kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Meksika esintili Amerikan restoranı Türkiye'ye geldi

BURCU ALDİNÇ
06.03.2009
Dünyanın bir günde en çok margarita satan restoran zinciri Etiler'de bir .ube açtı. Margarita çeşitleri kadar büyük porsiyon yemekleriyle de dikkat çeken mekân, İstanbul'un lezzetli ve eğlenceli buluşma noktalarından olmaya aday..
Kim demiş "Margarita bir aperatif içkisidir ve yemekle yenmez" diye? Güneybatı Amerika mutfağı, margaritanın tıpkı şarap gibi yemeklere eşlik edebileceğinin en güzel kanıtı. İlk kez 1975'te Dallas'ta açılan ve şu an tüm dünyada toplam bin 400 şubesi bulunan Meksika esintili Amerikan restoranı Chili's, sadece büyük porsiyon yemekleriyle değil, kocaman bardaklarda sunduğu margarita'larıyla da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta Etiler'de, Nispetiye Caddesi üzerine bir şube açan mekânın en büyük özelliği, bütün dünyada en çok margarita satan restoran zinciri olması. Sadece bir ayda Chili's'lerde tüketilen margarita miktarı 1 milyon 125 bin litre. Bir günde restoranları ziyaret edenlerin sayısı ise 1 milyon 200 bin kişiymiş. Tabii mekânın bu denli popüler olmasında büyük porsiyonları ve uygun fiyatları önemli rol oynuyor. Tek bir hamburger için net 210 gram et kullanılıyor. Başlangıç tabakları bile iki kişinin doyması için yeterli olabiliyor. Burada bir kişi içki dahil 30 TL'ye yemek yemeniz mümkün. Mekânın mönüsü ağırlıklı olarak soslu kızartma yiyeceklerden oluşuyor. Tipik Meksika lezzetleri olan nachos, quesadilla ve fajita çeşitleri mönüde öne çıkıyor. Ama en çok sipariş edilen yemeklerin başında ballı hardal soslu tavuk, yani 'honey chipotle' geliyor. Mekân tatlı mısırlarıyla da dikkat çekiyor. Bu mısırlar ABD'den özel olarak getirtiliyormuş. Restoran zincirlerinin üst düzey yöneticisi ve aynı zamanda bir gurme olan Stuart Rackham, Türkiye'deki mısırlarla aynı tadı yakalayamadıkları için böyle bir uygulama yaptıklarını söylüyor. Rackham'ın mönüde iddialı olduğu bir diğer lezzet ise patates püresi. Bu püre kabuklarıyla birlikte pişirilmesine rağmen, siz yerken kabukları görmüyorsunuz. Mönüde her zevke göre bir şeyler bulmak mümkün. Porsiyonların neden bu kadar büyük olduğunu ise Rackham, "Amerikalılar verdikleri paranın hakkını son kuruşuna kadar almak ister. Bu yüzden de küçük porsiyonlar onları tatmin etmez," diyor. "Peki ya obeziteyle savaşa ne oldu?" diye sorunca da, mönüdeki 'masum yiyecek'lerden bahsetmeye başlıyor. Formuna dikkat edenler için mönüye ızgara somon, ızgara halibut balığı, salata çeşitleri eklenmiş. Balıkların en büyük özelliği, sedir ağacı plakası üzerinde servis edilmeleri. Balıkların üzerine baharatlar dökülerek servis ediliyor. Zaten soslar ve baharatlar burada büyük önem taşıyor. Barbekü, ballı hardal, ranch... Hangi dip sosu isterseniz yemeğiniz onunla servis ediliyor.

MARGARİTADA ÇEŞİT BOL
Mekânda onlarca çeşit margarita da göze çarpıyor. El yapımı kocaman bir bardakta servis edilen El Nino, en popüler içki. Bir servisten toplam iki bardak çıkıyor. İçinde rom da olan El Nin, margarita sevmeyenlerin bile hoşuna gidecek taze bir tada sahip. İçinde portakal suyu, tropikal meyveler ve açıklanmayan özel bir karışım da var. Margarita istemeyenler şarap ya da bira da tercih edebilir. Ama burada yemeğin margarita ile yenmesi bir ritüel haline gelmiş durumda. Mekânda ABD'den getirilen özel müzikler çalınıyor. Üstelik özel CD'lere kayıtlı şarkılar beş ay çalındıktan sonra kendini yok ediyormuş. Zaten müessesede oldukça sıkı kurallar var. Öyle ki Chili's alışveriş merkezi içinde olmadığı sürece üç katlı bir binada hizmet vermek zorundaymış. Türkiye'deki ilk şubesinin açılışı için yurtdışından oldukça kalabalık bir kadro geldi. Mekânın yaptığı bir diğer uygulama ise açılmadan önce bin kişiye denetmek. 1000 kişi deneyip, beğendim diye form doldurduktan sonra Chili's İstanbul şubesini açabildi. Medya dünyasının da akın ettiği mekân, sadece gençlerin değil hoşça vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olacak gibi.
Haberin fotoğrafları