kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Çarkın dişlileri birer birer kırılıyor

10.03.2009
Sanayi üretimi yılın ilk ayında rekor oranda, yüzde 21.3 azaldı. Sanayi sektörleri içinde otomotivdeki daralma yüzde 60.3 ile dip yaptı. Tekstil sektöründeki düşüş yüzde 28.3 olarak kayıtlara geçti. İhracatın lokomotifi, istihdam deposu olan sanayideki tablo, büyük endişeye yol açtı. İSO Başkanı Küçük, "Artık sözün bittiği noktadayız" derken, IMF anlaşmasının zorunlu hale geldiği yorumları yapıldı..
Türkiye'nin sanayi üretimi ocak ayında, 2008 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 21,3 oranında azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Ocak Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretimi Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi, 2008 yılı Ocak ayında yüzde 11,6 artmıştı.

İMALAT ÇARKI İYİCE YAVAŞLADI
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.8, imalat sanayi endeksi yüzde 24.2, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 6 geriledi. İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek düşüş oranı yüzde 60.3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 55.7 ile radyo, TV, haberleşme cihazları imalatı ve yüzde 32.1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı takip etti. Tekstilde yüzde 28.3, ana metal sanayinde yüzde 24.1 gerileme gözlendi. Gıda ve içecek imalatında yüzde 1, tütün ürünleri imalatında yüzde 0.7 artış oldu.

IMF ANLAŞMASI ZORUNLU OLDU
Sanayi verilerini değerlendiren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Ekonomisti Başar Yıldırım, ekonomiyi canlandırmak için IMF ile anlaşmanın zorunlu hale geldiğini söyledi. Yıldırım, "Enflasyon konusunda artık rahat olan Merkez Bankası'nın bu ayki PPK toplantısında faiz indirimlerine 100 baz puan ile devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak artık yalnız para politikasının canlanmaya yeterli olamayacağı çok açık" dedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ise, "Sanayi üretimi 6 ayda 6 kat düştü. Ekonomide olağanüstü hal ilan edilmediği takdirde çözüm üretilemez. Türkiye'de en yüksek katma değeri yaratan sektör olarak anılan hazır giyim, göz göre göre yok ediliyor" değerlendirmesi yaptı.
Haberin fotoğrafları