kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Bol bol fındık ve nar yiyin, egzersiz yapın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
26.04.2009
Fındığı ihmal etmeyin
İçinde linoleik asit olan fındık yararlı bir besin. Bir araştırmada; bir grup insana, dört hafta günde 40 fındık vermişler. Bu, bir avuca denk geliyor. Bu, yüzde 11 enerji, en az 200 kalori demektir. Dört haftanın sonunda denekler kilo almamış ve kan şekerlerinin oranları da fark etmemiş. LDL oranı yüzde 33, HDL oranı ise yüzde 12 artmış. Onun için Amerika'da fındık satarken üzerine, 'satire yağdan (doymuş yağ) düşük, kalp riskini azaltır' diye yazı konmasına izin verildi.

Zeytinyağı kullanın

Zeytinyağı kanı sulandırır ve iltihabı azaltır. İçindeki fenolden dolayı çok yararlıdır. Sızma zeytinyağını özellikle öneririm. Kanola yağı da artık Türkiye'de üretilmeye başlandı. Bunun da zeytinyağı gibi pek çok yararı var. Hatta içindeki doymuş yağ oranı daha azdır ama buna karşın zeytinyağının başka yararları da bulunur. Bu nedenle katı yağlar yerine zeytinyağını tercih edin ama kalori hesabını yaparak kullanın.

Doya doya nar yiyin
Narın içinde eleniak asit var. Antioksidan bölümü kırmızı şaraptan üç kat daha fazla. Antioksidanların kalp hastalarına iyi geldiği henüz ispatlanmamış. Fakat şu teori var: LDL (kötü kolesterol) damara girip çöküyor. Narın tansiyon düşürücü etkisi var ve LDL'nin kötü etkisini yavaşlatıyor. Böylece damar sertliği işlemi başlamamış oluyor.

Kırmızı eti azaltın
Kalp krizi geçirmiş insanların kırmızı et tüketimlerini azaltmaları gerekir. Fransa'da yapılmış bir çalışmada, kalp krizi geçirmiş insanlarda beş yıl süreyle kırmızı eti azaltmışlar. Bu da bir daha kalp krizi geçirme oranını yüzde 72 azaltmış.

Vitaminin hiç faydası yok

Vitaminlerle ilgili bir çalışmada; B vitamini ile folik asitin hiçbir faydasının olmadığı ortaya çıktı. Yani insanların gereksiz yere vitamin almamaları gerekiyor. Folik asit, B12 ve B6 almanın kalp krizi açısından bir etkisi yok.

Bol bol çay için

Siyah çayın da faydası çok. Damar şekerinin fonksiyonlarını yerine getiriyor. Ne kadar çok çay içerseniz, o kadar faydalı.

Her gün egzersiz yapın
Haftada bir ya da iki kere egzersiz yaparsanız, kalp krizi riskini yüzde 80; haftada üçdört kere yaparsanız, yüzde 90 oranında azaltabilirsiniz. Beş veya daha fazla yaparsanız, bu oran yüzde 98'e çıkar. Yani mümkün olduğunca çok egzersiz yapmak lazım. Kalorileri azaltacak, egzersizi artıracaksınız.