Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kasım

1 KASIM

-İtalya'nın güney kıyılarında hafta sonu meydana gelen 2 ayrı tekne kazasında 21 kaçak boğuldu.

-Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atan B-29 uçağının komutanı ve pilotu Paul Tibbets 92 yaşında öldü.

-Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in görev süresini sınırsız uzatabilmesine olanak sağlayacak anayasal reformlarına karşı çıkan binlerce öğrenci, başkent Caracas'ta gösteri düzenledi.

-Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Kosova'nın bağımsız olması gerektiğini söyledi.

2 KASIM

-ABD'de 30 senatör, İran'a askeri müdahale için yetkisi bulunmadığını ve yönetimin "kışkırtıcı" söylemi konusundaki endişelerini dile getiren bir mektubu Başkan George Bush'a gönderdi.

-ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadeleden sorumlu özel temsilciliği görevinden istifa eden Emekli Orgeneral Joseph Ralston, ABD'nin, terör örgütü PKK konusunda Türkiye'ye verdiği sözleri tutmakta başarısız olduğunu söyledi.

-Gürcistan parlamentosu önünde toplanan 40 bin gösterici hükümeti protesto etti.

-İsrail'deki ilk Atatürk büstü Tel Aviv yakınlarındaki Yehud'da bulunan Arkadaş Derneğinin bahçesinde törenle açıldı.

-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, PKK terör örgütünün düzenlediği saldırıları kınadı.

-Sri Lanka'nın kuzey ve doğusunda bağımsızlık için savaşan Tamil gerillalarının siyasi kanadının lideri hava saldırısında öldü.

-Kıbrıs Rum yönetimi Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı lokumun, ''loukoumi'' olarak AB'de tescil edilmesi başvurusunu tamamladı.

3 KASIM

-Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref olağanüstü hal ilan etti, basın-yayın organlarına kısıtlama getirildi. Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Çaudri görevden alındı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yle Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terör tehdidine karşı işbirliği ile ikili ilişkiler ve bölgesel sorunları konuştu.

-Türkiye ile Mısır arasında "Türk-Mısır Stratejik Ortaklığı için Çerçeve Belgesi" imzalandı.
-Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) güneş panellerinden birinde meydana gelen yırtıklar başarıyla onarıldı.

4 KASIM

-İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Orta Doğu barış süreci çerçevesinde ABD'de yapılması beklenen Annapolis zirvesinde, ''tüm temel soru ve önemli sorunların masada olacağını'' bildirdi.

-İsrail'de, 12 yıl önce suikasta kurban giden eski başbakan İzak Rabin'in katili Yigal Amir'e cezaevinde çocuğu için sünnet töreni düzenlemesine izin verilmesi, İsrail'de sağ ve sol kesimleri karşı karşıya getirdi.

-İran, Kerkük'te yıl sonunda yapılması öngörülen referandumun 2 yıl ertelenmesini istedi.

-Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınında 2 ay önce kaçırılan 211 asker serbest bırakıldı.

-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terör örgütü PKK ile kuzey Irak'ı istikrarsızlaştırmayacak şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

5 KASIM

-ABD Başkanı George Bush, Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin "stratejik ortağı" Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini belirterek, "PKK terörist bir örgüttür. Türkiye'nin düşmanıdır. Irak'ın düşmanıdır ve ABD'nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi.

-Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik Viyana'da yapılan "Troyka toplantısı" uzlaşmaya varılamadan sona erdi.

-Irak hükümeti, ülkenin kuzeyinde üslenen teröristleri etkisiz hale getirmek için "elinden geleni yaptığını" bildirdi.

-Kuzey Kore, tek faal atom reaktörü olan Yongbyon tesisini sökme çalışmalarına başladı.

-Fransa, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

-İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Walter Gyger, Türkiye'siz bir Avrupa Birliği'nin (AB) küresel aktör olamayacağını söyledi.

-Afganistan'da Taliban militanları batıdaki Herat vilayetinde 3 bölgenin denetimini ele geçirdi.

-Bulgaristan'da Halk ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yerel seçimlerin ikinci turunda 41 belediye başkanlığı daha kazandı.

6 KASIM

-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat yönetiminin terör örgütü PKK'ya karşı ''somut ve ciddi önlemler'' almasının ardından, Türkiye'nin terör örgütüne karşı büyük bir sınır ötesi operasyon düzenleme olasılığının daha az olduğuna inandığını söyledi.

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Pakistan'da demokratik yönetime geri dönülmesi ve gözaltına alınan ya da tutuklanan kişilerin serbest bırakılması gerektiğini bildirdi.

-Çin, dünyanın en büyük dönme dolabını başkent Pekin'de inşa etmeye başladı. 2009 yılında inşası tamamlanması planlanan Pekin'in en yüksek 3. yapısı olacak dönme dolabın yüksekliğinin 208 metre olması planlanıyor.

-Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Vatikan'da, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus ile görüştü.-ABD'de, ''Teksaslı Yılan Adam'' olarak tanınan Jackie Bibby, 87
çıngıraklı yılanla 45 dakika bir küvette oturarak dünya rekoru kırdı.

-ABD Temsilciler Meclisi'nin 3 milletvekili, terör örgütü PKK'yı kınayan, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışmayı vurgulayan ve ABD yönetimini, terör örgütü PKK ile mücadelede yeni bir özel temsilci atamaya çağıran tasarı sundu.

-Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önerdiği "Akdeniz Birliği"nin Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunu değiştirecek nitelik taşıması halinde, bu konunun tartışılmasının vakit kaybı olacağı düşüncesinde olduklarını söyledi.

-Amerikan oyuncak devi Mattel, çocuklar için boğulma riski oluşturduğu gerekçesiyle ABD ve 4 Avrupa ülkesinde Fischer-Price markası altında ürettiği, 172 binden fazla ufak parçaları bulunan oyuncak mutfakları toplattı.

-AB, Türkiye'nin ilerleme raporunu açıkladı.

-Afganistan'daki intihar saldırısında 6'sı milletvekili 90 kişi öldü.

-NASA'lı gökbilimciler 5 gezegenli bir yıldız sistemini keşfetti.

7 KASIM

-ABD Başkanı George Bush, İran'la yaşanan nükleer krizin diplomatik yollarla çözülebileceğine kesin olarak inandığını ve bunun için çaba harcamaya devam edeceğini söyledi.

-İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, uranyum zenginleştirme çalışmalarının 3 bin santrifüjde devam ettiğini bildirdi.

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelere hazır olduklarını belirterek, ''Müzakerelerin başlayabilmesi için Kıbrıs Rum tarafının harekete geçmesini, daha doğrusu ikna edilmesini bekliyoruz'' dedi.

-Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, muhalefetin gösterileri nedeniyle başkent Tiflis'te sıkıyönetim ilan etti.

-İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) bünyesinde faaliyet gösteren İslam Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Şeyh Salih Bin Abdullah Kamel, temaslarda bulunmak üzere özel uçağıyla direkt uçuşla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geldi.

-Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 km yükseklikte yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşasında önemli görevler üstlenen ve zorlu onarımlar yapan Amerikan Discovery uzay mekiği, Florida Cape Canaveral uzay üssüne indi.

-Finlandiya'da bir okulda ateş açan genç 8 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti.

-İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, olağanüstü halin kaldırılmaması, "özgür ve adil" seçimlerin yapılmaması halinde, Pakistan'ın İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth) üyeliğinin askıya alınabileceğini söyledi.

8 KASIM

-Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, ABD'nin Orta Avrupa ülkelerine füze kalkanı konuşlandırması durumunda Moskova'nın da buna yeni tip füze sistemleri geliştirerek karşılık vermeyi planladığını açıkladı.

-İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili olarak, ''Terörist saldırılar sonucunda askerlerin ve sivillerin yaşamlarını yitirmeleri konusunda Türkiye ile dayanışma içindeyiz" dedi.

9 KASIM:

-Belçika adaleti, uzun yıllar süren yargılama sürecinin ardından geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı, ancak adli bir hata nedeniyle kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerinin "yeniden yargılanma" sürecini Anvers Temyiz Mahkemesinde devam ettirdi.

-ABD, AB ülkelerinin büyük şirketlerinden, nükleer programında uluslararası toplumun taleplerini dikkate almayan İran'ı terk etmelerini istedi.

-BM Genel Kurulu, 15 Eylülü ''Uluslararası Demokrasi Günü'' ilan etti.

10 KASIM

-Irak'taki işgalci güçlere karşı direniş hareketine katılan El Kaide ve İslam Ordusu grupları arasında çıkan çatışmalarda 32 kişi öldü.

-Şili'de düzenlenen ve Latin Amerika ile İber yarımadası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17. İbero-Amerika zirvesine katılan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar için "gerçek bir faşist" yakıştırması yaptı.

-Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin davasının büyük lideri, 3 yıl önce 11 Kasımda ölen Yaser Arafat'ın mezarının Kudüs'e taşınması yolundaki çabalarından asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

-Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Diyala bölgesinde dün düzenlenen intihar saldırısında Amerikan ordusu yanlısı 4 aşiret liderinin öldüğü bildirildi.

11 KASIM

-ABD Başkanı George Bush ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran ile ilgili sorunun çözümü için diplomatik yaklaşımı sürdüreceklerini söyledi.

-Slovenya'da yapılan devlet başkanlığı seçimini Danilo Turk yüzde 68 oyla kazandı.

-Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, parlamento seçimlerinin 9 Ocaktan önce yapılabileceğini ifade etti.

-Kuzey İrlanda'daki Protestan "Ulster Özgürlük Savaşçıları" (UFF) adlı grup, barış sürecine katılmak için silahlı mücadeleyi bıraktığını açıkladı.

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Aleviliğin dostluk, kardeşlik, barış ilkelerinin, bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu en önemli ilkeler olduğunu söyledi. KKTC'de Cem Evi ve Kültür Kompleksi Projesinin temeli, Cumhurbaşkanı Talat'ın da katıldığı törenle atıldı.

12 KASIM: Pakistan'da Lahor kentinden uzun bir yürüyüş başlatacağını açıklayan muhalif lider Benazir Butto, 1 haftalığına gözaltına alındı.

13 KASIM

-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ''Yüce Meclisiniz, sağlam demokrasinin kalesidir, siyasi çoğulculuğun temsilcisidir. Bu çoğulculuk bizim için ayrıca örnek oluşturmaktadır. Arzumuz, bundan esinlenerek yol alabilmektir'' dedi.

-İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de TBMM'deki konuşmasında, Türkiye'nin Gazze Şeridi'nin terör dehşetinden ve ateşlenen füzelerden kurtarılmasına, kaçırılan İsrail askerlerinin iadesine ve 1.5 milyon Filistinli'nin normal hayatlarına dönmesine de katkıda bulunabileceğini söyledi.

14 KASIM

-Pakistan'da muhalefet lideri İmran Han, bir gösteriye katılmak üzere saklandığı yerden çıktığı sırada polis tarafından gözaltına alındı.

-Pakistan'ın kuzeybatısındaki Svat Vadisi'nde meydana gelen çatışmalarda, toplam 33 Taliban ve El Kaide militanı ile 2 asker öldü.

-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı George W. Bush'un, terör örgütü PKK'ya karşı zamanlı ve eyleme yönelik istihbarat değişimi yapılması konusunda mutabakata vardıkları görüşme sonrasında, ''iki ülke arasında bu konuya ilişkin çalışmaların başlatılmış bulunduğunu'' söyledi.

-Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, Kosova'nın kaderinin bağımsızlık ve AB ile NATO'ya üyelik olduğunu ifade etti.

15 KASIM

-Pakistan'da 5 yıllık görev süresini tamamlayan meclis feshedildi, ocak ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadar ülke, geçiş hükümeti tarafından idare edilecek.

-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer programı hakkında işbirliği yaptığını, ancak hala uranyum zenginleştirdiğini bildirdi.

-Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, komünist rejim dönemi kurbanlarından özür diledi.

-İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Said Celili, ''yaptırım tehditleri karşısında nükleer programdan vazgeçmeyeceklerini ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdüreceklerini'' bildirdi.

16 KASIM

-Bangladeş'i vuran Sidr kasırgasında ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 3500'ü buldu.

-Gürcistan'da olağanüstü hal sona erdi.

18 KASIM: Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde meydana gelen maden kazasında 100 kişi öldü.

19 KASIM: Kosova'da 17 kasımda yapılan genel seçimleri eski Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) komutanı ve muhalif lider Haşim Taçi'nin Kosova Demokrasi Partisi (PDK), yüzde 34 oy alarak kazandı.

20 KASIM: Pakistan'da genel seçimlerin 8 Ocak 2008'de yapılacağı açıklandı.

22 KASIM

-Yemen'de Aden körfezi girişinde 64 Afrikalı kaçak boğularak öldü.

-İngiliz Uluslar Topluluğu, olağanüstü hali kaldırmayan Pakistan'ın üyeliğini askıya aldı.

23 KASIM

-Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, cumhurbaşkanlığı seçiminin yeniden ertelenmesi üzerine görevini bırakmasına saatler kala olağanüstü hal ilan etti. Lahud, ülkenin tehdit içinde bulunduğunu belirterek, iç güvenliği sağlaması için orduyu göreve çağırdı.

-Lahud'un olağanüstü hal ilanını reddeden Lübnan hükümetinin Başbakanı Fuad Sinyora, hükümetin, devlet başkanlığı yetkilerini üstlendiğini bildirdi.

24 KASIM

-Irak hükümeti, kuzeydeki bölgesel yönetimin imzaladığı petrol anlaşmalarının geçersiz olduğunu bildirdi.

-Pakistan'da Sünnilerle Şiiler arasındaki mezhep çatışmalarında bir haftada 160'dan fazla kişi öldü. Pakistan'ın başkenti İslamabad ile Ravalpindi kentinde aynı anda düzenlenen iki bombalı intihar saldırısında 36 kişi öldü.

25 KASIM

-Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, yeniden aday olmak için görevinden istifa etti.

-Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, sürgünde bulunduğu Suudi Arabistan'dan ülkesine döndü. Eski Başbakanlardan Benazir Butto da 8 Ocakta yapılacak genel seçimler için resmen aday oldu.

27 KASIM: ABD'nin Maryland eyaletinin Annapolis kentinde başlayan Orta Doğu barış konferansının açılışında konuşan ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in 2008 yılı sonuna kadar nihai çözüm için ilke anlaşmasına vardıklarını bildirdi.

28 KASIM: Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü (INSI), bu yıl öldürülen basın
yayın çalışanları sayısının 171'e yükseldiğini bildirdi.

29 KASIM: Karayip Adaları'nın doğusunda 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

30 KASIM: BM Güvenlik Konseyi, Annapolis konferansının sonuçlarına ve Orta Doğu
barış sürecine tam destek verdi.