kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kepenk kapatmanın arkasındaki kadro

Hüseyin KAÇAR - Fatih EFE - Ercan TOPAÇ Hazal ATEŞ
14.04.2009
Terör örgütü PKK'nın şehir merkezlerindeki eylemlerini planlayıp yönlendiren ''Türkiye Koordinasyon Birimi'' adı altındaki 8 kişilik grup ortaya çıkarıldı..
Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı, terör örgütü PKK'nın şehir merkezlerindeki eylemlerini planlayıp yönlendiren "Türkiye Koordinasyon Birimi'' adı altında 8 kişilik bir grup ve telefon takibiyle ulaşılan bu grupla bağlantılı çok sayıda DTP'liye yönelik olarak dün 12 ilde birden operasyon düzenledi. Operasyonlarda birimin 8 elemanının yanı sıra aralarında DTP'li 5 genel başkan yardımcısı, belediye başkan yardımcıları, DTP yöneticiler ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 3 avukatının da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. DTP 'gözaltı sayısını 70' dedi. Operasyonun PKK'nın, "Kürdistan Demokratik Toplum Konfederalizmi-KCK" ve "Türkiye Meclisi" adını taşıyan yapılanmasına yönelik olduğu belirtilirken, gözaltına alınanlara terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü, nevruz, PKK'nın kuruluş yıldönümü gibi etkinlikleri düzenleyerek vatandaşları sivil itaatsizlik eylemlerine zorlamak ve PKK'nın kongrelerde aldığı kararları kent merkezinde yayma gibi suçlamalar olduğu belirtildi. Suçlamalara konu olan eylemler arasında, otomobil kundaklama olaylarının yanı sıra, 2 yıl önce Afyon Bolvadin de yaşanan taşlı sopalı ayaklanma da bulunuyor.

2 YILLIK TAKİP
PKK'nın Türkiye genelinde eylemleri planlayıp yönlendirmek amacıyla 8 kişiden oluşan bir grup oluşturduğu yaklaşık 2 yıl önce tespit edildi. Grubun terör örgütü adına tüm kentlerdeki eylemleri planladıkları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelişini protesto amacıyla kepenk kapatma eylemini de organize ettiği belirlendi. PKK'nın "Kürdistan Demokratik Toplum Konfederalizmi-KCK" olarak adlandırdığı bir devlet sistemini Türkiye'de kurmaya çalışan bu grubun halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği, vatandaşlara ait araçlara, polis, jandarma ve kamu varlıklarına molotof kokteyli atıp, taşlı-sopalı saldırıları gerçekleştirilecek grupları oluşturduğu ileri sürüldü. Aralık 2007'de, Irak'taki terör örgütü kamplarına yönelik hava operasyonlarının başlamasıyla eş zamanlı olarak, bu birimin PKK'nın şehir merkezlerindeki eylemlerini gerçekleştirdiği de saptandı. Telefon görüşmeleri dinlenen DTP'li yöneticilerin bu kişilerle bağlantısının tespit edilince Diyarbakır merkezli operasyon için 04.00'de 12 ilde birden düğmeye basıldı. Diyarbakır'da polis, eski DTP'lilerin evleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi ve yerel seçimlerde Kürtçe yayın yaptığı için 12 gün kapatılan yerel Gün TV'ye operasyon düzenledi, 21 kişiyi gözaltına aldı. Gaziantep'te gözaltına alınan H.Ü. adlı kişinin ise bir süre önce Şırnak kırsalında yaralı yakalandığı, pişmanlık yasasından faydalanıp cezaevinden tahliye edildiği öğrenildi.

İZMİR'DE 2 BOMBACI
Öte yandan İzmir'de polis, Eskiizmir Karakolu'na bombalı saldırı hazırlığında oldukları iddia edilen iki kişiyi gözaltına aldı. Çankaya'da börek ustası olarak çalışan İ.H.K (25) ile F.A.'nın saldırı için keşif yaptığı belirtildi. Gözaltına alınan İ.H.K.'nın evinde yapılan aramada da 1 kilo el yapımı toz patlayıcı ele geçirildi.