kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Oscarla gözler varoşlara çevrildi

Giriş Saati : 27.02.2009 09:56
Güncelleme : 27.02.2009 19:28
Yeni Haber
Geçtiğimiz Pazar gecesi sahiplerini bulan Oscar ödüllerinde 8 Oscar birden kazanan 'Slumdog Millionaire' (Milyoner Varoş Çocuğu) filmi Hindistan'da bütün dikkatleri varoşlara çevirdi.

İngiliz yönetmen Danny Boyle'un yönettiği 'Slumdog Millionaire' filmi bir rekora imza atarak aynı anda 8 Oscar birden kazanan filmlerden biri olmuştu. Boyle'un en iyi yönetmen ödülünü de aldığı yapım ayrıca en iyi film, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü, en iyi kurgu, en iyi ses miksajı, en iyi film müziği ve en iyi orijinal şarkı dallarında Oscar'a layık görüldü.

Hindistan'ın en kalabalık şehri olan Mumbai varoşlarında çekilen film birden bütün dikkatleri Mumbai ve büyük şehirlerdeki varoşlara çekti. Sefilliğin ve fakirliğin diz boyu olduğu varoşlarda halkın günlük yaşamını ve zorluklarını anlatan filmde Jamal isimli bir çocuğun aşk ve hayat mücadelesi konu edilmişti. Mumbai gibi Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki varoşlar da 'Slumdog Millionaire'in Oscar kazanmasından sonra büyük ilgi görmeye başladı. Basının akın ettiği bölgelere dış temsilcilikler, yabancı ziyaretçiler ve sivil toplum örgütleri büyük ilgi gösteriyor.

Yeni Delhi'nin güneyindeki Sanjay Colony varoşlarında yaşayan halk da bu ilgiden nasibini alanlardan. Binlerce kişi, yoksulluk ve sefalet kokan bu bölgede yaşıyor. 19 yaşındaki Sanjeev, varoşlarda CD ve VCD film kiralıyor. Slumdog Millionaire'in Oscar almasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen varoş çocuğu Sanjeev, filmin kendi hikayeleri olduğunu söylüyor. Filmin simgesi olan ve en iyi film müziği Oscarını alan "Jai Ho" şarkısı da herkesin olduğu gibi Sanjeev'in de dilinde. Sanjeev, filmi tam 6 defa sinemada izlemiş.

Yeni Delhi'de birçok sivil toplum örgütü bu varoşlara ilgi gösteriyor. Bunlardan bir tanesi de Deepalaya Sağır ve Dilsizler Okulu. Okul, özellikle varoş bölgelerindeki özürlü çocuklara özel imkanlarla eğitim veriyor. Özel sistemlerin kullanıldığı okulda yüzlerce sağır ve dilsiz çocuk eğitim görüyor. Bu tür okullara genelde yurt dışında yaşayan zengin Hint aileleri destek veriyor. Bu ailelerden biri olan Sehegal ailesi de bölgeyi ziyaret ediyor.
Birçok elçilikten olduğu gibi İngiltere'nin Yeni Delhi'deki elçiliğinden görevliler de, Slumdog Millionaire filmi ile birlikte varoşları ziyaret edenler arasında. Büyükelçi yardımcısı eşi olan Wendy Buttler, dünyanın buraları görmesi gerektiğini ve Slumdog Millionaire gibi filmlerin daha çok yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Cihan'a konuşan Deepalaya Okulu yöneticisi, güney Hindistanlı Karuna Matthev, özellikle sivil toplum örgütlerinin hiç bir ırk, dil, din ayrımı yapmaksızın varoşlara sahip çıkması gerektiğini aktardı. Matthev, sadece Slumdog Millionaire gibi filmlerin Oscar almasını beklemeden varoşlarda yaşayan fakir halkın rehabilitasyonuna katılınması gerektiğini dile getirdi.

Slumdog Millionaire'in Hindistan'daki varoşlara ayrı bir heyecan getirmesine rağmen aynı sefalet, aynı fakirlik ve yoksulluk devam ediyor. Okul çocukları ve diğer çocuklar kendilerini ziyarete gelen hali vakti yerinde insanları ve basını "Jai Ho" (Zafer) şarkısı ile karşılıyor. Jai Ho, Slumdog Millionaire için bir büyük zafer olsa bile milyonlarca insanın ve çocuğun yaşadığı varoşlar ilgi bekliyor.

CİHAN