kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ankara-Kütahya arası 3 saat

Giriş Saati : 14.03.2009 11:25
Güncelleme : 14.03.2009 22:04
Yeni Haber
TCDD trenleriyle Ankara'dan Kütahya'ya yolculuk 3 saate indi. Ankara-Eskişehir hattında hizmete giren Yüksek Hızlı Tren'le (YHT) Eskişehir'e 1 saat 25 dakikada gelen yolcular, buradan Kütahya'ya raybüslerle 79 dakikada ulaştı.

YHT'nin, saat 07.00'deki tarifeli ilk seferiyle Ankara'dan Eskişehir'e hareket eden TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Genel Müdürlük yetkilileri, Eskişehir-Kütahya arasında hizmet verecek raybüsleri hizmete soktu. Karaman, Eskişehir'den, komşu illere seyahati kolaylaştırmak için raybüs ve otobüslerle kombine taşımacılık yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bu amaçla YHT'nin Eskişehir'e varış saatlerinde, Kütahya'ya raybüslerle bağlantılı seferler yapacaklarını bildiren Karaman, bağlantılı seferlerin bilet fiyatlarını belirlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Karaman, Eskişehir-Kütahya demir yolunu hızlı tren raylarıyla yenilediklerini kaydetti. Eskişehir'den Bursa'ya otobüslerle bağlantılı ulaşım sağlanmasının planlandığını anlatan Karaman, Eskişehir belediyesinden bu yönde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı alınamadığı için hizmetin sunulamadığını belirtti.

Karaman, ''En azından bir firmanın girişi olmalı. Bir ya da iki otobüs istasyona girebilmeli. Böylece Ankara'dan YHT ile gelen yolcular, otobüsle devam ederek, Bursa'ya 3.5-4 saatte varabilirler'' dedi. Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar da Eskişehir'in YHT'ye ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, herkesi Eskişehir'i ziyaret etmeye çağırdı.

Dizel-Multiple-Unit (DMU) tren setlerinde raybüsler özellikle orta mesafeli yolcu taşımacılığında kullanılan emniyetli ulaşım araçları olarak kabul ediliyor. Bin 345 kişi kapasiteli raybüsler saatte 140 kilometre hıza ulaşabiliyor. Eskişehir-Kütahya arasını 79 dakikada alması beklenen raybüsler, Kütahya'dan 10.05 ve 20.00, Eskişehir'den ise 8.40 ve 16.45 saatlerinde hareket edecek. YHT ile bağlantılı taşımacılıkta kullanılacak raybüsler ile Ankara-Kütahya arasında yolculuk yaklaşık 2 saat 50 dakika sürecek.

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: KÜTAHYALILAR ANKARA'YA EN GEÇ 3 SAATTE VARACAK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Treni (YHT) ile bağlantılı olarak Eskişehir-Kütahya arasında hizmet verecek Ray Otobüslerinin (RAYBÜS) işletmeye açılma törenine katıldı.

Yıldırım, Kütahyalıların, kombine bilet alarak RAYBÜS ile Eskişehir'e, oradan da YHT ile Ankara'ya en geç 3 saatte varacağını belirtti. RAYBÜS'lerin hizmete girmesi dolayısıyla Kütahya Garı'nda düzenlenen törene, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, AK Parti Kütahya milletvekilleri, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kütahya'ya bağlı Alayunt istasyonundan RAYBÜS'E binen Yıldırım, Kütahya Garı'na yakın bir bölgede markize geçerek treni kullandı.
Gara gelişinde davul zurnayla karşılanan Yıldırım yaptığı konuşmada, Kütahya'dan Eskişehir'e gidecek RAYBÜS'lerin bu mesafeyi 79 dakikada aldığını söyledi.

YHT ile bağlantılı seferlerde kullanılacak RAYBÜS'lerle Ankara-Kütahya arasının 2 saat 50 dakikada alınabileceğini belirten Yıldırım, RAYBÜS'lerin hizmet vereceği demiryollarının tamamının hızlı tren raylarıyla yenilendiğini kaydetti. Ankara ile Kütahya'nın birbirine daha çok yaklaştığını ifade eden Yıldırım, ''Kütahyalılar, kombine bilet alarak RAYBÜS ile Eskişehir'e, oradan da YHT ile Ankara'ya en geç 3 saatte varacak'' diye konuştu.

ZAFER HAVAALANI

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Cumhuriyet'in kuruluşundan 2002'ye kadar Kütahya'da sadece 19 kilometre bölünmüş yol yapıldığını anlatarak, bu mesafenin 2003-2008 yılları arasında 122 kilometreye yükseldiğini bildirdi.

Kütahya'da 9 kaza kara noktasını ortadan kaldırdıklarını, 7 köprü yapıp trafiğe açtıklarını belirten Yıldırım, Kütahya'yı Bözüyük yoluyla İstanbul'a, Afyon yoluyla Antalya'ya ve Tavşanlı-Balıkesir yoluyla da İzmir'e yaklaştırdıklarını söyledi.

Kütahya'nın 1923'te il olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Kütahya Cumhuriyet'in şehridir. Kütahya zaferin, Büyük Taarruz'un şehridir. 'Zafer şehri Kütahya'ya havaalanı yakışır' dedik. Zafer Havaalanı'nın kamulaştırması bitti, bu yıl içinde ihaleye çıkacağız'' dedi.

Yıldırım, Kütahya'da 2003 yılına kadar ADSL bağlantısı olmadığını anlatarak, bugün ise 38 bin geniş bant abonesi bulunduğunu bildirdi. Kütahya'daki bütün okullara internet bağlantısı olanağı sunduklarını belirten Yıldırım, Kütahya'da 13 kamu internet evi açtıklarını da ekledi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hızlı trenin Türkiye'nin 50 yıllık hayali olduğunu dile getirerek, ''Hızlı trenden sadece Ankaralılar ya da Eskişehirliler değil, Kütahyalılar da yararlanacak. Eskişehir-Ankara arasını hızlı trenle 6 ay içinde 1 saat 5 dakikaya indireceğiz. Böylece Kütahya-Ankara 2,5 saatten bile kısa sürecek'' dedi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, RAYBÜS'lerin ilk olarak Kütahya'da hizmete girmesinden duyduğunu memnuniyeti dile getirdi.
AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy da RAYBÜS'lerin, Kütahya'nın dünya ile entegrasyonunu sağlayacağını ifade etti. Kütahya'ya havaalanı, demiryolu ve karayolu yapıldığını belirten Aksoy, ''Geriye deniz yolu kalıyor, onu da muhalefet yaptırır'' diye konuştu.

Kütahya Belediye Başkanı İça ise Türkiye'nin gelişmiş ülkelerde imrenerek izlediği hızlı trenlere artık sahip olduğunu ifade ederek, Kütahya'nın da RAYBÜS'lerle bu hizmetten yararlanabileceğini söyledi. Konuşmaların ardından RAYBÜS'ün açılışını yapan Yıldırım, sefere çıkan treni el sallayarak uğurladı.

Daha sonra Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret ederek burada Sanayi ve Ticaret Odası üyeleriyle toplantı yapan Yıldırım, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ile de görüştü.

(AA)