kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Yılın transferi

25.04.2009
Satranç dünyasının genç yıldızlarından, en genç büyükusta olma rekorunu elinde bulunduran Ukraynalı Sergey Karjakin, Rusya vatandaşlığına geçmeye karar verdi. Karjakin, Chessvibes isimli internet sitesine kararının gerekçesini şöyle açıkladı: "Rusya'da yaşayacağım ve Rusya pasaportu için başvuruyorum. Ukrayna'da bana yeterince destek verilmiyor. İyi antrenörlerle çalışmam gerekiyor. Yuri Dokhoian bu kararı almamda çok etkili oldu." Peki, Karjakin'in çalışmak istediği Yuri Dokhoian kimdir? Rus büyükusta, yıllarca Garry Kasparov ile birlikte çalışıp efsaneye her turnuvada eşlik eden yardımcısı-antrenörü. Uzun yıllar başka kimseyle çalışmayan Dokhoian, Kasparov emekli olduktan sonra Rusya Satranç Federasyonu ile çalışmaya başladı. En çok ilgilendiği iki isim Rusya'nın iki yıldız kadın satranççısı Avrupa Şampiyonu Tatiana Kosintseva ve Nadezhda Kosintseva kardeşler.

HER ŞEY ŞAMPİYONLUK İÇİN
18 yaşındaki Sergey Karjakin, Magnus Carlsen ile birlikte satrancın en önemli genç yıldızı ve geleceğin dünya şampiyonu adaylarından birisi olarak gösteriliyor. Şu an 2721 olan reytingiyle dünyada 21. sırada. Carlsen'le rekabetinde biraz arkada kalmış gibi görünse de 2009'un ilk süper turnuvası Corus Wijk aan Zee'yi kazanarak bu yıla çok iyi başladı. Karjakin'in Rusya adına oynamaya karar vermesinin en önemli nedenleri arasında Ukrayna Satranç Federasyonu'nun kendisine yeterince destek vermemesi ve Rusya Satranç Federasyonu'nun da Dokhoian'ın yabancı uyruklu oyuncularla çalışmasına izin vermemesi gösterilebilir. Anlaşılan, Karjakin dünya şampiyonu olmayı anavatanından kopacak kadar çok istiyor. Rusya'da milli takıma girmek için Kramnik, Morozevich, Svidler, Grischuk, Jakovenko, Alekseev gibi elit büyükustalarla rekabet edecek. İşi, Ukrayna'dakinden daha zor olacak. Diğer yandan Ukrayna Satranç Federasyonu Başkanı Viktor Petrov ise bu duruma çok tepkili. Karjakin'e yeterince destek verildiğini ve onun da yanlış karar verdiğini söyleyen Petrov, birkaç yıl önce benzer bir krizle dünya sıralamasında ilk 10'a giren Anna Muzychuk'u Slovenya'ya kaptırmasından sonra ikinci bir önemli yeteneğini kaybetti. Ayrıca eski dünya şampiyonu Ruslan Ponamariov da federasyon tarafından yeterince desteklenmediği gerekçesiyle son olimpiyatta milli takımda yer almamıştı. Karjakin'in satrancın bir süper gücünden diğerine transferi dünya şampiyonluğu hedefine ulaşmasını sağlayabilecek mi, bunu zaman gösterecek.

YAŞLI MABET YENİ YERİNDE
Türkiye'de satrancın beşiği 1943'te kurulan İstanbul Satranç Derneği'dir. Türkiye'de satrançla gerçekten ilgilenen herkes 'derneğin' havasını solumuş, derneği tavaf etmiştir. Dernek artık eski yerinden kurtularak Şişli'de yepyeni bir adreste müdavimlerini bekliyor: Abide-i Hürriyet Caddesi, Arkan2 Apartmanı, No: 118/2 Şişli-İstanbul (Tel: 0212 296 96 54)

Haftanın Konumu
Nalçik'te devam eden FIDE Grand Prix'de Karjakin Dünya Kupası galibi Kamsky karşısında dengelerin sık sık değiştiği heyecanlı oyunda bu konumda 31.Şh2!! ile durumu eşitledi; ama Kamsky 31...d1V? hamlesiyle kaybettiren hatayı yaptı ve 32.Kbd1 hamlesinden sonra terk etti. Karjakin sekiz tur sonunda 4,5 puanla 2-5.dereceleri paylaşıyor.

Haftanın Soruları
1 Stets-Oleksienko. Viktor Kart Jübile Turnuvası 2009 (Beyaz oynar.)

1.Kg1 1-0 (1...Fg1 2.Ae7 mat; 1...Vg1 2.Vg1 Fg1 3.Ae7 mat)

2 Prokopovic-Van der Mije. Belgrad 1979 (Siyah oynar.)
1...Vh2 0-1 (2.Şh2 Kh5 3.Şg1 Af3 4.gf3 Kdg5 mat)
Haberin fotoğrafları