kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Devlet Oyunları'nın başrolünde Russell Crowe var.

Savaşın içindeki kirli eller

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
17.04.2009
ABD kongresinin saygın ve genç üyesi Stephen Collins, savunma bakanlığının harcamalarını denetleyen bir komitenin başkanıdır. Collins, bakanlığa silah sağlayan bir büyük şirketin dolaplarından şüphelenir ve onun peşine düşer. Tam o sırada, sağ kolu olan genç bir kadın metroda gizemli biçimde ölür. Bunun bir cinayet olduğu şüphesiyle birlikte, Collins'in yakın arkadaşı olan deneyimli bir gazeteci de kendisini olayların göbeğinde bulur. Son derece ilginç bir siyasal gerilim. Yalnız Amerikalıların yapmayı bildiği türden diyeceğim, ama hikâyenin BBC'nin 2003 yılında yapıp yayınladığı bir diziden alınmış olması beni şaşırttı: İngiltere'de de böyle şeyler oluyor mu? Bu haliyle film, ABD'deki demokratik örtünün altındaki yozlaşmaları, yasalarla sermaye, orduyla büyük şirketler arasındaki şüpheli ilişkileri ele alıyor. Bu Amerikan tarzı 'Ergenekon olayı', üstelik tüm dünyayı da ilgilendiriyor, çünkü ABD'nin katıldığı uluslararası savaş ve işgallerde, sermayenin söz sahibi olabildiğini ileri sürüyor.
Ayrıca basının konumu da önemli tabii... Gerçi bizde de en karanlık olayların üzerine giden sorumlu bir basın var. Ama filmde yine Amerikan usulü bir kahraman var: Gereğinde kendisini fanatik katillerin önüne atan ve fiziksel olarak da savunabilen dişli bir gazeteci... Özellikle ilk yarıda nefes nefese izlenen film, sonradan biraz yoruluyorsa da finale doğru toparlanıyor. İyi oynanmış, İskoçya'nın Son Kralı filmiyle tanıdığımız Kevin MacDonald tarafından belli bir beceriyle yönetilmiş düzeyli bir eğlencelik. Özellikle medyacılar bayılacak!

DEVLET OYUNLARI * * *
(State of Play)/ Yönetmen: Kevin MacDonald/ Senaryo: Matthew M. Carnahan, Tony Gilroy/ Görüntü: Rodrigo Prieto/ Müzik: Alex Heffes/ Oyuncular: Russell Crowe, Ben Afşeck, Robin Wright Penn, Helen Mirren, Rachel McAdams, Jason Bateman, Viola Davis, Jeff Daniels/ Universal filmi.