kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

'Yatırım çöplüğü olmasın' dedi ve söylediğini yaptı!

Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, bu yıl işinin çok zor olduğunun farkında.
Ne de olsa yatırım iklimi adeta kışa girdi. Böyle bir ortamda yatırıma girmek için, elinde parası olanlar dahi ince eleyip sık dokumayı tercih ediyor.
Ama böyle bir durumda bile Alpaslan Korkmaz, Türkiye'nin gereksiz yatırım çöplüğü olmasını istemiyordu. Şubatın ilk haftasında kendisiyle buluşmuştuk ve bize ajansın bir yılının dökümünü çıkartmıştı.
Dün gazetemizde okuduğunuz büyük yatırımdan o gün üstü kapalı söz ederken ne kadar heyecanlı olduğu gözümüzden kaçmamıştı.
Son imzalar atılıncaya kadar açıklamak istemiyordu, çünkü bu yatırım için bir çok aday ülke vardı ve Korkmaz, 'Öyle şeyler oluyor ki inanamazsınız. Bizim ülke olarak yaptığımız bir kolaylığı duydukları anda, diğer aday ülke yatırımı çekmek için yeni bir avantaj sunuyor, o yüzden kesinleşinceye kadar susuyoruz' demişti.

Meslek lisesinin önemi
Nitekim son imzalar atılınca, dünyanın en büyük PC üreticisi Hewlet Packard (HP), üretim ortadığı Foxconn Grubu ile birlikte, Türkiye'de ayda 200 bin masaüstü bilgisayar üretimini yapmak için 60 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını açıkladı.
60 milyon doları lütfen küçümsemeyin. Tabii ki bu ülkeye milyar dolarlık yatırımlar girdi, girmedi değil. Ama Alpaslan Korkmaz bizimle buluştuğu sohbet toplantısında üstüne basa basa, 'çöplük yatırımlar istemiyoruz' cümlesini boşuna etmedi. Yani artık bu ülkenin teknoloji yatırımlarına ev sahipliği yapmasının öneminden, bu konudaki girişimlerinden söz ediyordu.
Bu arada diğer aday ülkenin, Makedonya olduğunu dün öğrendik. Türkiye'nin insan kaynaklarındaki üstünlüğü üretici firmayı etkilemiş etkilemiş görünüyor. Neticede 2 bin kişinin istihdam edilmesi düşünülüyor.

Korkmaz'ın sürprizleri!
Bu noktada sanıyorum meslek liselerinin önemi bir kez daha öne çıkıyor. Üstelik bu konuda Alpaslan Korkmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ile çok hızlı bir şekilde müfredatta yapılacak olan yatırımın konusuna göre değişiklik yapmak konusunu hayata geçirmiş. Düşünün, siz teknoloji yatırımı yapıyorsunuz ve o bölgedeki meslek lisesinden sizin üretim yapacağınız alanda eğitim almış son derece kalifiye gençler iş başvurusu yapıyor. Daha ne istersiniz?
Alpaslan Korkmaz, yakında bu ülkenin harika çocuğu diye kendisinden söz ettirirse hiç şaşırmayın. İsviçre'deki konforlu hayatını bırakıp; bence hiç söz etmese de daha düşük bir gelire razı gelip, Türkiye'de heyecanla çalışıyor. Üstelik de yatırım yarışını gelişmiş ülkeler düzeyine çekmeye çalışarak fark yaratıyor.
Her ne kadar 2009 yılı tüm dünya için olduğu gibi Türkiye için de kayıp bir yılsa olsa da, Yatırım Ajansı'nın sürpriz açıklamalarıyla biraz moral bulunabilir. Siz ne dersiniz?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın