kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT: "Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili şüpheler üzüntü verici"

CİHAN
Giriş Saati : 13.04.2009 16:07
Güncelleme : 13.04.2009 23:29
Yeni Haber
İngiliz The Financial Times (FT) Türkiye'nin uluslararası alanda öneminin arttığı bir dönemde Fransa ve Almanya gibi bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğine şüpheyle bakmalarının üzüntü verici olduğu yorumunu yaptı. ..
ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı ilk uluslararası ziyaretin Türkiye'nin uluslararası alanda artan nüfuzunun bir göstergesi olduğunu yazan FT, Türkiye ile ABD ilişkilerinin ABD Eski Başkanı George W. Bush döneminde gerilediğini hatırlattı. Obama'nın ziyaretinin bir dönüm noktası olduğunu yazan gazete, "Obama Türkiye'nin İslam ile Batı arasındaki köprü rolünü vurguladı. Türkiye'nin ayrıca İsrail ile Arap dünyası arasında bir arabulucu ülke konumunu da pekiştirdi. Son olarak Türkiye'nin bir gün AB'ye üye olmasını da diledi." ifadelerini kullandı.

Ancak Obama'nın konuşmalarının hemen ardından özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cevap vermede gecikmediklerini yazan FT, şu yorumda bulundu: "Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili şüpheler üzüntü verici. Türkiye reformları yerine getirmede cesaretlendirilmeli. Türkiye'nin AB süreci ülkenin siyasi istikrarını korumada en güvenilir yollardan biri. Bu aynı zamanda İslam ile Batı arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine de yardımcı olacaktır."

Aynı zamanda Türkiye'ye de uyarıda bulunan Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Irak ve Afganistan gibi dünyanın birçok bölgesinin istikrarına katkı bulunmasına rağmen zaman zaman uluslararası arenada sert çıkışlarıyla tepki topladığını yazdı. Buna NATO Genel Sekreterliği'ne aday gösterilen Anders Fogh Rasmussen'e karşı çıkışını örnek veren FT, Türkiye'nin duruşunun ülkenin imajına zarar verdiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin bundan sonra sessiz ve sorumlu bir politika izlemesi gerektiğini yazan gazete, "Önümüzdeki birkaç ay yeni zorluklar getirecek. Türkiye Ermenistan ile sınırını açmalı ve bu ülke ile ilişkilerini normalleştirmeli. Bunun dışında Yunanistan ile Ege konusunu ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmalı. Türkiye kendini bölgede bu şekilde kanıtlarsa bu Türkiye'nin AB üyeliği istemesini de haklı kılacaktır." dedi.