kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kayak merkezlerinde kar bereketi

Giriş Saati : 26.02.2009 11:56
Güncelleme : 26.02.2009 22:53
Yeni Haber
Kayak merkezlerinde kar kalınlığının pistlerde kayak yapmaya uygun olması ve tatilcilerin ilgisi işletmecileri sevindiriyor.

Kar kalınlıkları Uludağ'da 250, Erciyes'te 205, Kartalkaya'da 280, Kartape'de 180, Bayraktepe'de 170, Hazarbaba'da 80, Palandöken'de 50, Karacadağ'da 45 santimetre ölçüldü. Erciyes Kayak Merkezinde, son yağışlarla birlikte kar kalınlığı 205 santimetre ölçüldü.

Kayak merkezi yetkilileri, pistlerin sürekli sertleştirilip düzeltildiğini, hafta sonu kayakseverlerin Erciyes'e yoğun ilgi gösterdiklerini belirtti. Bu arada, Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen ve 21 Şubatta Erciyes Tekir Yaylası'nda başlayan Kış Temel Eğitim Kampı devam ediyor.

Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Mukavemet Kayağı Türkiye Şampiyonası ise 27 Şubat-1 Mart tarihlerinde Erciyes Kayak Merkezi'nde yapılacak. Şampiyonaya çeşitli bölgelerden 80 kayakçı katılacak.

ULUDAĞ

Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığı 250 santimetre ölçüldü. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, zaman zaman tipiye dönen yağış nedeniyle ''oteller bölgesi''nde kar kalınlığı 250 santimetreye ulaştı. Sıcaklığın eksi 7 derece olduğu Uludağ'da, kar yağışının 28 Şubata kadar devam etmesi bekleniyor. Tipi nedeniyle görüş mesafesi de zaman zaman 50 metrenin altına iniyor.

Bu arada, kar kalınlığının kayak için uygun durumda olması, Uludağ'daki otellerin rezervasyonlarına da yansıdı. Yetkililer, tesislerde özellikle hafta sonunda doluluk oranının, yüzde 90'ın üzerine çıkacağını bildirdi.

ILGAZ KAYAK MERKEZİ

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ne, hafta sonunda tatilciler yoğun ilgi gösteriyor. Mevsimin son dönemini yaşayan Ilgaz Dağı'na çevre il ve ilçelerden günübirlikçi tatilcilerin ve öğrencilerin ilgisi işletmecileri sevindiriyor.

Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, sezonun iyi geçtiğini belirterek, ''Dağda şu anda yaklaşık 80 santimetre kar bulunuyor. Kar yağışı zaman zaman etkili oluyor. Oteller hafta sonu yüzde 90 hafta içi yüzde 50 dolululuk oranına ulaşıyor'' dedi.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki pistlerde kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı. Polat Renaissance Otel Genel Müdürü Gökçe Eredor, aralıklı olarak bir haftadan bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle pistlerde kar kalınlığının giderek arttığını söyledi. Kayak sezonunun açılışında kar sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Eredor, ''Şimdi kar sıkıntımız yok. Pistlerimiz kayak yapmaya uygun ve kar durumu çok iyi. Durum böyle olunca kayakseverler de Palandöken'e ilgi göstermeye başladı'' dedi.

Otellerindeki doluluk oranının yüzde 50 olduğunu bildiren Eredor, bu oranın önümüzdeki günlerde daha da artabileceğini kaydetti. Dedeman Otel yetkilileri de kar yağışı sonrasında birçok rezervasyon aldıklarını, doluluk oranının bir haftada yüzde 10 arttığını bildirdi. Otelin doluluk oranının yüzde 70'e ulaştığını açıklayan yetkililer, yeni rezervasyonlarla bu oranın artmasını beklediklerini belirtti.

BAYRAKTEPE KAYAK MERKEZİ

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde, son kar yağışıyla pistlerdeki kar kalınlığı 170 santimetreye ulaştı.
Pistlerdeki kar kalınlığının giderek artması, otel işletmecilerini sevindiriyor.

Kayak merkezindeki Kardelen Otel Müdürü Muzaffer Ergöz, kar yağışıyla beraber özellikle iç pazarda Bayraktepe'ye yoğun ilgi gösterilmeye başlandığını söyledi. Rezervasyonların giderek arttığını bildiren Ergöz, ''Şubat ayı sonlarına doğru rezervasyonların artması, işletmeciler olarak hepimizi sevindirdi. Umarım bu yoğun talep nisan ayı ortalarına kadar sürer'' diye konuştu.

Ergöz, otellerindeki yüzde 90 olan doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Doluluk oranının, Toprak Otel'de yüzde 70, Çamkar Otel'de de yüzde 100 olduğu kaydedildi.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli'deki Samanlı Dağları'nın zirvesi olan Kartepe'de, kar kalınlığı 180 santimetre ölçüldü. Kartepe Green Park Resort Otel'de uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişen, 3'ünde telesiyej, birinde teleski bulunan, dereceleri zor, orta ve kolay arasında değişen 14 kayak pisti, şiddetli rüzgar nedeniyle bugün açılamadı.

Kartepe'deki tek konaklama merkezi olan beş yıldızlı, 250 oda, 50 apart ve 800 yatak kapasiteli Green Park Resort Otel'de doluluk oranının yüzde 30 olduğu, hafta sonu ise yüzde 70'e ulaşacağı bildirildi.

HAZARBABA KAYAK MERKEZİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesi yakınlarındaki Hazarababa kayak merkezinde, kar kalınlığı 80 santimetre ölçüldü. Tesis işletmecisi Ramazan Ayhan, havaların bir süre ılık geçmesinin ardından karların erimeye yüz tuttuğunu, ancak geçen 2-3 gün içinde etkili olan yağış sonucu kar kalınlığının 80 santimetreye ulaştığını söyledi.

Tesiste tüm hizmetlerin devam ettiğini belirten Ayhan, ''Yolumuzda bir sorun yok. Kendi araçlarıyla gelmek istemeyenlere yönelik servis uygulamamız devam ediyor. Kayakseverleri bekliyoruz'' dedi.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ

Kartalkaya Kayak Merkezi'nde, kar kalınlığı 280 santimetre ölçüldü. Kayak merkezindeki otellerin hafta içi yüzde 60-70, hafta sonu yüzde yüz doluluk oranına ulaştığı bildirildi.

Grand Kartal Otelin Genel Müdürü Halit Ergül, yaptığı açıklamada, kar yağışının aralıklarla devam ettiğini ifade ederek, ''Kayak merkezinde kar kalınlığı 3 metreye yaklaştı. Son on yılın en yüksek kar kalınlığını yakalamış durumdayız. Kar yağışı bu şekilde yağmaya devam ederse kayak sezonu Mayıs ayının son haftalarına kadar sürer'' diye konuştu.

KARACADAĞ KAYAK MERKEZİ

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindeki 1919 rakımlı Karacadağ Kayak Merkezi'nde, kar kalınlığı son yağışlarla 45 santimetreye ulaştı.
Konaklama tesislerinin bulunmadığı, civar il ve ilçelerden vatandaşların günübirlik ziyaret ettiği ve genellikle hafta sonları yoğunluğun yaşandığı kayak merkezine ulaşımı sağlayan yolun da açık olduğu bildirildi.

(AA)