kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her 150 çocuktan biri, dünyaya otizm hastalığıyla geliyor

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA
02.04.2009
Her 150 çocuktan biri otistik olarak doğuyor. Türkiye'deki hasta sayısı ise 450 bin. Birleşmiş Milletler de geçen yıl, artan hasta sayısı nedeniyle 2 Nisan'ı "Dünya Otizm Farkındalık" günü ilan etti..
Doğuştan gelişen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklı, nörolojik bir bozukluk olan otizmin nedeni, genetik veya çevresel faktörlere bağlansa da tam olarak bilinmiyor. Dünyada her 150 çocuktan biri otistik doğuyor. Türkiye'de ise birbirinden çok farklı kesimlerden yaklaşık 450 bin kişi var. Bunların 125 bini 0-14 yaş arasında. Otistik sayısındaki bu artış nedeniyle Birleşmiş Milletler geçtiğimiz yıl 2 Nisan'ı "Dünya Otizm Farkındalık Günü" ilan etti. 14 dernek ve 2 vakıf tarafından kurulan Otizm Platformu da bugün dolayısıyla otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhis ile tedavinin yaygınlaştırılması için bir kampanya yürütülüyor.

BEN ÖLÜNCE NE OLACAK!
Otistik çocuk sahibi ailelerin en büyük sorunu çocuklarının kendileri öldükten sonra ne olacağı... Otistik bir çocuk annesi olan Ankara Otistik Bireyler Derneği Başkanı Güzide Tekeş önerisini şöyle anlatıyor: "Otistiklerin kalacağı yaşam evleri kurmalıyız. Belediyelerin geniş imkânları var. Bir bina kiralanıp orada çocukların bireysel olarak yaşayabileceği mutfak, banyo ve yatak odası yapılır, ortak kullanacakları yemekhane, revir, oturma odası kurulabilir. İsviçre'de bu yapılıyor. Otistikler çok ayrıntıcıdır. Çok iyi kütüphaneci olabilirler veya bir restoranda çalıştırabilirler."