kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Para el değiştirdi erkeğin iktidarı bitti!

27.02.2009
Yıllarca erkeğin iktidarıyla özdeşleşen para, kadının ekonomik gücünü ilan etmesiyle el değiştirdi. Artık kadın-erkek ilişkilerine para da yön veriyor. Kadının erkekten çok kazanması ise bazı ilişkileri bitirebiliyor..
Paranın, kadın-erkek ilişkilerinin işleyişinde belirgin bir rolü olduğu yadsınamaz bir gerçek. Henüz yeni tanışan ve aşklarının doruğunda olan çiftlerde bile; kullanılma şekli ve yeri, ortak harcamalarda ödemeyi kimin üstlendiği, paranın güçlü varlığını ortaya koyuyor. Paranın güç ve iktidar anlamına geldiği düşünüldüğünde, kadın ve erkeğin paraya sahip olma ve kullanabilme özgürlükleri, birbirleriyle olan iletişimlerini de etkiliyor. Kadının çalışmadığı ve ekonomik olarak tamamen erkeğe bağımlı olduğu, dolayısıyla erkeğin paranın tek hakimi olduğu yıllarda, ilişkiler daha basit ve sorunsuz seyrediyordu. Ama kadının para kazanmaya başlamasıyla işler karmaşıklaşmaya başladı. Açılan ortak hesaplar, erkeği aşırı kontrolcü yapabiliyor. Kadının yaptığı tüm harcamalardan erkeğin haberinin olması, erkeğin kadın üzerinde bir kontrol mekanizması geliştirmesine neden oluyor. Çiftlerin ayrı banka hesaplarına sahip olmaları ise, kadının çalışma hayatında aktif rol almasıyla başladı. Uzmanlar, ortak hesap dışında ayrı hesapların bulunmasını dengeli ve uyumlu bir ilişkinin anahtarı olarak görüyor.

PARA GÜÇ ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR
Para konusunu tabu olarak görmeyen, kendileriyle barışık olan çiftlerde; giderleri zamana ve şartlara göre karşılama, kimde para varsa onun ödemesi durumu sorun yaratmayabiliyor. Ama parayı bir güç ve özgürlük aracı olarak gören çiftlerde durum farklı olabiliyor. Öyle ki ayrı banka hesabına sahip çiftler, bu durumu bir iktidar savaşına döndürebiliyor. Çocukluktan beri kariyer yapmak ve para kazanmak üzere koşullandırılmış, özgürlüklerine düşkün kadınlar, çift olduktan sonra hiçbir şey paylaşmak istemiyorlar ve bu sebeple ortak hesap fikrine karşı çıkıyorlar. Uzmanlara göre; ilişkilerinde güven sorunu yaşayabilen bu tip kadınlar yataklarını paralarından daha kolay paylaşıyorlar. Kendisiyle barışık, kompleksiz, iyi eğitim almış ve ileri görüşlü erkekler için kadınların ekonomik pastadan daha büyük pay elde etmeleri sorun yaratmayabiliyor. Uzmanlar yüksek eğitim almış, kariyer sahibi erkeklerin bu durum karşısında eziklik duymadıklarını, hatta tam tersine gururlandıklarını vurguluyor. Kadından az kazanan erkekler ise genellikle kimlik sorunu yaşıyor. Bunun temelinde ise, erkeğin; özellikle geleneksel toplumlarda çocuk yaşlarından itibaren para kazanmaya koşullandırılarak büyütülmesi, parayı bir iktidar aracı olarak kullanması ve kadının kendisinden çok kazanmasını kompleks haline getirmesi yatıyor. Para kazanmak erkeklikle özdeşleştirildiğinden, kadının ekonomik üstünlüğü karşısında adeta erkekliğini yitirmiş, ezik, güçsüz ve kimliksiz hissediyor.

İKİ TARAF DA EŞİT KATKI YAPMALI
Peki sağlıklı bir ilişki için, çiftler arasındaki para ilişkisi nasıl olmalı? Bu konuda pek çok görüş olmasına rağmen uzmanlar, iki tarafın eşit şekilde katkıda bulunacağı ortak hesabın dışında, yalnız yaşamaya ve kazandığı parayı tek başına idame ettirmeye alışık olan kişilerin özel hesaplarını korumalarını öneriyor. Evlilik dışındaki ilişkilerdeyse, eğer iki taraf da para kazanıyorsa ortak projelerde, yemeklerde, seyahatlerde harcamaları paylaşmak en sağlıklısı... Bunun dışında kadın iyi kazansa bile erkeğin nezaketen bazı harcamaları gidermesi, onu koruyup kolladığını göstermesi kadını yüceltecek ve ilişkiye olumlu bir yön verecektir. (Cosmopolitan dergisi)