kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

AİHM'den HSYK'ya ayar

İzmir'de, "12 Eylül", "Evrenpaşa" ve "Kenan Evren Anadolu Lisesi" isimli üç okul varmış. Bunu, İzmir İl Genel Meclisi, "adlar değiştirilsin" istikametinde temenni kararı alınca öğrendik. Meğer yurt çapında, 20 okul, darbeden esinlenen isimler taşıyormuş. Kimisinin adı "Kenan Evren Paşa" kimisinin "12 Eylül" müş. Hiç şaşırmadım. 27 Mayıs'ı da, 12 Eylül'e kadar bayram olarak kutlamadık mı? Ders kitaplarında Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin cumhuriyeti koruyup kolladığını öğrenmedik mi? Tabii, okullarda okutulan o bahislerde, 1960'taki Genelkurmay Başkanı Rüştü Eldelhun'un darbeye karşı çıktığı, bu yüzden Yassıada'ya gönderildiği, apoletlerinin sökülüp, er rütbesine indirildiği yazmıyordu.
Bu arada, Sacit Kayasu'yu kutlamakta geciktim. Kayasu, "12 Eylül darbecileri yargılansın" diye bir iddianame hazırlamıştı. Ama Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bundan dolayı, onu meslekten atmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kayasu'nun meslekten ihracını, hatalı buldu. Devleti para cezası ödemeye mahkûm etti. "Bu uygulama, ifade özgürlüğünü zaafa uğratır. Sadece ilgili kamu görevlisi nezdinde değil, bütünüyle bu görevde olanlar üzerinde kaçınılmaz olarak korkutucu bir etki yaratır" dedi.
12 Eylül'cüleri yargılamak için vakit artık çok geç. Ama acaba, 28 Şubat aktörlerinin aleyhine bir dava açılamaz mı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın