kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Melinda Gates, Vogue objektiflerine poz verdi.

Dünyanın en hayırsever ev kadını

06.03.2009
Melinda Gates dünyanın en zengin adamlarından Bill Gates'le evli. Tüm zamanını hayır işlerine adayan Melinda Gates, Vogue'a konuştu..
Melinda French Gates, dünyanın en hırslı kadınlarından biri. Yeryüzünün en büyük hayır kurumunun başlıca amacının ne olduğu kendisine sorulduğunda "Dünyadaki açlığı ve hastalıkları çözmek," diyor. Kurumun yönetimini Melinda, eşi Bill Gates'le birlikte üstlenmiş: "Aslında gayet basit bir fikir ama aynı zamanda çok devrimci... Bu kurumu herkesin eşit yaratıldığı düşüncesiyle kurduk. Eğer bir Amerikalı çocuk ilaçla kızamıktan kurtulabiliyorsa, aynı şey Zambiya'daki bir çocuk için de geçerli olmalı..." Dallas'ta büyümüş, bir mühendisle ev kadınının çocuğu. Ursuline Academy isimli sadece kızların gittiği Katolik lisenin mezuniyet töreninde o konuşmuş. Okulun sloganı "hizmet edeceğim," anlamına gelen "Serviam"... Daha sonra Duke Üniversitesi'nde okuyan Gates, işletme eğitimi almış ekonomi ve bilgisayar alanında kendini eğitmiş. 1987 yılında Seattle merkezli küçük bilgisayar firması Microsoft'ta da böylece çalışmaya başlamış.

İŞ VE AILE BERABER YÜRÜMÜYOR
22 yaşında şirkete giren Melinda French, hızla yükselmiş: Encarta ve Expedia projelerinin sorumluluğu onun üzerindeymiş, yılda yüz milyonlarca dolar para getiren projeler onun elinden çıkmış. "Microsoft'ta çalışmayı seviyordum," diyor. Patronla, Bill Gates'le 1994 yılında evlendikten sonra şirketten ayrılmaya karar vermiş: "Bill şoke olmuştu, 'işini çok seviyorsun, nasıl ayrılabilirsin ki?' diyordu. Ben de 'Anla beni, aynı anda hem full-time çalışıp hem de bu ailenin annesi olamam!' diyordum. O da durumu anladı..." Böylece Melinda Gates, Microsoft'tan ayrıldı. Ve dört yıl sonra kocasıyla birlikte Bill and Melinda Gates Foundation'la geri döndü. Şu anda dünyanın en büyük ve etkili hayır kurumu bu; 35 milyar dolarlık bir bütçesi var: "Aslında yaptığım, iki farklı aşkı dengelemek. Yaptığım işe karşı duyduğum aşkla çocuklarıma aşkım arasında bir denge bu..." 44 yaşındaki Melinda Gates dünyada pek çok farklı 'çalışan anne' karakteri olduğunun farkında. Onun farkı, dünyanın en zengin adamıyla evli bir çalışan anne oluşu. Bu atletik kadının omuzlarından aşağı uzanan kestane rengi saçları var. Maratonlarda koşmuş, dağlara tırmanmış ama insan bu başarıları hakkında konuşulmaya değer bulmadığını hissediyor.

HAYIRSEVERLİK DE BİR İŞ
Hedefleri sonuç veriyor; iş dünyasının acımasız kurallarını hayır işlerinde kullanmak da Gates'lerin başarı sırrı olarak görülebilir. Eğer bir projenin dünyanın önemli sorunlarına çözüm getirdiğini düşünmüyorlarsa ona yatırım yapmıyorlar. Gates Foundation sanatı da desteklemiyor, kalp, diyabet veya kanser araştırmalarını da; onlar kimsenin ilgilenmediği sorunları çözmeye niyetli. Örneğin bir buçuk milyar dolar harcayarak gelişmekte olan ülkelerde aşı temini için oluşturulmuş fona katkıda bulundular. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu fon, son sekiz yılda üç buçuk milyon insanın ölmesini engelledi, 50 milyon çocuğun difteri, tetanos gibi hastalıklara yakalanmasını önledi, 200 milyon çocuğu ise Hepatit B'den korudu. Evlenmelerinden önce Gates'in annesi Melinda'ya bir mektup yazmış ve servetlerini dünyayı değiştirmeye adamalarının öneminden bahsetmiş. Çift zaten her zaman paralarının tamamını bu şekilde hayır işlerine dağıtmayı hedeflemiş. Bill Gates'in hedefi bunu daha sonra, yaşlılığında yapmakmış ama Melinda kocasının fikrini değiştirmiş.

EVE APPLE ÜRÜNÜ SOKMUYORLAR
Bill ve Melinda Gates 12 ve altı yaşındaki kızları ve dokuz yaşındaki oğullarıyla birlikte Bill Gates'in onlar evlenmeden önce inşa emeye başladığı Washington Gölü kıyılarındaki dev bir malikânede yaşıyorlar. Çocuklarının özel hayatını dış dünyadan korumak konusunda özenliler, normal bir hayat sürmeleri için uğraşıyorlar. Melinda'nın ağabeyi Raymond French, "normal bir çocukluk yaşamaları çok önemli," diyor. "Birlike parka giderler, hep insan içindedirler. Paris Hilton gibi 'bir balonun içinde' yaşamamalarına dikkat ediyorlar." Ama anlaşılan Microsoft ailesinin çocuğu olmanın getirdiği bazı alışılmadık sıkıntılar da var. Gates "evde pek az şey yasaktır ama mesela çocuklarımızın iPod ve iPhone almamalarına da dikkat ederiz!" diyor. Elbette evde babanızın en büyük rakibinin ürünleriyle gezmek kolay olmasa gerek. Gates yine de yasaklanmış olanın cazibesinin artığını düşünüyor. "Arada arkadaşlarıma bakıp 'Amaan, şu iPhone'dan alsam ne çıkar?' dediğim oluyor," diyor. Bill ve Melinda Gates'in dışarıdan şöyle göründüğü konusunda insanlar hemfikir gibi: Melinda sıcak biri, kocası ise bilgisayara gömülmüş bir karakter. Fakat son zamanlarda birbirlerinin 'alanlarına' girmeye başlamışlar. "Güzel bir evliliğin iyi yanlarından biri içinizdeki en iyi özellikleri açığa çıkarması," diyor Melinda Gates: "Evlenmeden önce Bill'le uzun süre flört ettik ve bu dönemde onun nelerle ilgilendiğini biliyordum. Çoğu insanın bunu görmediğini de... Microsoft'a girdiğinde aniden bir duvar örülürdü çevresinde. Bazen bizim hayır şirketine girdiğinde bu duvar görünür oluyordu ve onunla alay ediyordum. Arabada sohbet ediyorduk mesela ve asansöre bindiğimizde 'hayda, benim Bill nereye gitti şimdi' falan oluyordum." Büroları Fransız tarzı kapılarla birbirine bağlanıyor. Melinda bu içiçelikten önceleri rahatsız olmuş. "Birlikte çalışırken nasıl olacağını merak ediyorduk. Şimdi o kadar ağır olmadığını gördüm," diyor. Hem evliliklerini hem de ortak misyonlarını kastediyor: "Büyük bir sorumluluk. Ama içinde büyük bir zevk de var..."
Haberin fotoğrafları