kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Eski Genelkurmay Başkanları Yaşar Büyükanıt, İsmail Hakkı Karadayı ve Hüseyin Kıvrıkoğlu toplantıya katıldı. Hilmi Özkök ise İzmir’de olduğu için televizyondan izlediğini söyledi.

Türkiye vatandaşlığı

Erhan DOĞAN SABAH-İSTANBUL
15.04.2009
Org. Başbuğ: "Cumhuriyeti kuran kim? Türkiye halkı. Buradaki halk, yaşayan halkın bütününü içeriyor"... "Terörle mücadelede şehit ve gazi olanlar arasında çok sayıda Kürt ve Zaza kökenli vatandaşımız var"... "Bazı cemaatler kendilerine en büyük engel olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni görmektedir"..
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Demokratlık kisvesi altında TSK'yı yıkmak için, din karşıtı olarak gösteren kötü niyetli propaganda kampanyaları var" dedi. Harp Akademileri Komutanlığı'nda yıllık değerlendirme yapan Başbuğ, konuşmasına "TSK'nın yarınlarına yön verecek olanlara buradan hitap etmek, benim için büyük bir gurur vesilesidir" sözleriyle başladı. Orgeneral Başbuğ, güncele girmeden, başta sivil- asker ilişkileri olmak üzere, terör ve terörle mücadele, demokrasi ve laiklikle ilgili çeşitli konu başlıklarını değerlendirdi.

ATATÜRK NE DİYOR? "CUMHURİYET'İ KURAN TÜRK HALKI": Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun devrimle olduğunu hatırlatan Başbuğ, "Atatürk ne diyor: 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkıdır.' 'Türk halkı' derseniz bütün cümle düşer. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kim? Türkiye halkı. Atatürk burada yaşayan halkın bütününü işaret ediyor. Hiçbir etnik ve dini ayrım yok. 'Türkiye' sözünü çekin, yerine 'Türk' koyun etnik bir tanım olur. Türk milleti tanımındaki Türk sözcüğü bir sıfat değil değişik unsurların hepsine verilen ortak bir isimdir. Bütün bunlara rağmen buna etnik yüklemeler yapmak doğru değildir. Ancak üzülerek söylüyorum, bu Türkiye'de en az anlaşılan kavram" dedi. Devletin, cumhuriyetin ilk yıllarında meydana gelen isyanlar nedeniyle ağır ikincil kültürel kimliklerin üst ortak birinci kimliğin önüne geçmesi ihtimaline karşı bazı tedbirler aldığını belirten Başbuğ, "Gerek Osmanlı İmparatorluğu ve gerek Cumhuriyet döneminde, Kürt kökenli vatandaşlarımıza devletçe sistematik asimilasyon politikası uygulanmamıştır. 1938 ile 1984 yılları arasındaki huzur ve barış ortamını nasıl izah edeceğiz. Asimilasyon oldu bitti mi" diye konuştu.

'DEMOKRATLIK KİSVESİ': TSK'nın toplumun gözündeki itibarını ve güvenini sarsmayı amaçlayan iki konuya dikkat çeken Başbuğ, bunlardan birinin 'demokratlık kisvesi adı altında TSK'yı yıpratmak amacıyla sistematik muhalefet yapılması' olduğunu, ikincisinin ise toplumun mütedeyyin kesimlerini etkilemek amacıyla 'TSK'yı din karşıtı gibi gösteren kötü niyetli propaganda kampanyaları' olduğunu vurguladı. Toplumun bu kampanyaya itibar etmediğini belirten Başbuğ, "Bu asker Türk milletinin bizatihi kendisidir. Türk milletinin ordusu halktır, halktandır, halk içindir" diye konuştu.

"TEK YETKİLİ GENELKURMAY BAŞKANI'DIR": Sivil asker ilişkilerinin hemen hemen her ülkede tartışılan, ancak özü anlaşılamayan konuların başında geldiğini söyleyen orgeneral Başbuğ, sivil toplum ve refah toplumunun bugünlerde daha çok gündemde olduğunu, tehditlerin değiştiğini, sivil-asker ilişkilerinin ise farklı düzeylerde tartışıldığını belirtti. Başbuğ, asker- sivil ilişkilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gerekli olduğunu vurgulayarak, bu konuda tek yetkilinin Genelkurmay Başkanı olduğunu kaydetti.

'ETNİK KURUMUMUZ YOK': Teröristin de neticede insan olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, bölücü terör örgütüne katılanların, örgüte neden katıldıklarının tespiti ve bu katılımları engellemek için gerekli tedbirlerin devlet tarafından alınmasının terörle mücadelede önemli hususlardan olduğunu belirtti. Orgeneral Başbuğ ayrıca cumhuriyetin kuruluşunda ayrım yapıldığı iddialarının haksızlık olduğunu da vurgulayarak, "Ne Osmanlı, ne de Cumhuriyet döneminde hiçbir kurumumuz etnik olarak yapılanmamıştır" dedi.

'HERKESE EŞİT ASKERLİK': Başbuğ, "Her Türk vatandaşı, rütbesi ne olursa olsun, TSK'da anayasal görev hak olan askerlik hizmetini, altını çiziyorum, eşit şekilde yerine getirmektedir" dedi. Bölücü terör örgütüne karşı sürdürülen mücadelede şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmış birçok kişi arasında çok sayıda Kürt ve Zaza kökenli vatandaşımız olduğunu hatırlatan Başbuğ, "TSK'nın yapısına baktığımız zaman, Edirne'den Hakkâri'ye kadar, vatanın her köşesinden gelen sivil memurları görebilirsiniz" diye konuştu.

ULUS DEVLET ATIFI OBAMA'NIN SÖZLERİ: ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında söylediği "Biz aynı zamanda farklı kökenlerden, ırklardan ve dinlerden gelen, ancak ortak idealler etrafında birleşen bir milletiz" sözlerini hatırlatan Başbuğ, Obama'nın sözlerinin, ulus devletin ne olduğunu ve ulus devletlerin bugün için de geçerliliğini koruduğunu anlamayanlara veya anlamak istemeyenlere iyi bir cevap teşkil ettiğine inandığını sözlerine ekledi.

'LAİKLİK, TEMEL DİREK': Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temel direklerinden biri ve Cumhuriyeti oluşturan tüm değerlerin de temel taşı olduğunu vurgulayan orgeneral Başbuğ, laikliğin işlevsel tanımının, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın başlangıcı ile 24'üncü ve 174'üncü maddelerinde yer aldığını, Anayasa Mahkemesi'nin içtihatlarının da konuya açıklık getirdiğini belirtti.

CEMAATLER: Bugün bazı din eksenli cemaatlerin, kendilerini demokratik alanın bir oyuncusu olarak takdim ettiğini ve çeşitli nedenlerle de görünürde kendilerinin güçlü bir konuma geldiğine inandığını belirten orgeneral Başbuğ, "Ancak bu güç imajı ve algısı yanıltıcıdır. İşte bu tip bazı cemaatler hedeflerine ulaşmada kendileri için en büyük engel olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni görmektedir. Bunun için de her fırsattan istifade ederek, destekleyicilerinin de yardımıyla Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu yapılanlara karşı, hukuk devleti kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tepkisiz ve etkisiz kalacağını düşünmek ise büyük yanılgıdır'' diye konuştu.
Haberin fotoğrafları