kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Hanta virüs" alarmı

AJANSLAR
Giriş Saati : 14.04.2009 17:55
Güncelleme : 14.04.2009 23:32
Yeni Haber
Türkiye'de ilk kez tespit edilen Hanta virüs Zonguldak'ta can aldı. İlyas Bilgin isimli hasta tedavi gördüğü hastanede ölürken, virüsün tespit edildiği 5 kişinin tedavisi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürüyor. Ayrıca 300 kişiden incelenmek üzere kan örnekleri alındı...
Bartın'da ''Hanta virüs'' vakası nedeniyle 1 kişinin ölümünün ardından Sağlık Bakanlığı ekiplerince 300 kişiden kan numunesi alındığı bildirildi.

İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, virüsün kentte ilk kez Hasankadı beldesinde İ.B. (45) de görüldüğünü, hastanın sağlık ocağına grip şikayetiyle başvurduğunu söyledi.

Sağlık görevlilerinin hastayı ateşinin yüksek olması nedeniyle Bartın Devlet Hastanesine sevk ettiğini anlatan Nacaroğlu, şöyle dedi:

''Her türlü tahlil ve teknoloji imkanı bulunan Bartın Devlet Hastanesinde yapılan tetkiklerde hastada ani böbrek yetmezliği gibi rahatsızlığın çıkması doktorlarımızı şüphelendirdi. Hasta, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Emekli madenci olan ve hayvancılık ile uğraştığı belirlenen kişi, üşüme, titreme, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi şikayetlerin sonucunda 20 Şubatta tedavi altına alındığı Tıp Fakültesi hastanesinde 22 Şubatta multi organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Kentte Hanta virüsü tespit edilen 12 kişiden 1'i hayatını kaybetmiş ve 11 kişiden bazıları taburcu edilmiş, bazılarının da tedavileri devam etmektedir. Ayrıca, Devrek ve Ereğli'de de 4 vakaya rastlanılmıştır.''

''BAKANLIK EKİPLERİ GELDİ''

Olayın ardından Sağlık Bakanlığınca bölgeye uzman ekiplerinin gönderildiği ve hastaların yaşadıkları bölgelerde virüsle ilgili inceleme gerçekleştirildiğini anlatan Nacaroğlu, şunları kaydetti:

''Mart ayının başında, 7 kişiden oluşan 2 ayrı ekiple il genelinde vatandaşlardan kan örnekleri alındı. 50 madenci, 50 avcı, 50 orman köylüsü, 50 orman muhafaza memuru ile vakanın çıktığı bölge ve kent merkezinden 100 kişi olmak üzere toplam 300 kişiden alınan numuneler, Sağlık Bakanlığına götürüldü. Şu anda bakanlıkta bu numuneler üzerindeki bilimsel incelemeler ve analizler devam ediyor. Hantavirüsü şüphesinin görülmesi üzerine bilimsel çalışma yapmak üzere alınan kan örnekleriyle halkın sağlığını kontrol altında tutmak, insanlar ve bölgelerde risk ile başka vakaların olup olmadığı da tespit edilecek. Ayrıca, çalışmayla daha önce Hanta virüsü taşımış, ancak bunu anlayamamış kişilerin olup olmadığı da ortaya çıkarılacak.''

''ÇALIŞMANIN SONUÇLARI BEKLENİYOR''

Yapılan çalışmanın özellikle farelerin konaklamasına müsait nemli ve ormanlık alanlara yakın bölgelerde gerçekleştirildiğine işaret eden Nacaroğlu, şöyle devam etti:

''Kırsal kesimde ikamet eden ya da çalışanlar üzerinde çalışma yapıldı. Şu anda bunun sonuçlarını bekliyoruz. Bölgemizde ilk defa böyle bir virüse rastlanılmasına karşın sağlık personelimizin ilk vakaya yaklaşımı ve olayın ortaya çıkarılmasına katkısı önemli öngörüdür.

Farelerden bulaştığı tespit edilen Hantavirüsü bulaşmış kişilerde ilk olarak ateş, titreme, zaman zaman ishal gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bizi virüs konusunda uyandıran konu da genetik tetkiklerde hastada trombosit sayısının düşmesi, kandaki böbrek yetmezliğine ait belirtilerdir. Bu bulgular, bize virüsün olduğuna dair bilgiler vermektedir. Tıbbın ve teknolojinin gelişmesi aynı zamanda sağlık personelimizin de hassas davranması tanıya ulaşmada önemli etkenlerdir. Örneğin, gribal enfeksiyonlarda her zaman karşılaşılabilecek ateş, titreme, zaman zaman ishal gibi belirtilere rağmen Sağlık Ocağına gelen bir hastadan şüphelenilmesi önemlidir.''

VATANDAŞLARA UYARILAR

Kemirgenlerin neden olduğu bu tür hastalıklara her an, her ortamda tedbir alınmadığı takdirde rastlanabileceğine dikkati çeken Nacaroğlu, şunları söyledi:

''Vatandaşların Hanta virüsünden korunmak için yapmaları gereken en önemli şey, farelerin dışkı bırakabileceği ortamlardan uzak durmaktır. Bunun yanında yine fareler için konak yerleri olan tarla, orman, depo, ahır, kiler ve kahvehane gibi alanlara çok dikkat edilmeli ve tozutmadan temizlik yapılmalıdır. Ayrıca, depo, kahvehane gibi yerlerde kullanılan tabak, bidon, leğen gibi malzemelerin hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Bu tür eşyalar mutlaka sabun ve çamaşır suyu ile yıkanarak kullanılmalıdır. Bunun yanında fare olabileceği konusunda şüphelenilen yerlerde maske kullanılabilir. Şu anda bir salgın, panik ve tedirginlik ortamı söz konusu değildir. Konu zaten yetkililerce hassasiyetle takip edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, temizlik ve halkımızın geçmişten gelen kemirgenlerle mücadeleye devam etmeleridir.''