kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Namluları soğutan süreç

03.03.2009
29 Mart yerel seçimleri öncesinde AK Parti ile DTP arasında bölge merkezli yaşanan yarışta demokratik teamüllerin işletilmesi seçim öncesi olumlu bir adım olarak görülüyor. Hükümetin demokratik açılımlarının yanı sıra PKK'ya yönelik bir süre gerçekleştirilen üst üste operasyonlar da terör örgütünün belini kırdı. Türkiye'nin ısrarlı baskıları sonucunda Kuzey Irak Bölgesel Başkanı Mesud Barzani'nin sınırın kendi tarafında gerekli önlemleri almaya başlaması da terör örgütünün Türkiye'ye sızmalarında önemli bir engel oluşturduğu belirtildi. Türkiye, son yıllarda Kürt açılımıyla ilgili ardı ardına adımlar atıldı. İşte o açılımlar:

* 05 Eylül 2008: Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla ziyaret ettiği ilk yer Diyarbakır oldu. Buradaki sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Başbuğ "Diyarbakır'ı ve Diyarbakırlılar'ın hepsini seviyoruz" dedi.

* 10 Kasım 2008: Başbuğ, bu ziyaretinin ardından Diyarbakırlı 30 gence, Balıkesir'deki Astsubay Meslek Okulu'nda eğitim verilmesini sağladı. Duvarcılık, tornacılık, marangozluk gibi meslek eğitimi alan gençler 10 Kasım'da sertifikalarını aldı. Gençlerin tamamı, Diyarbakır'da işe yerleştirildi.

* 4 Ekim 2008: Aktütün saldırısının ardından devletin zirvesi Olağanüstü Terör Zirvesi'nde toplandı. Askerle sivil kanat, terörün önlenmesi için Barzani ile temasa geçilmesinde mutabakata vardı. n14 Ekim 2008: Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Kuzey Irak'a giderek Neçirvan ve Mesud Barzani ile görüştü. Türkiye, 5 yıl aradan sonra ilk kez Barzani ile bir araya geldi.

* 19 Kasım 2008: Irak-ABD-Türkiye, PKK'ya karşı Bağdat'ta masaya otururken, Ankara'nın yıllarca kabul etmediği Bölgesel Yönetimin İçişleri Bakanı Kerim Sincari de bu masada yer aldı.

* 1 Ocak 2009: TRT 6 yayına girdi. Başbakan Erdoğan Kürtçe "TRT 6 hayırlı olsun" dedi.

* 21 Şubat 2009: Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da miting düzenledi. Daha önceki konuşmalarının aksine bu kez ulusalcı söylemlere yer vermedi. Diyarbakır'daki son miting öncekinin aksine daha sakin geçti, eylemlere sahne olmadı.

* 25 Şubat 2009: TSK, Kürtçe TV'ye destek verdi. Üniversitede Kürtçe bölüm için düğmeye basıldı.