kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Terk etmenin dayanılmaz ağırlığı

03.04.2009
Kadın-erkek ilişkilerinin en zor tarafı da terk etme anı! Yeni Aktüel dergisi ayrılmanın anatomisini çıkararak, beş ünlü isme terk etme ve terk edilme konusundaki düşüncelerini sordu..
Bir aşk bittiğinde geriye her zaman iki 'taraf' kalıyor: Terk edilen ve terk eden... Terk edilen; her zaman acı çeken 'mağdur' olarak algılanıyor. Terk eden ise haliyle acımasız ve vefasız olarak adlandırılıyor. Ama terk eden her zaman zannedildiği gibi o 'konuşmayı' kolay yapamıyor. Kıvranıyor, acı çekiyor; gitmek istiyor ama gidemiyor. Ve kaldığı her an biraz daha mutsuz oluyor. Psikiyatrist Ender Karaca da Yeni Aktüel'in son sayısında konuya farklı bir yaklaşım getiriyor... Terk edilmeyi ve terk etmeyi köşeli bir şekilde tanımlayamayacağımızı söyleyen Karaca, nasıl ki her insanın kişiliği farklıysa, ilişkiyi yaşama ve terk etme biçimlerinin de farklı olduğunu anlatıyor...

FARKLI KİŞİLİKLER!
Karaca; yetiştiğimiz çevre, aile ilişkileri, aldığımız eğitim gibi faktörlerin yanı sıra genetik yapımızın da dünyayı nasıl algıladığımızı belirlediğinin altını çiziyor. Peki tutkulu aşktan kişi nasıl oluyor da terk etme sürecine geçiyor?

AŞKIN ÖMRÜ VAR
Karaca bu soruya da şu sözlerle cevap veriyor: "Beynimizde bir motivasyon sistemi var. Burada da hormonlar büyük rol oynuyor. Biri tatmin hormonu... İlişki yaşanıyor, duygusal tatmin oluyor. Her şey yolunda giderse gündelik hayat sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Ama tatmin duygusunun da bir sınırı var. İşte aşka üç, beş yıl ömür biçenler buradan hareket ediyor. Romantik aşk durulduğunda çiftler ya başka bir aşamaya geçiyor ya da ilişki, beklentilere yanıt vermiyorsa terk etme ve terk edilme süreci başlıyor..." İlişkileri bittiği halde farklı nedenlerle birarada kalan çiftler olduğuna da dikkat çeken Karaca, eğer mutsuz bir ilişki varsa bitirilmesi gerektiğini söylüyor. İşte farklı meslek gruplarından beş kişinin terk etmeye nasıl baktıklarının yanıtı:
Haberin fotoğrafları