kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Protestan misyonerlik irtibatı da araştırılıyor

Ferit ZENGİN - Önder ŞUŞOĞLU/SABAH
14.04.2009
12'nci dalgada gözaltına alınanlar 39'a ulaştı. Derneklerin Protestan misyonerliğin finansörü olduğu iddia edilen BOARD Heyeti ile bağlantıları da mercek altında..
Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün 18 ilde düzenlenen 12'nci dalga operasyonun örgütün 'akademik ayağı' ile 'alt yapılanma ayağı'na yönelik olduğu belirtiliyor. Önceki gece geç saatlerde Trabzon, Hakkâri ve Diyarbakır'dan gelen gözaltılar ile 30 olan zanlı sayısı 39'a yükseldi. Zanlıların normal gözaltına alınanlar gibi tabldot yemek yedikleri öğrenildi. Gözaltındaki kişilerin ifade alma işlemlerine de başlandı. Polis operasyonlarda ele geçen belge, evrak, CD ve hard diskler üzerindeki incelemelerini sürdürüyor. ÇYDD'nin burs listeleri mercek altına alındı. Yapılan incelemelerde ayrıca kaydı olan kişilerle ilgili fişleme bilgilerinin de yer aldığı öğrenildi. Ele geçirilen belgeler arasında PKK'ya yakın dernek ve kuruluşların yöneticilerinin isim listelerinin de bulunduğu iddia edildi. Bu listenin ne maksatla tutulduğu ise bilinmiyor.

MİT'İN 2001 RAPORU
Darbeye zemin hazırlamakla suçlanan gözaltındaki rektörlerin Şener Eruygur ile bağlantıları olduğu ve bu kişilerin isimlerinin Mustafa Balbay'ın bilgisayarından çıkan günlüklerde geçtiği öne sürüldü. Evrak inceleme ve tasnifleme işlemine devam eden polisin üzerinde durduğu bir başka konu ise yine iki derneğin Protestan misyonerlik faaliyetleri içerisindeki yerinin olduğu öğrenildi. Türkiye ve dünya genelinde Protestan misyonerliğin finans merkezi olan BOARD şirketiyle ilgili olarak şirketin ÇYDD ve ÇEV irtibatını araştıran polis, istihbarat raporlarına yansıyan finans akışı ve misyoner faaliyetlerin deşifre edilmesi içinde çalışmalarını sürdürüyor. MİT tarafından 24 Nisan 2001 tarihinde hazırlanan dönemin İstihbarat Başkanı Cemal Uzgören imzalı raporda da, ÇYDD ve ÇEV hakkında çarpıcı iddialar yer alıyor. Rapora göre misyonerlik faaliyetlerinin Türkiye ayağını oluşturan iki dernek Amerikan BOARD isimli şirket tarafından destekleniyor.

BOARD 1830'DA GELDİ
Dünya Kiliseler Birliği temsilcisi olarak 1830'lardan beri Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan BOARD Heyeti'nin, din eğitimi ve sağlık hizmetleri konularında faaliyet gösterdikleri belirtilen raporda ÇYDD'nin, Atatürk ilkelerini kalkan olarak kullanıp, birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topladığı, ilgili bakanlıklardan izin almaksızın yurtdışından yardım aldığı, hiçbir yasal dayanağı olmadan kamuoyuna kendisini Sivil Toplum Kuruluşları Birliği olarak tanıtan çeşitli dernek ve vakıflarla işbirliği içerisinde oldukları yönünde yapılan ihbarlar sonucu denetime tabi tutulduğu belirtiliyor. ÇYDD'nin depremzedeleri suiistimal ederek misyonerlik faaliyetlerinde bulunduklarına da dikkat çekiliyor.