kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Şenol: 'Feministler kendilerini iyi hissettikleri hiçbir giyim tarzına karşı değiller," diyor.

Feminist stili yok ama mor rengi çok severiz

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
06.03.2009
Bugün başlayacak 'Haksız Tahrik' adlı serginin küratörü Canan Şenol, feministlerle ilgili 'erkek gibi giyinirler' klişelerini komik buluyor; sadece mor renkte birleşebileceklerini söylüyor..
8 mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul Karaköy'de, Hafriyat galerisinde 'Haksız Tahrik' adlı bir sergi açılıyor. Sergi feminist gruplar tarafından düzenleniyor.
Serginin küratörü Canan Şenol'un kapısını çaldık ve feminizmle ilgili klişeleri, kadınların giyim tercihlerini, 'feminist stili' olarak kafalara kazınan prototipi konuştuk...
Kadın hakları savunucusu olmak demek saçları kısa kestirmek, makyaj yapmamak mı demektir? Feministler vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, hatta pejmürde mi giyinir? Hemcinslerinin bir bakıma giyim özgürlüğü için de savaşan bu kadınlar, kafalarımızda neden onlardan ayrılır peki? Ya da ayrılır mı? Çünkü muhafazakar giyinen feministler olduğu gibi, radikal giyinenler de, dekolte giyinenler de var.
Yani tüm kadınlar gibi. Feministler bir kadın nasıl giyinirse giyinsin, tacize uğramaması için de mücadele veriyor.

- Feminist denince akla gelen bu genellemelerin nedeni nedir?
- Feminizm bir mücadele alanı neticede.
Sabitleşmiş fikirler ve konular üzerine aykırı şeyler söylemeye çalışıyoruz. Mücadele eden kadınları da 'kendilerince negatif' anlamda eleştirme şekillerinden biri bu. Bir de toplumda kadın bedenini sürekli şekillendirme ihtiyacı var. Bu klişeler de o noktadan doğuyor.
Yoksa 'feminist stili' diye genel bir şeyden bahsetmek çok doğru değil. Neticede herkesin kendine göre beğenileri, kimliğine göre belirlediği bir tarzı var. Bakıp da "Karşıdan bir feminist geliyor," diyemem yani!

KISA ETEKTEN UZAK MI DURURLAR?
- Kadınları cinsel obje gibi göstermesi en muhtemel olan dekoltelerden, kısa eteklerden uzak mı dururlar yani?
- Hayır. Kadının cinsel obje olmasına karşılar ama kendilerini iyi ve rahat hissettikleri hiçbir giyim tarzına karşı değiller. Muhafazakar giyinen feministler de vardır, radikal giyinenler de, dekolte giyinenler de. Ben nasıl giyinirsem giyineyim, tacize uğramamam gerekiyor. Bunun mücadelesini veriyoruz. Mini etek de giysem, başörtüsü de taksam, giyim tarzımızdan dolayı bizi kimse eleştirmesin istiyoruz.

- Feminist hareketin ortaya çıkardığı bir akım veya moda var mı peki?
- Genel olarak mor rengi çok severiz. Mor, vulvadan gelen ve kadınlığı temsil eden bir renktir. Öyle olmasa bile şahsen moru sevenlerin feminist eğilimli olduklarını düşünmüşümdür. Çok sever ve mutlaka kullanmaya çalışırım.
Haberin fotoğrafları