kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevre Bakanı: Su devlete aittir, satılması imkânsız

Çağdaş ÇETİNDEMİR
17.03.2009
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, devletin en önemli vazifesinin vatandaşa yeterli miktarda ve kalitede su vermek olduğunu söyleyerek "Kamuoyunda çıkan yorumlar yanlış" dedi..
İstanbul'da Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'nun ikinci gününde organizasyona ev sahipliği yapan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, SABAH'a konuştu.

SABAH standının önünde yaptığı açıklamalarda suyun özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi yönünde kamuoyunda çıkan yorumların "yanlış" olduğunu belirten Eroğlu, "Devletin en önemli vazifesi vatandaşa yeterli miktarda ve kalitede su vermek. Vatandaşların bazılarının su özelleşecek, satılacak demeleri yanlıştır. Suyun satılması mümkün değil. Söz konusu değil. Su devlete aittir" dedi.

Türkiye'nin hidroelektrik santral kullanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, "Burada tek gaye, hidroelektrik santralların kurulmasında özel sektörün devreye girmesi" diye konuştu.

HASANKEYF 4 YILDA İNCİ OLUR
Organizasyonun iyi geçtiğini de sözlerine ekleyen Eroğlu, kayıtların 3 gün önce durdurulmasına rağmen 938'i medya mensubu 29 bin 144 kişinin kayıt yaptırdığını, İstanbul'daki bu forumun milat olacağını kaydetti.
Eroğlu, forum nedeniyle Türkiye'ye tüm dünya liderlerinin çağrılmadığını, davet edilenlerin kendi bölgelerini ve kıtalarını temsil eden kişiler olduğunu açıkladı.

Geliştirilen "Entegre Su Yönetimi Projesi"yle İstanbul için 2058'e kadar su planlaması yaptıklarını belirten Eroğlu, Ankara'da arsenik problemi olmadığını, İzmir'deki sorunun gizlemeden kaynaklandığını söyledi.
Eroğlu, Hasankeyf için ise "Hasankeyf'e sandık koymayacağım. 4 yıl içinde oranın, o bölgenin incisi haline geldiğini tüm dünyaya göstereceğim" ifadesini kullandı.

PROTESTO YANLIŞ ANLAMA
Forumda İstanbul Su Mutabakatı'nın ortaya konacağını vurgulayan Eroğlu, forum açılışında yaşanan protestoları ise yanlış anlamaya bağladı. Eroğlu, "Protestolar, su özelleşecek, satılacak şeklindeki yanlış anlamalardan kaynaklandı" şeklinde konuştu.

Eroğlu, biri Amerikalı diğeri Alman iki protestocunun sınırdışı edilmesini "Fikirlerin efendice söylenmesi gerekir. Bu tip şeylere kendi ülkelerinde müsaade ediyorlar mı? Etmezler.

Biz nümayişe, teröre karşıyız. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devlet buna müsaade edemez" sözleriyle yorumladı.

Eroğlu, foruma sokağı ve fakirliği temsilen kimsenin katılamadığına ilişkin eleştiriler için de şunları söyledi: "Bu foruma ilk kez özellikle 'fakir ülkelerden de katılım olsun' diye bin kişilik kontenjan ayırdık. Ayrıca otel masrafları ve gıda ihtiyaçları da karşılandı."