kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Her turnuvada 10 kilo kaybediyorum

ÖZGÜR AKMAN
07.03.2009
Ona satrancın Kournikova'sı diyorlar. Çünkü satrancın yaygınlaşması için modellik de yapıyor. Dünya Bayanlar şampiyonu Alexandra Kosteniuk, Uluslararası Satranç Federasyonu toplantısı için İstanbul'daydı..
Alexandra Kosteniuk 2001'de daha 16 yaşında Dünya Şampiyonası'nda final oynadı, kaybetti. Geçtiğimiz yıl isebu kez finalde 14 yaşındaki Hou Yifan'ı yenip satrancın kraliçesi oldu. Miami'de yaşayan Rus yıldızın diğer satranççılardan farkı satrancı güzelliğiyle birleştirmesi. Satrancı tanıtmak için fotomodellik yapıyor ve sarancı dünyaya tanıtımyor. Bu konuda çok iddialı: "Satrancın sıkıcı olduğu imajını yıkacağım" diyor. Dünya şampiyonu olunca iki yaşındaki kızına daha çok zaman ayıran Kosteniuk, ilerde kendini tamamen satrancın elçisi olacak.

-
Türkiye'ye ilk gelişiniz mi?
- Evet, ilk. İstanbul'a Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Başkanlık Kurulu toplantısına geldim. Her zaman satrancın tanıtımı için çok uğraştım; ama artık dünya şampiyonu olarak daha fazlasını yapmalıyım. FIDE'yle nasıl işbirliği yapabileceğimizi görüşeceğim.

SATRANCIN KOURNİKOVA'SI
- Sloganınız "Satranç cool'dur." Satranç neden "cool"?
- Aslında yaptığım çalışmalarda iki slogan var. İlki "satranç cool'dur," diğeri "Zekâ ve güzellik bir arada olur." Satrancın ne kadar faydalı ve kadar eğlenceli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Satranç dünyası çok içine kapanık, dışarı açılmalıyız.

-
Fotomodellik kariyeriniz nasıl başladı?
- Fotomodellik kariyerim var diyemem; ama satrancı tanıtmak için modellik yaptığım oluyor tabii. Model olma niyetim yok.

-
Satrancın tanıtımı için güzelliğinizi mi kullanıyorsunuz yani?
- Evet, çok başarılı bir büyükusta (satrançta yüksek seviyede oyunculara verilen en üst unvan) ile güzel bir kadının resimlerini yanyana koysanız insanlar genelde güzel kadını tercih eder. Ben ikisini birleştiriyorum.

-
Medyada yıllarca "Satrancın Kournikova'sı" diye anıldınız...
- FIDE'nin benim satrancın yüzü olmam için yaptığı bir tanıtım hamlesiydi. O dönem dünya şampiyonasında final oynadım. Anna da üst düzeydeydi. Ama Anna tenisi bırakıp, ben kariyerime devam edince anlamını yitirse de öyle kaldı.

-
Şimdiki hedefiniz ne?
- FIDE, 2010'da dünya şampiyonunu eleme sistemi yerine, ikili maçla belirlemek istiyor. Maçlar hep çok ilginçtir ama maçın olup olmayacağı belli değil. Maç olmazsa satrancın tanıtımına odaklanacağım. Kadınlarla çocukların satranç oynaması için çalışacağım. Kızımın doğumu sonrası uyumaya, hazırlanmaya yeterli zamanım yok. Doğum sonrası dünya şampiyonu olmam şaşırtıcı. Normalde kadınlar önce zirveye çıkıp sonra doğururlar.

-
Jübile mi yapacaksınız?
- Turnuvalara katılsam da profesyonelce olmayacak. Ailem var artık. Satrancı çok sevsem de, sürdürmenin sonu yok.
Haberin fotoğrafları