kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MÖ 600 yılına ait Phokaia gemisinin replikası Kybele, tarihi yolculuğu tekrarlayacak.

Foçalılar, Marsilyalı torunlarına gidiyor

TURGAY NOYAN
TURGAY NOYAN
02.05.2009
Akdeniz'de pek çok kıyı kenti kuran Foçalıların (Phokaia) büyük macerasının tekrarı için dün ilk adım atıldı. Yeniden inşa edilen Kybele gemisi, Foça'dan yola çıkarak sadece yelken ve kürekle Marsilya'ya gidecek..
Pek çok kişi Akdeniz'deki ünlü liman kentlerini, bugünkü Foçalıların dedelerinin teknelerle giderek kurduğunu bilmez. Hatta günümüzde bazı ülkeler bunu kabul etmek bile istemez. Oysa Marsilya Limanı'nda bulunan ve şehrin tarihini özetleyen pirinç plakette, "Bu şehir MÖ 600'de Anadolu'dan gelen Phokaialılar tarafından kurulmuştur,'' yazar. Dün Foça'da dünya tanıtımı yapılan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği'nin yeni gemisi Kybele, işte böyle bir tarihi olayı yeniden canlandırmak gibi önemli bir görevi yerine getirecek.
Akdeniz'in tarihsel ve günümüze kadar gelmiş olan ilişkilerinde Ege'nin etkisini tekrar anlatmak, belgelemeyi hedefleyen büyük proje kapsamında dönemin özelliklerine uygun, arkeolojik verilere dayanarak, yeniden inşa edilen Kybele gemisiyle Foça'dan yola çıkarak sadece yelken ve kürekle, MÖ 600'de Phokaialıların Ege ve Akdeniz'de koloni kurduğu, bugünkü adları, Velia, Alalia, Nice, Antibes olan limanlara uğrayarak Marsilya'ya kadar sürecek tarihsel yolculuk yeniden yaşanacak.
Bilimsel danışmanlığını Phokaia Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit'in yaptığı büyük projede kullanılan Kybele'nin çizimleri, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapıldı. 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği bu projeyi, İzmir Fransız Kültür Merkezi ile Mare Nostrum adı verilen işbirliği ile gerçekleştiriyor.

KİMLER KATILDI?
Dün Foça'da Fransız Büyükelçisi Bernard Emie'nin açılışını yaptığı törene Fransa-Türkiye Akdeniz Kültür Derneği Başkanı Jean-Pierre Salvetat, İtalya'nın İzmir Konsolusu Simon Carta, Yunanistan Başkonsolosu Hara Skolarikou da katıldı. Kybele'nin bu yolculuğunun 40 gün sürmesi planlanıyor. Napoli, Korsika, Monaco, Kasis'te karşılama törenleri yapılacak. Yolculukta Kybele'nin personeli gönüllü kürekçiler, çeşitli meslek gruplarından kişilerin yanı sıra arkeologlar ve öğrencilerden oluşacak.