kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Burası New York mu, Gotham mı?

27.03.2009
Turistler hâlâ mutlu mesut. Ama yaşayanların morallerine bakacak olursanız New York, New York olmaktan çıkmış, Batman'in karanlık Gotham şehrine dönüşmüş sanki.....
New York'ta durumlar hiç de iç açıcı değil. Şehir geneline depresif bir hava hakim. Ünlü kitap gibi, Freakonomics; 'korku ekonomisi' diye isim de takmışlar içinde bulundukları bu yeni hale. Gazeteler, dergiler "Neden ruh halimiz bu kadar bozuldu?" diye soruyor. East Village'daki Bar 13 adlı gece kulübünün sahibi Mehmet Erkaya, "Çok normal. Kriz buradan başladı çünkü, Wall Street'ten," diyor ve devam ediyor: "Geçtiğimiz yıllardaki aşırı bolluk ve şuursuzca harcanan paralar herkesin, özellikle de bankerlerin gözünü fena boyamıştı. Onların sistemi çökünce, herkesinki çöktü bir anda."

YENİ MESLEK STRİPTİZCİLİK
Sürekli işten çıkarmalar duyuyorsunuz. En kalifiye elemanları bile teğet geçmiyor yeni ekonomik durum. Striptiz kulüplerinde çalışmak için başvuru yapan iyi eğitimli kadınların sayısında patlama yaşanıyor. Restoranlara işbaşvurusunda bulunan eski bankacılar var. Normalde taş çatlasa 14 gün süren restoran haftası, iki buçuk aydır devam ediyor. Pastis, Balthazar gibi popüler mekanlar yine dolu ama eskisi gibi tıklım tıklım değil. Bir hafta önceden rezervasyon yaptırmanız gereken restoranları aynı gün arasanız oluyor. "Dışarda yemek yiyenler azalmaya başladı. Marketlerde geçerli olan indirim kuponlarını artık sadece yaşlılar ve durumu çok kötü olanlar değil, birçok insan kullanıyor," diye anlatıyor bir başka New Yorklu, Serkan Araz. Gece kulüplerindeki masa için para ödeme adeti seyrekleşiyor. Bagatelle'e gidip günün herhangi bir saati 'eller havaya' yapanlar ya turistler, ya krizin hayat tarzını değiştirmediği kaymak tabaka, ya da hedonistler. Bankerler ise kafa dağıtmak için, geçmişlerinden beklenmedik derecede mütevazı yerlerde kafa dağıtmaya çalışıyor. Mehmet Erkaya, kulübüne gelen sayısında değil ama tüketilen içki miktarında yüzde 30'luk bir azalma olduğunu söylüyor: "İnsanlar bütçelerine dikkat ediyor. Dışarda daha çok bira gibi içkiler tüketiliyor. Diğerlerini satın alıp evde içiyorlar. Zaten içki distribütörümden de öğrendiğime göre sert likör satışları yüzde 30-40 azalmış ama bira satışları yüzde 30 artmış." Durgunluk mağazalarda da göze çarpıyor. Soho hâlâ kalabalık ama alışveriş yapan az. "Artık kasalar önünde uzun kuyruklar oluşmuyor," diyor İzgi Yapıcı. Butikler tek tek kapanıyor. Lafayette'te bile bir hayatta kalma savaşı söz konusu. Her şeyi satış yapmak için kullanmaya çalışıyorlar. "Hava bugün çok güzel. Yeni bir çift ayakkabıyla kutlayın", benim denk geldiğim bir yazı. Soho'daki mağazaların astığı "Biz hâlâ buradayız" ise, arkadaşımın.
Haberin fotoğrafları