kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama, Kırgız lider ile bir araya gelebilir"

AA
Giriş Saati : 11.04.2009 11:46
Güncelleme : 11.04.2009 22:05
Yeni Haber
Rusya'da yayınlanan RBC Daily gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek hafta Kazakistan'ın başkenti Astana'da Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiye ile bir araya gelebileceğini yazdı. ..
Obama'nın gelecek hafta Afganistan'ı ziyaret edeceği, oradan da Astana'ya geçerek Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Kırgız lider Bakiyev ile görüşeceği bildirildi.

RBC Daily gazetesinin haberine göre, olası bir Obama-Bakiyev buluşmasında Bişkek'teki ABD askeri üssünün durumunun görüşüleceği tahmin ediliyor. Haberde, Obama'nın, Kırgız lider Bakiyev'i üsün kapatılmaması konusunda ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.

Gazete ayrıca, ABD'nin son yıllarda Orta Asya'da etkinliğini kaybettiğine ve eski gücünün bulunmadığına dikkat çekiyor. ABD'nin özellikle Başkan Bush döneminde Orta Asya'yı çok ihmal ettiğini yazan gazete, Obama'nın Kazakistan'dan başlayarak ABD'ye Orta Asya'da eski saygınlığını kazandırmaya çalışacağını dile getiriyor.
Kırgız lider Bakiyev, Kırgızistan Parlamentosu Cogorku Keneş'in ABD askeri üssünün kapatılması yönünde aldığı kararı Şubat ayında onaylamıştı. Kırgızistan ile ABD arasında yapılan anlaşmaya göre, askeri üssün 180 gün içinde boşaltılması gerekiyor.

Başkent Bişkek yakınlarındaki ABD'nin askeri üssü 2001 yılından bu yana Afganistan operasyonları için kullanılıyor. Askeri üs üzerinden Afganistan'a her ay yaklaşık 15 bin asker sevkiyatı gerçekleştiriliyor.

CİHAN