamın Kıyısında'' isimli filmi, 60. Cannes Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü aldı. Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu'nin ''4 ay, 3 hafta, 2 gün'' isimli filmi ise Altın Palmiye ödülünü kazandı.

29 MAYIS

-Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ikinci dönem görevde kalıp kalmamasına karar vermek için düzenlenen referandumda seçmenlerin yüzde 97'den fazlasının ''evet'' oyu kullandığı açıklandı.

-Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, İşçi Partisinde yapılan başkanlık seçimini kazandı.

-Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

-Kıbrıs Türk tiyatrosuna 50 yıldan fazla hizmet veren, Bayrak Radyosu'nun kuruluş aşamasında "Bayrak, Bayrak, Bayrak" sözleriyle simgeleşen sanatçı Kemal Tunç vefat etti.

-Oğlunu Irak savaşında kaybettikten sonra yaptığı eylemlerle savaş karşıtı mücadelenin simgesi haline gelen "barış annesi" Cindy Sheehan mücadelesinden vazgeçtiğini açıkladı.

-Solingen faciasında hayatını kaybeden Türkler için Almanya'nın Solingen kentinde anma töreni düzenlendi.

30 MAYIS

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Rum yönetiminin, Ksinedes Arestisdavasının, temyiz vazifesi gören büyük daireye gönderilmesine yönelik yaptığı başvuruyu reddetti.

-ABD, Erbil, Süleymaniye ve Dohuk vilayetlerinin güvenliğini Iraklı Kürtlere devretti.

-ABD Başkanı George Bush, Dünya Bankası Başkanlığına eski dışişleri bakanlığı müsteşarı Robert Zoellick'i seçti.

-BM Güvenlik Konseyi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2 yıl önce suikasta kurban gitmesiyle ilgili davaya bakacak özel uluslararası mahkeme kurulmasını kararlaştırdı.

31 MAYIS

-Letonya'da milletvekilleri, Devlet Başkanı Vaira Vike-Freiberga'nın halefi olarak Valdis Zatlers'ı seçti.

-Vatikan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile diplomatik ilişki kurdu.

-KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Rumların, mülkiyet konusundaki başvurularını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) önce, KKTC'deki Mal Tazmin Komisyonu'na yapması gerektiğini söyledi.

-ABD Başkanı George Bush, 15 büyük ülkeye, sera etkisi yaratan karbon gazının salımına ilişkin olarak, 2008 yılına kadar hedef belirlemeleri çağrısında bulundu.