kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Ergenekon-1999

Ergenekon davasının nasıl başladığın yeniden hatırlatmakta fayda var.
* Tuncay Güney, 2001'de tutuklandığında, bilgisayarında bazı önemli belgeler ele geçirildi. Bunlar, 29 Ekim 1999 tarihli "Ergenekon: Analiz, Yeniden Yapılanma, Yönetim ve Gelişim Projesi" ile Aralık 1999 tarihli "Ergenekon-Lobi" belgesiydi.
* O tarihte, kamuoyu, bunlardan haberdar olmadı ama 30 Nisan 2001'de Fehmi Koru, Taha Kıvanç ismiyle Yeni Şafak'taki köşesinde "Ergenekon: Analiz, Yeniden Yapılanma, Yönetim ve Geliştirme Projesi" ile ilgili bir yazı kaleme aldı. 1 Mayıs'ta, tepkiler üzerine, durumu izah eden bir başka makale yazdı: "Bu Ergenekon nereden çıktı sorusuna cevap vermek zorunda kaldım. Ergenekon çok kapsamlı, bir partiyle irtibatı bulunmayan, devleti yapılandırma amaçlı bir örgüt."
* 6 Mayıs'ta, Aydınlık gazetesi (Doğu Perinçek ve İşçi Partisi'nin yayın organı), o tarihte Fehmi Koru'ya karşı çıktı. "CIA, Ergenekon dedikodularını piyasaya sürüyor" dediler. Ergenekon hikâyelerini, orduyu yıpratma kampanyasının bir parçası olarak gördüklerini belirttiler.
* 12 Mayıs 2001'de, bu defa Aksiyon dergisinde, Ergenekon hakkında geniş bilgiler yayınlandı. "Ergenekon: AnalizYeniden Yapılanma Projesi" başlıklı, "Emir ve tensiplerinize" hitabıyla biten raporu, bizzat Doğu Perinçek'in kaleme aldığı söyleniyordu.
* İnternette yayın yapan "Gerçek Ergenekon" isimli web sitesinde de bilgiler vardı. Anlatıldığına göre, "Amerikancı olan bir derin yapı, 1999'dan itibaren ulusalcı bir kimliğe büründürülmek isteniyordu." Ergenekon'un inandığı tezler şöyle sıralanmıştı: Ulusal bağımsızlık, IMF karşıtlığı, hatta AB muhalifliği, antiAmerikancılık, Amerika'nın dışlandığı bir Avrasya stratejisi, yeniden Kuvay-ı Milliye hareketi.
* 16 Mayıs 2006'da Danıştay saldırısı gerçekleşene kadar, bir daha Ergenekon'dan söz eden olmadı. Saldırının hemen arkasından, konu gene alevlendi. 26 ve 27 Mayıs 2006'da, Sabah gazetesinde Aslı Aydıntaşbaş, Ergenekon hakkında geniş bilgiler verdi.
* 12 Haziran 2007'de Ümraniye baskını gerçekleşti. Oradaki bombalarla irtibatlı olarak, Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin, Zekeriya Öztürk yakalandı. Hepsinin bilgisayarından, 2001'de Fehmi Koru'nun bahsettiği Ergenekon belgesi çıktı. Bunun üzerine, Savcılık, Emniyet, MİT ve Genelkurmay'a, Ergenekon hakkında bilgileri olup olmadığını sordu. Emniyet, 2001'de başka suçtan dolayı yakaladığı Tuncay Güney'in bilgisayarında Ergenekon'la ilgili belgeler çıktığını söyledi. Böylece, Ergenekon yeniden ve bütün ağırlığıyla Türkiye'nin gündemine oturdu.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın