kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saddam'ın deprem konutları AİHM'lik

ERHAN ÖZTÜRK
20.04.2009
17 Ağustos sonrası Saddam Hüseyin'in bağışıyla yaptırılan konutlarda oturanlardan 215 liralık aylığı ödeyemeyenler tahliye edilip yerlerine bürokratlar yerleştirildi. 42 depremzede AİHM'ye başvurdu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Saddam'ın deprem konutları AİHM'lik
Dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, 17 Ağustos 1999 depreminde zarar görenlere ev yapılması için 10 milyon dolar göndermişti. Bu paranın 9 milyon dolarıyla İzmit'in Arızlı beldesinde 270 kalıcı konut yapıldı, kalanıyla da eşya alındı. Ancak Kocaeli Valiliği, ayda 205 lira kira ve 10 lira aidatı ödemeyen depremzedeleri geçen yıl evlerinden çıkarmaya başladı. Bazıları Çevik Kuvvet nezaretinde, bazı evler de kapısı çilingirle açılarak tahliye oldu. 60 depremzede tahliye edildi. Boşaltılanların bir bölümüne aralarında Kocaeli Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, İl Özel İdare Müdürü Metin Yağşi, yardımcısı Yaşar Genç'in de bulunduğu yöneticiler taşındı. Depremzedelerden 42'si resmi makamlara başvurularından sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak, şikâyet etti. AİHM de inceleme sonucu geçtiğimiz 16 Ocak'ta başvuruyu kabul etti ve depremzedelerden eksik evrakı tamamlamalarını istedi. Davanın önümüzdeki aylarda görülmesi bekleniyor. AİHM'ye yazılan dilekçede konutlara el konulmak istendiği savunularak, "Hücre ev basar gibi depremzedeyi sindirmek için polis ve panzerleri siteye birçok kez doldurdular. Mülkiyet hakkımızı içlerine sindiremeyen bürokrasi oligarşisi, bizleri kiracı statüsüne sokmak için çevre gideri adı altında aidat talep etti. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtık ve kazandık. Bozulunca üst mahkemeye gittik. Kararlar aleyhimize çıktı. Valilik baskı uyguluyor" denildi.

KALMA SÜRELERİ 5 YIL
Irak Konutları Müdürü Özer Gençyürek, "İl Özel İdaresi Yönetmeliği çerçevesinde burayı yönetiyoruz. 2 ay kira vermeyeni çıkartıyoruz. Depremzedelere bu konutlarda kalmaları için 5 yıl süre verildi" dedi.