kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül: Uzatılan el havada kalmasın

DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
10.03.2009
Gül, bugün gideceği İran'da, Hamaney ve Ahmedinecad'la görüşmesinde, "Yumruklar havadayken çözüm olmaz" mesajı verecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül: Uzatılan el havada kalmasın
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 10. Zirvesi'ne katılmak için bugün Tahran'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'da hem dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e hem de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a, "Yumruklar havadayken çözüm olmaz. Uzatılan eli havada bırakmayın" mesajı verecek. Hamaney, bu ziyaret sırasında, uzun yıllar aradan sonra ilk defa batılı bir devlet başkanı ile görüşecek. İran protokolünde bir numara olan Hamaney, en son yıllar önce Avusturya Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü. Başbakan Erdoğan ise 2006'da İran'ı ziyareti sırasında Hamaney tarafından kabul edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ankara ziyaretinin ardından Gül İran'da, yeni ABD yönetiminin bir fırsat olduğunu belirtecek. Clinton'a, "Tahran'ı izole etmek sorunu kronikleştiriyor" diyen Gül, İran'dan gelecek yanıtı ABD'ye aktaracak. Gül İran'da, "Yeni ABD yönetiminin uzattığı el havada kalmamalı. Her iki taraf da elini yumruk yapmamalı, yoksa bu gerilim sona ermez. ABD bir adım attı, bu adımlar sürdürülmeli. İran uluslararası toplum ile işbirliği yapmalı" mesajı verecek.

NOTA VERİLDİ
Gül'ün Tahran ziyareti öncesinde Van'ın Özalp ilçesi İran sınırında, kaçak yollarla sınırı geçmek isteyen Doğan Durdu ve Serkan Durdu'ya, İran askerlerinin ateş açması ve bir kardeşin hayatını kaybetmesinin ardından Ankara dün İran'a nota verdi. Tahran'dan gelecek yanıta göre, Türkiye sert girişimde bulunacak.