kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Danıştay davasının yolu Silivri'ye çıktı

21.04.2009
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı davasının Ergenekon davası ile birleştirilmesi yönünde karar verdi. Kararın kesinleşmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin onayının alınması gerekiyor..
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı davasının Ergenekon davası ile birleştirilmesi gerektiğine karar verdi. Yargılamanın İstanbul'da yapılmasını karara bağlayan Mahkeme, bu konuda usulen İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin onayının alınmasını kararlaştırdı. 18 Mayıs'ta görevsizlik kararının resmen verilmesi bekleniyor. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin Danıştay saldırısı ile Ergenekon terör örgütünün eylemleri arasında ilişki bulunduğu ve bu nedenle iki davanın birleştirilmesi gerektiği yönündeki bozma kararından sonra Ankara'daki yargılamanın ikinci duruşması dün Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

EYLEMLERDEN BİRİ
Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Ergenekon davası ile Danıştay saldırısı davasının birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme'nin "Ergenekon" sözcüğü geçmeyen kararında, İstanbul'daki yargılamaya konu eylemlerin bir terör örgütü olduğu, ülke çapında eylem ve faaliyetlerde bulunduğu, örgütün ana çatısı ve yapısının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyasında tanımlandığı belirtildi. Danıştay saldırısı için de "örgütün yaptığı eylemlerden bir tanesi" nitelemesi yapan Mahkeme, bakmakta olduğu davanın yargılamasının da örgütün genel tanım ve tarifinin yapıldığı Silivri'de bulunan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava ile İstanbul'da birleştirilmesi gerektiği sonucuna vardı. Mahkeme'nin bu iradesinin kesin olarak karara bağlanması için İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin onayının alınması gerekiyor.

DOSYA İSTANBUL'A
Mahkeme bu nedenle usulen, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin muvafakat yanıtının beklenmesi için duruşmayı 18 Mayıs'a erteledi. Mahkeme, muvafakat geldikten sonra dosyayı İstanbul'a gönderecek. Kararı yorumlayan hukukçulardan eski DGM savcısı Talat Şalk "İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi muvafakat verecektir. Bu muvafakatı vermezse bu kez görev uyuşmazlığı çıkar ve bunu da Yargıtay çözer, hangi mahkemenin görevli olduğuna karar verir" diye konuştu.

"YÖNTEM DOĞRU"
İstanbul Barosu eski Başkanı Kazım Kolcuoğlu ise "Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme kararı verdikten sonra yargılamanın nerede yapılması gerektiği konusunda İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden muvafakat istemiş ki bu da doğru bir yöntem" diye konuştu. 17 Mayıs 2006'daki saldırıda 2'nci Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirmiş, 4 kişi yaralanmıştı. Açılan davada 9 sanıktan aralarında Alparslan Arslan'ın da olduğu 4'üne müebbet hapis cezası verilmişti. Ancak davanın Ergenekon'la birleştirilmesini isteyen Yargıtay, kararı bozmuştu.