Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mayıs 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bir töre uğruna 44 kurban

05.05.2009
Mardin'de 44 kişinin katledildiği dehşete, kız meselesi ve kan davasının yol açtığı ortaya çıktı. 'Kanlıları' Arı ailesine kız verilmesini istemeyen Çelebi'ler, çocuk kadın demeden, nişan evindeki akrabalarını taradı..
Mardin'de önceki gece yaşanan nişan evi katliamının altından, kan davası ve töre cehaleti çıktı...Akrabalarının, kan davalı aileye kız vermesine karşı çıkan bir grup, nişan gecesi köyü bastı. Çoğunluğu kendi akrabaları olan erkekleri namazda, kadın ve çocuklarıysa şerbet içerken katletti. Saldırganlar jandarma tarafından silahlarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Saldırının faillerinin de kurbanlarının da korucu olduğu belirlendi. Mardin'in Mazıdağı'na bağlı Bilge köyünde önceki tamamı korucu olan köylüler, köyün eski muhtarı Cemil Çelebi'nin kızı ile aynı köyden Diyarbakır'a taşınan Mithat Arı'nın oğlunun nişanı için bir araya geldi. Sevgi Çelebi ile Habib Arı'nın nişanı için akşama kadar eğlenceler düzenlendi. Davullar zurnalar susmadı. Akşam ise 32 haneli, 150 nüfuslu köyün halkı yeni muhtar ve gelinin amcası Mehmet Çelebi'nin evinde toplandı. Saatler 20.30'u gösterdiğinde de yatsı ezanı okundu ve erkekler evin bir odasında namaza durdu.

YARALILARA KURŞUN
Evin bir diğer odasında toplanan kadın ve çocuklarsa, dakikalar sonra olacaklardan habersiz, gelenek olarak hazırlanan şerbeti içiyordu. Tam bu dakikalarda eve gelen silahlı bir grup önce doğrudan erkeklerin bulunduğu odaya yöneldi. Ellerindeki ağır silahların tetiklerine basan saldırganlar, erkekleri yaylım ateşine tuttu. Oda kan gölüne döndü, cesetler birbirinin üzerine düştü. Saldırganlar yetinmedi, yaralıları da başlarına ateş ederek tek tek katletti. Erkekleri kurşuna dizen saldırganlar, bu kez korku içinde çığlıkların yükseldiği kadın ve çocukların bulunduğu odaya girdi. Gözlerini bile kırpmadan içlerinde 1 yaşındaki bebeklerle hamile kadınların da bulunduğu kalabalığı otomatik silahlarla taradı. Yine bağ kalanlar bir bir bulunup başlarından vurularak öldürüldü. Yaklaşık 20 dakika süren katliamın ardından silahlar sustuğunda, evin duvarları kana boyanmış, 6 çocuk, 16 kadın, toplam 44 kişi can vermişti.

8 KİŞİ GÖZALTINDA
İki saat önce zılgıtların atıldığı, türkülerin söylendiği köyden artık feryatlar yükseliyordu. Katliamdan şans eseri kurtulanlarla birlikte, diğer köylüler hemen jandarmaya bilgi verdi. Ekipler köye ulaştı, ardından çevrede araştırma başlatıldı. Saldırıya karıştığı tespit edilen 8 zanlı silahlarıyla birlikte çok geçmeden yakalandı. Zanlıların kimlikleriyle birlikte saldırıya ilişkin korkunç gerçek de ortaya çıktı. Saldırganlar, Çelebi ailesinin Bilge köyünden 2 km. uzaklıktaki Sultan köyünde yaşayan akrabalarıydı.

MEZARLAR KAZILDI
İddiaya göre Çelebi ailesi ile Arı aileleri arasında, 20 yıl kadar öncesine dayanan bir kan davası vardı. Cemil Çelebi'nin Arı ailesine kız vermesine, aile içinden karşı çıkanlar vardı. Sultan köyündeki Çelebi ailesi üyeleri Cemil Çelebi'yi birkaç kez uyarmıştı. Ancak tüm ısrarlara rağmen nişan yapılmasına öfkelenen grup, çareyi "katliam yapmakta" buldu. Saldırıyı gerçekleştiren akrabaların aynı kızı istediği ancak olumsuz cevap aldıkları da öne sürüldü. Hemen her evden en az bir cenazenin çıktığı çıktığı Bilge köyünde korku matem ve şaşkınlık hakim... Köye sevk edilen jandarma birlikleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Haber için giden gazeteciler de köye yaklaştırılmadı. Ölenlerin toprağa verileceği köyde mezarlar iş makinalarıyla kazıldı ve 44 masum insan gözyaşları içinde dün akşam üzeri toprağa verildi.

Hüseyin KAÇAR-Ali OKTAY-Erhan DOĞAN-Ekrem ARSLAN / SABAH