kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Pazar SABAH  
TURGAY NOYAN

Uluslararası yelken yarışlarında Türk takımları

Yat yarışlarına ilgi giderek artıyor. Bunu yarışlara katılan tekne sayısında ve düzenlenen yarışların çokluğunda görebiliyoruz. Ama uluslararası tecrübemiz ve başarılarımız derseniz, ona olumlu bir cevap vermek çok ama çok zor.
Evet, adının başında 'uluslararası' yazan yarışlar düzenliyoruz, zaman zaman bunlara yabancı ekipler de geliyor. Ancak hiçbirinin dünyadaki iddialı yarışların arasında yeri yok.
Ayrıca yine hiçbirine de birbirinden iddialı rakipler gelmiyor. Buna rağmen yatçılığımız yavaş yavaş kabuğundan çıkarak uluslararası arenalarda boy göstermeye ve kısa sürede de kendinden bahsettirmeye başladı.
Bir iki örnek vermek istiyorum.
Mesela; Oğuzhan Too ekibi, Venedik'teki Mumm 30 Dünya Şampiyonası'na Oğuzhan Junior adlı tekneleriyle 2007 ve 2008 yılında katıldı. (Unutmadan bu yarışa başka bir Türk ekibi olan Uluç yatı ekibinin de katıldığını hatırlatalım.) Ayrıca Oğuzhan Too ekibi, dünya ve Avrupa şampiyonalarına katılmak için, yarış filolarına Amerika'da satın aldıkları bir Farr 40 model tekne daha ekledi. OZ adını verdikleri bu yatı Türkiye'ye getirmeyi düşünmüyorlar.
OZ, tüm performansını yabancı sularda sergileyecek. OZ ile tek tip (one design) Farr 40, teknelerin yarıştığı yelken haftaları (regatta) ve şampiyonalarda yelken basacaklar. One Design Farr 40 yarışları, America's Cup ve TP52 yarışlarından sonra en iddialı yarışların arasında gösteriliyor. Ve bu takımın şu anki ilk büyük hedefi Farr 40 Dünya Şampiyonası. Mücadele geçen yıl Oğuzhan Junior ile katıldıkları Mumm 30 Dünya Şampiyonası'nın yapıldığı Porto Cervo, Sardinya'da 2009'da 19-27 Haziran arasında gerçekleşecek.

KAHVE DÜNYASI'NIN BAŞARISI

Kahve Dünyası'na gelince; yarışından eğitimine kadar pek çok konuda yelkene katkısı olan bu firmanın ekibi (bu iş için özel alınan X- 35 tip tekneyle) 10-16 Haziran arasında Medemblink'te düzenlenen X-35 Açık Hollanda Kupası'na katıldı. Ayrıca Kahve Dünyası-Aggressivo ve UNO Takımları, Yunanistan'da düzenlenen Kuzey Ege Yelken Haftası'na da katıldı. Kahve Dünyası-Aggressivo, 22- 27 Eylül'de düzenlenen X-35 Dünya Şampiyonası'na da katıldı.
İlk yıl istenilen sonuçlara ulaşamayan ekip, başarı için fazla beklemedi. Bu yıl birbiri ardına başarılı işler yaptı. Örneğin katıldıkları X35 Open Greek Cup, Yunanistan'ın Porto Caras kentinden start aldı. İlk günün ilk yarışında üçüncü olan Aggressivo- Kahve Dünyası ikinci yarışta ikinci, günün son yarışında ise birinci oldu.
Kahve Dünyası ekibi, bu hafta İtalya'da düzenlenen X-35 Dünya Şampiyonası'na katıldı. Cala Galera, Argentario X-35, bu akşam sona erecek.
Mayıs ayında İstanbul'da ve ağustosta Turgutreis'te düzenlenen Shop&Miles Sailing Cup'ın galibi ve sınıfının iddialı tekneleri arasında gösterilen MAT 12 teknesiyle ekibi ise Shop&Miles'ın desteğiyle 27 Eylül-5 Ekim arasında St.
Tropez'de gerçekleştirilecek, Voile de St. Tropez'e katılarak Türkiye'yi temsil edecek. Bir Türk yapımı tekne olan MAT 12'nin Güney Fransa'nın meşhur tatil beldesi St. Tropez'de maxi'lerden klasik yatlara, Swan 45'lerden IRC sınıflarına kadar teknelerin katıldığı yarışta, Türk bayrağını dalgalandırması da dışarıya açılım için çok önemli. Bu arada bir başka noktayı da vurgulamak istiyorum. MAT 12 ekibinin daha önce tüm yelkencilere açık olan X - 35 2008 Dünya Şampiyonası'na katılacağı duyurulmuştu. Bu durumda ekip, tanımadığı kiralık bir X- 35 ile yarışacaktı.
Bu yarışa katılmaktan vazgeçip hedef değiştirilmesi son derece doğru oldu. Şimdi durum çok farklı. Çünkü artık ekip, performansı son derece yüksek kendi teknesiyle yarışacak. Bu başarı ihtimalini son derece yükseltecek.
Teknenin başarısı Türk yat üretim sektörü için de çok olumlu bir hava yaratacak. Darısı başka takımlarımızın ve Türkiye'de yapılacak çok büyük uluslararası organizasyonların başına...