kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Ünlü fotoğrafçı Nick Knight, Pugh’nun (altta) kıyafetlerinin ‘çok sofistike, modadan gerçekten anlayan kadınlar’ için olduğunu söylüyor.

Gelecekten gelen genç modacı

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
06.03.2009
İngiliz tasarımcı Gareth Pugh moda camiasına adım atalı üç yıl, erkek modasına adım atalı ise bir kaç ay oldu. Pugh'nun Dior'un erkek koleksiyonunun başına getirilmesi ise an meselesi!..
Gareth Pugh'nun (Püu diye okunuyor) moda dünyasında başardığı şeyin bir oyuncu için eşdeğeri, rol aldığı ilk filmle Oscar alması olabilir ancak.
Sektöre yaklaşık üç sene önce adım atan İngiliz tasarımcı, bu yıl modanın en önemli ödüllerden sayılan ve Fransızların verdiği Andam'a layık görüldü. Böylece üç yıllık Londra Moda Haftası macerası sona eriyor, aynı 'ağabeyleri' John Galliano ve Alexander McQueen gibi 'büyümek' için Paris'e gidiyordu.
Kadınlar için yaptığı tasarımlar, başından beri 'avangardkolik'lerin gözbebeğiydi zaten. Geçen ay ise ilk kez bir erkek koleksiyonu yaptı. Defileyi izleyenler arasında LVMH şirketinin 'babaları' da vardı. Siz bu satırları okurken, Dior'un erkek markası Dior Homme'un başına geçirilmiş olması da kuvvetle muhtemel. Bu arada unutmadan söylemeliyim: Gareth Pugh, 27 yaşında! Moda çevreleri Pugh'yu, 'Alexander McQueen'den sonra, vizyonu en geniş İngiliz tasarımcı' olarak nitelendiriyor.
Kıyafetleri çoğu zaman fütüristik zırhları andırıyor. Podyuma, tasarımlarını taşıyacak modeller değil de, intergalaktik bir savaş halinde cepheye gidecek savaşçılar yolluyor adeta. Dikkatli gözler, Beyonce'nin son aylardaki sahne kostümlerinde de (Diva şarkısına çektiği klipte ve MTV ödüllerinde) fütürist bir etki hissetmiş olmalı. Ünlü şarkıcının geçici bir süre için bile olsa 'stil ikonu' olarak adlandırılmasının tek nedeni, Pugh'nun tasarımlarını tercih etmesi.
Şarkıcılar Roisin Murphy, Marilyn Manson ve Amerikan Vogue'unun yayın yönetmeni Anna Wintour da Pugh hayranlarından. İlk keşfeden isim ise, son turnesinde hem kendisi hem de dansçılarına Pugh giydiren, Kylie Minogue.
Pugh'nun modaya olan ilgisi, birçok meslektaşı gibi annesinin dikiş makinesini keşfetmesiyle başlamış. Londra'nın lüks semtlerinde 'alışverişçilik' oynadığı günleri, Ulusal Gençlik Tiyatrosu'nda kostüm tasarladığı günler izlemiş. Pugh o zamanlar 14 yaşındaymış! Daha sonra 'ünlü modacıların okulu' Central Saint Martins'e girmiş. Şans yüzüne, mezun olduğu 2003 yılında gülmeye başlamış aslında. Mezuniyet defilesinde sunduğu koleksiyonu çok beğenen Dazed&Confused ekibi, bir parçayı dergilerine kapak yapmışlar. Birkaç kolektif defile daha derken, 2006 yılında Londra'da kendi koleksiyonunu sunmuş. Yeni mezun 'tıfıl' modacıdan, Dior Homme'un Hedi Slimane'li günlerini geri getirecek olası kurtarıcısına dönüşmesi sadece üç yıl sürdü..

'ÇAKMA' PUGH OLUR MU?
Pugh, Vivienne Westwood, McQueen ve Galliano gibi modayı bir nevi 'performans sanatı' olarak gören zihniyetin parçası. "Modanın yenilik getirmesi önemli, giyilebilir olmasına gerek," diyen fraksiyondan aynı zamanda da. En azından bu yıla kadar öyle düşünüyordu. Paris'e gitmesiyle beraber, tasarımları biraz daha 'giyilebilir' olmaya başladı.
Bunda elbet kendisine yatırım yapmayı düşünen moda devlerinin de etkisi var. İki yıl öncesine kadar tek bir çöp bile satamadığını itiraf eden tasarımcının, kendisini destekleyen şirketlere para kazandırmak için giyilebilir tasarımlar yapması şart.
Yine de Pugh'nun ticari kaygılara yenik düştüğü söylenemez.
Tasarımları hâlâ çok cesur; ekonomik krize rağmen risk almaktan çekinmiyor. Karmaşık tasarımlarının kopyalanması da çok zor. Yani 'çakma Pugh' satın alma ihtimalini aklınızdan çıkarsanız iyi olur.
Gareth Pugh, heykelsi silüetleri, abartılı formları, geometrik desenleri ve detaylardaki ustalığıyla biliniyor. Bilimkurgu ve siberpunk etkilerini neredeyse her koleksiyonunda hissetmeniz mümkün. 'Modern savaşçıları'nı podyuma hazırlarken mimariden de esinleniyor şüphesiz. Referansları daha çok kendisiyle ilgili. İçinde büyüdüğü İngiliz kulüp kültürünün yansımaları da sıklıkla hissediliyor. Lateks maskeler, balondan elbiseler, şişirilmiş PVC'den montlar, mink kafalarından (!) yapılmış 'mink ceketler', Pugh'nun sansasyonel tarzının ürünlerinden bazıları.

UCUZ DİYE ERKEK MANKEN KULLANDI
Bugüne kadar hep kadınlar için tasarlayan Pugh, ilk erkek koleksiyonunu geçen ay sergiledi.
Daha önceki defilelerinde erkek mankenler kullansa da, onlara giydirdiği kıyafetleri aslında kadınlar için yaptığını, erkek mankenlerin daha ucuz olduğu için onları tercih ettiğini söylüyordu. İlk erkek koleksiyonuyla gotiği geri getiren Pugh, çok beğenildi. Öyle ki, defileyi izleyenler arasında, Louis Vuitton Moet Hennesey'in sahibi Bernard Arnault'nun kızı Delphine de vardı. Arnault'nun Pugh'nun Dior Homme'un başına geçmesini bizzat istediği konuşuluyor.
Haberin fotoğrafları