kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Olumsuz gidişatı bekliyordum ama ne yalan söyleyeyim bu kadarını değil

Yüksek büyümeleri unutalım. Ülkeye çok iyi kaynak aktı son yıllarda. İyi ki almışız. Şimdi faiz ve enflasyon düşecek, kendi kıt kaynağımıza dönmek ve verimli olmak zorundayız.
* Dibini bir türlü bulamayan bu krizin bitiş günüyle ilgili tahminde bulunur muydunuz?
Reel sektör olunca başka. Bir tarafta üretimimiz var. Bir tarafta bankacılığımız var. Elimiz taşın altında. Tecrübeli bir yönetim kurulumuz var. Ben bizzat 35 yıldır iş hayatının içindeyim. Danışmanlarımız var. Yabancı ortaklıklarımız var. Ortadoğu'da, Rusya'da yatırımlarımız var. Ama hakikaten kimse şu anda ne yapacağını, ne tedbir alınması gerektiğini, daha ne kadar aşağı gideceğini, ne zaman duracağını bilmiyor. Tedbirli davranmaya çalışıyoruz.

* Keşke global ekonominin içinde yer almasaydık dediğiniz oluyor mu?
Demiyorum. Çünkü yıllardır duvarların kalkmasının faydalarını gördük. Herkes büyük bir ekonominin parçası oldu. Verimlilik, üretim, satış, değerler oluştu. Sermaye alışkanlığı oluştu. Ama bundan sonraki aşamada biraz daha kontrollü olunacak. Dünya hiçbir zaman kriz öncesi gibi olmayacak. Her şey yeniden şekilleniyor. Dolayısıyla herkesin uygulayacağı stratejiler de farklı olacak. 2008'in Nisan'ından itibaren dünya ekonomisindeki gidişatla ilgili olumsuz bir durum bekliyordum. Üç aşağı beş yukarı hissettim. Ama ne yalan söyleyeyim, bu kadarını hissetmedim. Dev yatırım bankaları batacak, otomotivciler bu hale gelecek!

* IMF ile anlaşma çok konuşuluyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Önemli görüyorum. Çünkü çok önemli güven unsuru. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin bir 25-30 milyar doları çevirmesi lazım. Bu içeriden kaynaklarla çevrilebilir ama yetmez. Bir IMF anlaşmasının cepte durmasının faydası var. Çünkü bu insanları rahatlatır. Yoksa olsa ne olur olmasa ne olur. Benim cebime IMF bir şey koymuyor. Bilakis ona ihtiyaç olmadan oluyorsa olsun. Ama herkese bir güven veriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın