kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Soykırım' tasarısı ABD Meclisi'nde

CİHAN
Giriş Saati : 18.03.2009 08:28
Güncelleme : 18.03.2009 19:04
Yeni Haber
Temsilciler Meclisi'nden bir grup milletvekili, Osmanlı dönemindeki olayların 'Ermeni soykırımı' olarak nitelenmesini isteyen tasarıyı Kongre'ye sundu...
Konuyla ilgili açıklama, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerinden Florida milletvekili Adam Schiff'in bürosunca yapıldı. Schiff, "ABD'nin harekete geçme konusunda manevi sorumluluğuna" vurguda bulunarak, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması gerektiğini öne sürdü. Tasarının sunucularından olan Schiff, "Soykırımın inkarına ortaklık etmek, ABD'nin çıkarlarına hiçbir zaman hizmet etmedi" iddiasında bulundu.

Tasarı ile ilgili açıklamanın, Schiff'in yanı sıra meclisin bir diğer Demokrat üyesi Frank Pallone ile Cumhuriyetçi GeorgeRadanovich ve Mark Kirk tarafından hazırlandığı bilgisi verildi. Ayrıca tasarıya Temsilciler Meclisi'nden 77 milletvekilinin de imza attığı ifade edildi.

Tasarıyı destekleyenler, 1915 olaylarının ''20. yüzyılın ilk soykırımı olduğunu'' öne sürüyor. Temsilciler Meclisi'ne sunulan tasarıda ABD Başkanı Barack H. Obama'ya ve Amerikan devletine, ''1915 olaylarını soykırım olarak tanıması'' çağrısında bulunuluyor.

Tasarının kabulü için, önce Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun gündemine alınması, orada benimsenmesi; sonra da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine alınıp genel kurulda da kabulü gerekiyor. Ancak tasarı, mecliste kabul edilse bile, bağlayıcı olmayıp tavsiye niteliği taşıyor. Dolayısıyla tasarının kabulü halinde dahi, Başkan Obama'nın ve ABD'nin bu tavsiyeye uyma zorunluluğu bulunmuyor. Konuya ilişkin bir önceki tasarı, 2007'de gündeme gelmişti. Tasarı, o dönem Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda az bir oy farkıyla kabul edilmiş, ancak dönemin ABD Başkanı George W. Bush ve yönetimin çabaları sonucu, tasarı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine alınmamıştı.

Diplomasi çevreleri soykırım girişimini Başkan Obama'nın bazı dış politika alanlarında Türkiye'nin yardımını kazanma çabalarını olumsuz etkileyeceği yönünde yorumlarda bulunuyor. Irak'tan asker çekilmesi başta olmak üzere, Ortadoğu barışı ve İran'ın nükleer güç olma isteğiyle mücadelede Obama yönetiminin Türkiye'yle işbirliği yapma arzusu içinde olduğu hemen herkesin ortak fikri.

Obama başkanlık seçim kampanyası sırasında 1915 ve 1923 yılları arasındaki Ermeni ölümlerini soykırım olarak tanıyacağı sözünü vermişti. Bununla birlikte Los Angeles Times gazetesi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde kaydedilen gelişmelere işaret ederek, bu konuda başkanın açıklama yapmaması yönündeki bir eğilimin, yönetim yetkililerine hakim olduğunu bildirdi.

Temsilciler Meclisi'nden Schiff ile bir grup üye, geçenlerde Başkan Obama'ya bir mektup göndererek, Türkiye'yi kızdırma pahasına Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları, soykırım olarak nitelemeye çağırmıştı.